Vragen en antwoorden over het Coronavirus - Live UpdateFermer-Gesloten

Vragen en antwoorden over het Coronavirus - Live Update

Actualiteit

Extra dagen Vaccinatiecentrum

Het Elsense vaccinatiecentrum is vanaf morgen nog één dag meer open, op donderdag. Het centrum is dus toegankelijk van woensdag tot zaterdag van 10u30 tot 17u, in de Viaductstraat 14, voor Pfizer vaccinaties.  

Vanaf 28 januari is het ook mogelijk om je te laten vaccineren (opnieuw met Pfizer) in een vaccin-container die op het Flageyplein zal staan, van vrijdag tot zondag van 10.30 tot 17.00 uur.

 

 

Participatieve begroting: tijd om te stemmen!

De Participatieve Begroting bedraagt 100.000 euro voor de uitvoering van projecten die door de burgers worden voorgesteld en gekozen. Wil je een vegetatieproject, een gezelligheidsproject in een wijk steunen? De ontwikkeling van culturele evenementen of eco-verantwoordelijke acties?            

Stem van 14 januari tot 4 februari op je favoriete projecten, en wel op het platform: http://ixelles.proximitybelgium.be!

Je kan ook stemmen in de gemeentelijke bibliotheken tijdens de openingsuren:

 • Franstalige bibliotheek: Mercelisstraat 19
 • Nederlandstalige bibliotheek: Sans Soucistraat 131
 • In La Serre, Graystraat 171. 

Presentatie van de projecten en stemming tijdens het Solidariteitscafé op dinsdag 25 januari van 14.30 tot 17.00 uur.

Meer info...

Openbare vergadering Malibran park

Op 3 februari wordt een openbare vergadering gehouden over het onderhoud van de Malibran-tuin met als centrale vraag: hoe kunnen we het terrein beter beschermen om er beter van te kunnen genieten?    

Omwille van Covid zal de vergadering online worden gehouden, van 18.30 tot 19.30 uur.

Informatie en inschrijving op 02 515 74 05 of door te mailen naar transitie.participatie@elsene.brussels

Ambachtsvrouw in de kijker: schrijf je in!

Dit jaar zet de 16e editie van de nationale wedstrijd "Ambacht in de Kijker" vrouwen in de schijnwerpers! Deze wedstrijd, die wordt gesteund door de FOD Economie en door talrijke openbare en privé partners, wil de ambachten bij het grote publiek promoten en jongeren aanmoedigen om voor deze sector te kiezen.

Ben je een ambachtsvrouw, wil je je talent tonen en je know-how delen? Schrijf je gratis in, dat kan tot 30 januari 2022, en wordt één van de ambassadeurs van de Belgische ambachten.

Meer info...

Vaccinatie in Elsene!

Vaccinatie tegen het coronavirus is nog nooit zo eenvoudig geweest. Ontvang het vaccin in Elsene gratis en zonder afspraak. Bij jou in de buurt! 

Gezondheidscentrum (VACCIN PFIZER)
Van 3/11/2021 tot 26/02/2022 (Viaductstraat 14)

 • Woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 17.00

Bus Flagey (VACCIN PFIZER)

Vanaf 28 januari:

 • Elke vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur
 • Elke zaterdag van 10 tot 18 uur
  Alle bijgewerkte busmeldingen vind je hier

Kan je niet op deze data? Ga naar de website van Bruvax

Meer info : 0800.350.58 (van 9u tot 12u)

Meer info...

Projectoproep "Rez-133"

De gemeente Elsene lanceert een projectoproep om een operator aan te duiden die gratis het "Rez-133", Solidariteitshuis, Viaducstraat 133 in 1050 Elsene, zal betrekken. 

Het doel is in deze buurtruimte sociale banden, diversiteit, gezelligheid en creativiteit tot stand te brengen. 

Deze projectoproep is gericht tot burgers, verenigingen en organisaties die een vernieuwend project willen lanceren en een rol willen spelen in het verbinden van verschillende initiatieven en het leven in de wijk. 

