Menu overslaan

Algemene voorstelling van Elsene

Elsene is een van de negentien gemeenten die samen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormen. Het grondgebied van de gemeente strekt zich uit over 6,34 km² en telde eind 2010 81.973 inwoners, of 12.929 inwoners/km².

De gemeente heeft een wegennet van meer dan 100 km. De meeste straten worden beheerd door de gemeente, maar sommige vallen onder de bevoegdheid van het gewest. Als je er een stratenplan bijneemt, zul je zien dat Elsene uit twee delen bestaat. Dat is het gevolg van een onteigening in 1864. De Louizalaan en enkele aangrenzende straten en wijken werden bij de Stad Brussel gevoegd om een rechtstreekse verbinding met het Ter Kamerenbos te creëren. Dit bos en dertien andere groene zones maken van Elsene een gemeente waar het heel aangenaam vertoeven is.

Het landschap van de Ter Kamerenabdij,
gravure uit 1734

Het prille begin van Elsene lijkt op dat van veel andere dorpen die tijdens de middeleeuwen een soort ring rond de grote steden vormden. Net als andere gemeenten rond Brussel heeft Elsene haar zelfstandige en democratische instellingen behouden.
Binnen het Gewest is Elsene een centraal gelegen gemeente, net naast de Stad Brussel en het historische centrum.

Abdijkerk van
Onze-Lieve-Vrouw ter Kameren

Maak zeker eens een wandeling door Elsene! Je vindt er nog ontzettend veel sporen van briljante Belgische architecten, zowel uit de middeleeuwen (de Abdij van Ter Kameren en haar prachtige kerk) als uit de 20e eeuw. Bovendien zijn sommige privéwoningen (met bouwtekeningen van Horta, Blérot,...) al even indrukwekkend als bepaalde grote openbare gebouwen (het Flageygebouw, de Vijverschool,...).

Ingang van het huis op nr. 38
van de Generaal de Gaullelaan
(architect Ernest Blérot)

Vanaf de 19e eeuw kreeg Elsene een intens cultureel leven, mede door de toestroom van politieke vluchtelingen die hun land hadden verlaten door de censuur of de politie. Door haar openheid en gezelligheid, door haar streven naar moderniteit en vooruitgang, werd de gemeente ook een veilige haven Belgische avantgardistische kunstenaars uit allerlei disciplines. Het is uitzonderlijk dat op zo'n klein oppervlak zo veel vernieuwers woonden. Dans, muziek, plastische kunsten, literatuur, theater, film... al die disciplines hebben hun plaats gekregen in Elsene. Tot op de dag van vandaag.

Het Flageygebouw, oorspronkelijk gebouwd voor het NIR (architect Joseph Diongre) en vijvers van Elsene, gezien vanop de Generaal de Gaullelaan
Deze buste van Maria Malibran
(1808-1836) van Jacques
Jaquet staat in de raadzaal
van het gemeentehuis.
Haar echtgenoot, de Belgische
violist Charles de Bériot,
liet dit gebouw optrekken.

Ook de aanwezigheid van twee universiteiten (VUB en ULB) draagt bij tot die levendige culturele traditie. De hoge kwaliteit van het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek vormt een grote aantrekkingskracht, net zoals de vrijheid van denken, die de filosofische basis vormt van beide instellingen. De twee universiteiten liggen niet op een afgelegen plek, maar bevinden zich in het midden van een drukke economische en sociale structuur. Waar in vorige eevwen brouwerijen stonden, staan nu een aantal grote bedrijven en een breed spectrum aan kmo's. van de vorige eeuwen werden opgevolgd door een paar grote en een menigte midden en kleinere bedrijven. Handel en nijverheid vormen nog steeds de ruggengraat van onze economische activiteit, en de voorbije dertig jaar is daar dan nog de erg belangrijke dienstensector bijgekomen.

Théodore Verhaegen, stichter van de ULB

Een typisch voorbeeld van die levendigheid is de wijk rond de Naamsepoort. Met de jaren is die buurt veel veranderd en veel Elsenaren denken nog met nostalgie terug aan een magische plek die ook Jacques Brel niet misstaan zou hebben. Vandaag vind je bij de Naamsepoort dan weer een grote sociale en culturele mix die de buurt haar bijzondere charme geeft. Als je er over straat loopt, hoor je allerlei talen, je kunt er Afrikaans of Aziatisch eten, de kleding is er kleurrijk, het ritme is er nét dat tikkeltje anders...

Ondanks die verschillen en die diversiteit, leven de Elsenaren in wederzijds respect samen. Naast de zetel van het Europese Parlement, het democratische centrum van de Europese Unie, is er in Elsene ook plaats voor samenkomsten op wijkniveau. Dit rijke verenigingsleven is zich beetje bij beetje bewust geworden van zijn eigen belangrijke rol.

Laatste verandering: 2015-03-20 15:23:21