Belangrijke thema's daarbij zijn sociale verbinding, buurtleven, het uitbaten van de bestaande bar- en keuken en de bevordering van duurzaamheid en lokale solidariteit

Je kan je kandidaat stellen door het ingevulde formulier te mailen naar julie.dressou@elsene.brussels én 2 exemplaren per post op te sturen naar Elsensesteenweg 168, 1050 Elsene) uiterlijk op 4 februari 2022 vóór 15 uur.
Vragen? julie.dressou@elsene.brussels of nathalie.durant@elsene.brussels

Heb je een origineel idee om in deze ruimte voor te stellen? 
Download de projectoproep en het aanvraagformulier op onze website!

Projectoproep

Aanvraagformulier

Subsidiereglement

Intern reglement

Meer info...

Intimidatie - Reageer!

De hele week lang baadt het gemeentehuis van Elsene in oranje licht. Sinds 2014 symboliseert deze kleur de strijd tegen elke vorm van geweld tegen vrouwen - fysiek, psychologisch, seksueel.

Elk jaar in de periode van 25november, de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, focust onze gemeente op een ander aspect van dit soort geweld.
Dit jaar is dit het thema intimidatie. Of het nu is op straat, op school of online, intimidatie is ook een vorm van geweld tegen vrouwen.

Geweld tegen vrouwen gaat ons allemaal aan, ook als we geen rechtstreeks slachtoffer zijn. Blijf geen toeschouwer wanneer je getuige bent van intimidatie: creëer afleiding, praat met het slachtoffer, zoek hulp bij de mensen rondom je.

Reageer tegen intimidatie!
Noodnummers vind je hier.
#stopgeweldtegenvrouwen #OrangeTheWorld

Tentoonstelling 'Hexagonal' in KULT XL Ateliers

De tentoonstelling 'Hexagonal' stelt werken tentoon van de 6 leerlingen die een prijs hebben ontvangen tijdens de eindejaarstentoonstelling in juni 2021. De artiesten nemen voor de eerste keer de gloednieuwe en zeer mooie tentoonstellingsruimte KULT XL Ateliers in de Wiertzstraat in gebruik.
De opening vindt plaats op 24/11 tussen 18.30 en 21 uur. 

Meer info...

Documentaire "Sale pute" in het Mercelistheater

Naar aanleiding van de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen (25/11) organiseert de gemeente een gratis vertoning van de documentaire 'Sale pute' van Florence Hainaut en Myriam Leroy. Beide journalistes hebben net als 73% van de vrouwen in de wereld te maken gehad met cybergeweld. De documentaire vertrekt vanuit de online haatspraak waar ze mee geconfronteerd werden en neemt vervolgens het publiek mee in een internationaal verhaal, dat tegelijk persoonlijk én politiek is en een alarmerend beeld schetst van vrouwenhaat.
Afspraak op maandag 22 november om 20 uur in het Klein Mercelistheater. 
Na de vertoning (57 minuten) volgt een gesprek over cyberpesten in aanwezigheid van Myriam Leroy.

Gratis. Inschrijven via: gelijkheid@elsene.brussels
Covid Save Ticket verplicht.

CurieuzenAir

Elsene en de Klimaatdienst nemen actief deel aan CurieuzenAir, een grote burgercampagne om de luchtkwaliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te meten op initiatief van Bral en UAntwerpen.

Talrijke Brusselse partners (burgers, winkeliers, vzw's, scholen, ...) uit alle wijken nemen deel aan het project.  

Gedurende één maand zal het niveau van stikstofdioxide (NO2) worden gemeten in 3000 straten van het Gewest.

Meer info...

Schoolbegeleiding

Na twee verstoorde schooljaren, en met de huidige gezondheidsmaatregelen, ziet de start van het nieuwe schooljaar er uitdagend uit.

Heeft je kind moeite om weer in een schoolritme te komen? Om een werkmethode te (her)vinden? Voelt hij/zij zich overweldigd ?

 Je bent niet alleen! Aarzel niet ons te contacteren!

Meer info...

Nationale rouw

Vandaag, dinsdag 20 juli, brengt het college van burgemeester en schepenen samen met het gemeentebestuur hulde aan de slachtoffers van de overstromingen en hun familie. Dit gezamenlijke herdenkingsmoment kadert binnen de dag van nationale rouw die de federale regering heeft afgekondigd en zal plaatsvinden op het Fernand Cocqplein om precies 12 uur 's middags.

Dieren in de Stad

Dit is de grote terugkeer van het evenement "Dieren in de Stad" na de door Covid geannuleerde editie van 2020. 

Twee vernieuwingen in 2021:

1. De plaats: de kapel van Boondaal, Oude-Lindesquare (vroeger werd het evenement in Flagey gehouden). Deze decentralisatie laat ons het nabijgelegen "Roddelbos" ontdekken, een van de eerste en belangrijkste vrije ruimtes voor honden in de regio.

2. Een tentoonstelling van werken van de eerste wedstrijd voor dierenkunst in Elsene."Dieren in de Stad" is het essentiële evenement dat dierenbeschermingsorganisaties samenbrengt, maar ook andere actoren die zich inzetten voor dieren en biodiversiteit in de stad.

Aanstaande zondag 27 juni zijn er vanaf 11 uur en de hele dag door op het Oude-Lindesquare een reeks evenementen, workshops en ontmoetingen. Ook dit jaar zal de nadruk liggen op het belang en de rol van dieren in de stad, of het nu gaat om huisdieren of wilde dieren.

Op het programma: hondenopleiding en vrijheid voor honden met een bezoek aan het Roddelbos (11.30u en 14.00u), het maken van nestkastjes en insectenhotels, de voeding en sterilisatie van katten, en vele andere interessante activiteiten.

De Koninklijke Belgische Liga voor de Bescherming van Vogels, Leefmilieu Brussel, vrijwilligers en liefhebbers zullen aanwezig zijn om het thema van de stedelijke en wilde fauna te bespreken.De dag wordt om 17.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking van de eerste wedstrijd voor dierenkunst in Elsene in de kapel van Boondael, het culturele hoogtepunt van deze editie van 2021, in aanwezigheid van de deelnemende kunstenaars. 

Meer info...

Beleef de Stad 30 Tours!

Brussel is nu een Stad 30. Maar wat wil dat zeggen? Waarom is dat goed? Of juist niet?

Ga gratis mee uit op onderzoek in je gemeente en kijk, meet en beleef of trager verkeer de stad veiliger en leefbaarder maakt. De begeleide wandeling start met een fotokwis, die je spelenderwijs door de theorie leidt. Daarna ga je op verkenning in je buurt, gewapend met een speedgun, decibel- en roetmeter. Je wandelt langs straten waar auto's 30 of 50 mogen rijden en je ervaart en meet de verschillen. Na de wandeling overlopen we samen de resultaten en geven punten voor de leefbaarheid van jouw stadsdeel.

De Stad 30 Tour is ideaal voor gezinnen, jeugdgroepen, collega's en iedereen die zin heeft in een leuke buitenactiviteit en tegelijkertijd meer te weten wil komen over de Stad 30 die sinds 1 januari 2021 in Brussel van kracht is.

De wandelingen kunnen plaatsvinden in elk van de 19 Brusselse gemeenten. De begeleide wandeling duurt ongeveer 2u30. Voor wie? Voor iedereen, vanaf 9 jaar! Families, vrienden, collega's, jeugdorganisaties en alle geïnteresseerden... Wanneer? Voor enkele wandelingen liggen de data vast, maar ben je een groep (tussen 4 en 8 personen), aarzel dan niet contact met ons op te nemen om een geschikte datum te kiezen.

Inschrijving via onderstaande link!

Meer info...

Het mondmasker is niet langer verplicht op straat!

Goed nieuws! Vanaf woensdag 9 juni wordt de mondmaskerplicht opgeheven in Elsene.

Het dragen van een masker in de openbare ruimte is dus niet langer verplicht, behalve in winkels, op markten en op foren, en nog steeds aanbevolen op drukke plaatsen.

De gunstige ontwikkeling van de epidemiologische situatie en de vaccinatiegraad hebben de Brusselse autoriteiten ertoe aangezet deze maatregel die al vele maanden van kracht is, te versoepelen.

Zoek de juiste studierichting!

Het is niet altijd makkelijk om te weten welke opties je op de middelbare school moet kiezen, voor welke studie en/of welk carrièrepad je later moet kiezen. 

De dienst Schoolbegeleiding (LCS) heeft een programma opgezet om de jongeren te helpen een en ander beter te begrijpen: "Parcours ton orientation" (in het Frans) : 

Meer informatie? Volg onderstaande link. 


 

Meer info...

Vermijd energieonderbrekingen!

Vanaf 01/06/2021 eindigt de winterbescherming voor gas en elektriciteit. Tot op heden werden de Covid-maatregelen niet uitgebreid.  

Waar moet je op letten?

  • Heb je geen contract met een commerciële leverancier?
  • Heeft de rechter de afsluiting bevolen?
  • Hulp nodig bij het krijgen van een nieuw contract? Weet je niet of je een contract hebt?
  • Kun je je rekeningen niet betalen?   

Bel naar Infor GazElec (02 209 21 90 - info@gazelec.info) of vraag hulp aan je lokale OCMW.

Alle informatie is te vinden op deze pagina.

Dankzij de campagne "Pas op voor de afsluitingen" kan je flyers en posters in je omgeving uitdelen, en alle nodige adviezen vinden om het risico op stroomuitval te voorkomen.

Heb je nog vragen? Heb je hulp nodig? Neem contact op met het gratis nummer voor sociale steun: 0800 35 243.

 

 

Meer info...

Gemeenteraad online

De gemeenteraad vindt vanavond 29/4 online plaats vanaf 19 uur. Klik hier om de debatten mee te volgen.
De agenda van kan je hier raadplegen.

Zero Afval Rally op 8 mei!

Klaar voor de Zero Afval Rally in je buurt op 8 mei? Ga met ons mee voor een leuke wandeling om Zero Waste-initiatieven bij jou in de buurt te ontdekken. Volg de gids door de straten van Elsene!

Hij of zij neemt je mee naar de initiatieven en goede adressen in jouw buurt: grootwinkelbedrijf, buurtcompost, tweedehandswinkel, reparatiewerkplaats, en vele andere.

Zet zo je eerste stappen op weg naar afvalvermindering, of om te weten te komen waar je levensmiddelen en huishoudproducten in bulk kan kopen, of nog om tips uit te wisselen met anderen die deze levensstijl hebben aangenomen. Het evenement is open voor iedereen: nieuw of ervaren zero-afvallers.

Je kan je ook aanmelden om de route te ontvangen en ze alleen te verkennen, wanneer je maar wil. In de groepen zullen de huidige gezondheidsmaatregelen strikt worden nageleefd! 

Afspraak op 8 mei dus, van 11 tot 13 uur! Vertrek vanaf het Viaductpark, afspraak voor de compostbakken.

Meer info...

Pleeggezinnen voor kinderen en volwassenen met een handicap

De vzw La Vague is op zoek naar pleeggezinnen voor kinderen en volwassenen met een handicap (alle handicaps, lichamelijk, geestelijk of zintuiglijk).   

Voor kinderen werkt La Vague alleen onder het mandaat van de jeugdrechter of de adviseur van de het Comité voor bijzondere jeugdzorg (CBJ).

Wie kan een pleeggezin worden? Je kan alleenstaand zijn of een stel, met of zonder kinderen, wonend in een appartement of een huis. Gastgezin worden betekent vooral een kind of een volwassene opnemen, zijn/haar dagelijks leven delen, van hem/haar houden en hem/haar helpen op te groeien en onafhankelijker te worden.
  

Meer info...

Niet te missen: Expo 'Abstracte kunst in vogelvlucht'

Felix De Boeck, een pionier van de abstracte kunst, werd geboren in 1898 in Drogenbos. Hij stierf er bijna 100 jaar later, in 1995.
Deze weinig bekende schilder doorliep verschillende artistieke stromingen van de 20e eeuw, van impressionisme tot expressionisme, via abstracte en figuratieve kunst.

Felix De Boeck schilderde op zondag en werkte tijdens de week op het veld. En het was achter de familieboerderij dat in 1996 het FeliXart Museum werd opgericht: een museum gewijd aan abstracte kunst, hedendaagse kunst en visuele perceptie.

De banden tussen het FeliXart Museum en het Museum van Elsene zijn nauw:
In 1965 verliet Felix De Boeck zijn vertrouwde kerktoren in Drogenbos en verruilde zijn klompen voor stadsschoenen om naar dit gerenommeerde museum te gaan, waar een eerste retrospectieve tentoonstelling aan zijn werk werd gewijd.
In 2020, 55 jaar later, zijn een vijftigtal werken uit de rijke collectie van het FeliXart Museum te zien, waaronder de beroemde Duif, geschilderd door Felix De Boeck in 1927. Deze duif keert, samen met andere abstracte werken, terug naar Drogenbos, op slechts 7 km van de hoofdstad.

Mis deze tentoonstelling niet: een gelegenheid om een uitzonderlijke kunstenaar en een atypisch museum te ontdekken aan de poorten van de hoofdstad!
Tot 26 september 2021.

 

Meer info...

Elsene krijgt het Gouden Label "Diervriendelijke Gemeente"

Op 30 maart kreeg Elsene voor de allereerste keer het Gouden Label voor de Brusselse gemeente die het meest heeft gedaan om het dierenwelzijn te bevorderen. De prijs werd door de regionale minister voor dierenwelzijn, Bernard Clerfayt, overhandigd aan schepen Yves Rouyet, die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn in de gemeente. Dankzij deze prijs, die het resultaat is van talrijke inspanningen en projecten ten voordele van dieren, kon Elsene zich onderscheiden van de 15 Brusselse gemeenten die in de running waren.  

Het Gouden Label beloonde met name de volgende maatregelen:

 • De oprichting van een adviesraad voor dierenwelzijn, met diverse werkgroepen (vogels, honden, katten...)
 • De openstelling van de kwestie van het dierenwelzijn voor de wilde stadsfauna
 • De opening van de reflectie over de vragen van het recht op leven en voedsel
 • De premie voor de sterilisatie van katten
 • De premie voor de adoptie van een asieldier
 • De verbetering en aanleg van "hondenlosloopgebieden" in bepaalde parken (met Audrey Lhoest, schepen van Groene ruimten en Beplantingen)
 • Het project "1.000 nestkastjes", dat tot doel heeft het aantal schuilplaatsen voor vogels overal te vergroten (scholen, openbare gebouwen, particuliere woningen en tuinen, enz.)
 • Een virtuele tentoonstelling van "La Minute Sauvage" om de aandacht te vestigen op de wilde stadsfauna
 • De lancering van een beleid ter bestrijding van de duivenpopulatie met respect voor het dierenwelzijn (met Nabil Messaoudi, schepen van Netheid)
 • Het partnerschap met de Koninklijke Belgische Liga voor de Bescherming van Vogels
 • De lancering van een kunstwedstrijd over het thema dieren (met Ken Ndiaye, schepen van Cultuur)
 • Het "dieren in de stad" festival
 • De brochure "Toutourisme"

Meer info...

VERTEL ONS ALLES! Een openbare raadpleging georganiseerd door het Museum van Elsene

Het Museum van Elsene, dat volop aan het uitbreiden en renoveren is, wil meer dan ooit de banden met het publiek aanhalen en het publiek een centrale rol geven in haar herontwikkeling met het oog op de heropening die gepland is voor 2024.

Tot 18 april vindt een openbare raadpleging plaats. 

Voor de eerste fase van dit spannende avontuur rekenen we op jullie! 

Deze enquête is bedoeld om waardevolle informatie te verzamelen die als basis zal dienen voor de rest van het proces.

De forum-bijeenkomst op 19 en 20 juni, gewijd aan de thema's die uit de resultaten van de enquête naar voren zullen zijn gekomen (programma van een participatieve workshop - online of face-to-face, afhankelijk van de geldende gezondheidsvoorwaarden). 

Inschrijving verplicht: museum@elsene.brussels - 0498 588 277.
 
In het najaar van 2021 zal de bezinning worden voortgezet met focusgroepen die worden gevormd op basis van de tijdens de eerste twee fasen vastgestelde behoeften (werk rond specifieke doelgroepen of thema's).
 
De conclusies van het hele raadplegingsproces zullen begin 2022 worden meegedeeld.

Meer info...

Staycation XL: oproep tot projecten

Staycation XL, het Elsense zomerfestival, is volop in voorbereiding!

We doen een oproep voor culturele projecten: in totaal ontvangen 15 projecten elk 2.000€ en tot 400€ aan leenkosten voor materiaal.

Laat ons deze zomer onvergetelijke momenten in onze wijken beleven! Verspreid het woord!  De deadline om een dossier in te dienen is 19 april.

Meer info...

Erfgoedprijs

De tweejaarlijkse Erfgoedprijs is zopas toegekend aan Sylvia Sepulchre, ambachtelijk schilder en decorateur. Een speciale prijs ging naar de ambachtelijke liftenbouwer Paul Mariën.
De prijsuitreiking vond online plaats op 16 maart. Proficiat aan beide ambachtsmensen, die hun talenten inzetten om de pracht van het Brusselse erfgoed te bewaren.
https://youtu.be/WPbXWRJn7ao

Benieuwd naar wie deze mensen zijn en wat ze doen?
Ontdek het in deze filmpjes:
Sylvia Sepulchre  https://youtu.be/Es55ZevJiUg
Paul Mariën   https://youtu.be/PsdI8a3BQU8

De 14 winnaars van de Participatieve begroting!

Een mobiele kiosk, een solidaire kantine, een lokale munt, een YouTube-kanaal...

Dit zijn de 14 winnende projecten van de eerste Participatieve begroting!

Na afloop van de stemmingsronde (ongeveer 2000 geregistreerde stemmen) en de beraadslaging van de jury bestaande uit per steekproef gekozen burgers en deskundigen, werden 14 projecten weerhouden. € 100 000 zal worden besteed aan uitwerking van de projecten.

Proficiat aan alle projectdragers!

Meer info...

Adviesraad voor duurzame voeding

De Adviesraad voor duurzame voeding is een plaats voor reflectie en debat over kwesties in verband met biologische landbouw, stadslandbouw, banden met plaatselijke producenten, vermindering van voedselverspilling, enz.

Heb je interesse in deze thema's en wil je ze promoten in Elsene?

Dien dan voor 1 april je aanvraag in om lid te worden van de Adviesraad!

Meer info...

Zero Afval-projecten van ondernemingen, winkels & Horeca

De 19 winnaars van de projectoproep 2020 "Zero Afval-projecten van ondernemingen, winkels & Horeca" van Leefmilieu Brussel zijn bekend.

Het Elsense Meltingpom' werd beloond voor hun inspanningen om afval te beperken: goed gedaan!

Wil je meer weten over Zero Afval? Klik hier!

Meer info...

Covid: vaccinatie is gestart

Na een enigszins moeilijke start ligt de Covid-19 vaccinatiestrategie nu op schema. 

Na de bewoners en het personeel van rusthuizen, na het ziekenhuispersoneel, zijn het nu de mensen van 75 jaar en ouder die in het Brussels Gewest worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. 

Daarna zijn 65-plussers en mensen met ernstige comorbiditeit aan de beurt.

- Hoe moet het nu verder?
- Waar kan ik me laten vaccineren?
- Ik kan me moeilijk verplaatsen, hoe kom ik naar het vaccinatiecentrum?

Alle antwoorden zijn hier te vinden:

Meer info...

Hulp voor eenoudergezinnen

De vzw HAMAC, opgericht in 2018, wil duurzame, verrijkende en structurerende banden creëren tussen eenoudergezinnen, hun kinderen en mantelzorgers, bewoners van dezelfde wijk.

De vrijwilliger of begeleider verbindt zich ertoe regelmatig tijd door te brengen met het kind van een alleenstaande ouder gedurende een periode van één jaar.
Als tegenprestatie biedt de HAMAC de follow-up van elk paar, middelen voor eventuele activiteiten in de buurt en punctuele verenigende en ondersteunende evenementen.

Tot op heden heeft HAMAC 18 paren gevormd, waarvan er 8 effectief zijn en 6 op eigen vleugels vliegen. Zoveel mooie menselijke avonturen.

Gezien het toenemende aantal eenoudergezinnen waar vraag naar is, zijn ze nu zeer actief op zoek naar vrijwillige begeleiders.

In Elsene is de VZW op zoek naar eenoudergezinnen die belangstelling zouden hebben voor het project. Verschillende vrijwilligers staan paraat.

Solo-ouders kunnen hier contact opnemen via onderstaande link of door te bellen naar 0492 43 10 87.

Meer info...

Lokale mobiliteitscontract Flagey-Vijvers

Het lokale mobiliteitscontract Flagey-Vijvers is een instrument om het verkeer in de wijk af te remmen. Het werd door het Brussels Gewest in het leven geroepen in het kader van het plan Good Move en wil de wijken rustiger maken door het doorgaand verkeer te beperken, een verkeersplan voor te stellen, de voorkeur te geven aan actieve vervoerswijzen en het openbaar vervoer en de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren.

De gemeente Elsene is geselecteerd voor de uitvoering van het Lokaal Mobiliteitscontract Flagey-Vijvers, een gemeentelijk en regionaal initiatief aangezien het zowel gemeentelijke als regionale wegen betreft.


Concreet zal de uitwerking van het Lokaal Mobiliteitscontract Flagey-Vijvers in 3 fasen verlopen:

1° Diagnose van de huidige situatie
2° Het voorstel van scenario's
3° De selectie van een voorkeursscenario voor de studie

De gemeente wil bewoners, bezoekers en gebruikers betrekken bij de verschillende fasen, te beginnen met de diagnose.

1° De diagnose van februari tot maart 2021

Tijdens deze fase waarderen wij de expertise van de gebruikers op het terrein en inventariseren wij de behoeften en wensen van iedereen (wat moet er verbeterd worden, wat zijn de beperkingen, ...). Om dit te doen, geven we je een afspraak op :

- Zaterdag 27/02/21 van 09u tot 12u op de Flagey-markt - voor de architectuurboekhandel van de faculteit Architectuur La Cambre Horta

- Woensdag 03/03/21 van 11.30 uur tot 14.30 uur Blyckaertsplein

- Dinsdag 09/03/21 van 15u tot 18u Adolphe Saxplein (voor het ziekenhuis van Elsene)

- Donderdag 11/03/21 : Zoom-avond van 19u tot 21u - Inschrijven kan hier.

Wij zullen daar aanwezig zijn om te luisteren naar je voorstellen voor het verbeteren van de openbare ruimte en het delen van het wegennet en om je meer informatie te geven over het potentieel van dit project.

In onze enquête kan je ons ook je mening geven over je buurt. Deel ze met je buren en vrienden! 

Wij zullen ook de tijd nemen om verschillende strategische mobiliteitsactoren te ontmoeten (MIVB, burgergroeperingen, op mobiliteit gerichte verenigingen) om de lopende diagnose te bevestigen en te vervolledigen.

Daarna worden alle meningen geanalyseerd en bestudeerd, zodat de technische werkgroep (bestaande uit technici van de gemeente, Brussel Mobiliteit en een onafhankelijk adviesbureau) een zo goed mogelijk overzicht krijgt om scenario's voor te stellen die gebaseerd zijn op de realiteit op het terrein.

En dan...

2° Voorstel van scenario's (april - mei 2021)

Wij zullen eind april en in de loop van mei bij je terugkomen met verschillende mobiliteitsscenario's voor het netwerk Flagey-Vijvers. Tijdens workshops en via een online-enquête wordt iedereen uitgenodigd om commentaar te leveren op de scenario's die op basis van de diagnose zijn opgesteld.

Er zullen ook workshops worden georganiseerd om iedereen de kans te geven om met didactische hulpmiddelen, voorstellen te doen voor de ontwikkeling van belangrijke kruispunten of bepaalde wegen. Deze instrumenten zullen de aandacht vestigen op de complexiteit van het mobiliteitsvraagstuk en op de noodzaak rekening te houden met het standpunt van alle gebruikers. 

De resultaten van deze burgerraadplegingen zullen worden geanalyseerd door het voor het project verantwoordelijke ontwerpbureau. Aan de hand daarvan zullen de sterke punten van elk scenario worden geïdentificeerd om te komen tot het definitieve scenario waarmee de gestelde doelen kunnen worden bereikt: verhoging van de levenskwaliteit in de wijk door vermindering van het transitoverkeer en herinrichting van een openbare ruimte die beantwoordt aan de behoeften van elk vervoermiddel.

3° Uitvoeringsprogramma (juni - september 2021)

Dit nieuwe verkeersscenario zal in juni worden voorgesteld, samen met een concreet uitvoeringsprogramma in september.

De uitvoering van het nieuwe verkeersscenario zal het voorwerp uitmaken van een tweede fase van het lokale mobiliteitscontract Flagey-Vijvers.

Meer info...

Met het oog op de koude breidt Elsene haar programma voor daklozen uit

Als aanvulling op de regionale maatregelen om de huidige koudegolf het hoofd te bieden, heeft de gemeente Elsene besloten haar programma ten behoeve van daklozen uit te breiden met de hulp van het OCMW.

Concreet word er elke dag van 11 tot 15 uur een verwarmingsruimte ingericht in de lokalen van het OCMW, Boondaalsesteenweg 94. Warme dranken, soep en ver-snaperingen zullen door de gemeentediensten worden aangeboden, evenals toegang tot de toiletten.

Deze maatregel vormt een aanvulling op het winterplan, dat reeds voorziet in een soortgelijke ontvangst in de gemeentelijke restaurants, Vandenbroeckstraat 58 en Boondaalstraat 482, elke dag van 11.00 tot 13.30 uur, alsmede in de organisatie van een dagreceptie in het wijkhuis Malibran, Damstraat 10, op dinsdag en donderdag van 8.30 tot 17.30 uur. Overdag kunnen de mensen zich douchen en gebruik maken van een kledingdienst (kleding laten wassen en schone kleding ontvangen).

Als je een dakloze tegenkomt, aarzel dan niet om hem of haar naar deze structuren door te verwijzen.

Als je vragen hebt over de voorwaarden van het winterplan, kan je contact opnemen met het plaatselijke callcenter op 0800.35.058 (van 9.00 tot 12.00 uur).

Meer info...

CO-vergiftiging voorkomen

CO-vergiftiging is de belangrijkste oorzaak van sterfte door vergiftiging in België, vooral in periodes van extreme koude.

CO is een reukloos en kleurloos gas dat wordt gevormd bij de onvolledige verbranding van gas (aardgas, butaan of propaan), steenkool, stookolie, olie of hout.

Verwarmings- en warmwatertoestellen zijn mogelijke bronnen van koolmonoxide in huis. Zorg ervoor je schoorsteen regelmatig te laten onderhouden. Denk ook aan het ventileren van je huis.

De signalen van CO-vergiftiging zijn niet erg specifiek. Als je niet aan CO denkt, is het makkelijk om de diagnose te missen. Het zijn de omstandigheden waarin de symptomen zich voordoen die de mensen rondom je moeten waarschuwen:

 • Een familielid voelt zich niet goed in een badkamer met een gasboiler.
 • Veel mensen klagen in huis over hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid, en deze symptomen doen zich altijd voor in dezelfde ruimte, en verdwijnen wanneer men die plaats verlaat.

Meer info...

Winterplan: Elsene schiet in actie

Er is een reeks maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de meest behoeftigen tijdens deze winterperiode worden ondersteund, vooral in de context van de gezondheidscrisis die we doormaken:

- Bejaarden, hulpbehoevenden of personen met beperkte mobiliteit die hun woning niet kunnen verlaten, kunnen op verzoek een maaltijd aan huis ontvangen bij de dienst Sociale Zaken via telefoonnummer 02/515.60.04. Zij kunnen in deze crisisperiode ook een verzoek indienen bij het gratis telefoonnummer 0800/350.58.

- Mensen die in een precaire situatie leven of op straat leven, kunnen van maandag tot vrijdag van 11.30 tot 13.30 uur in onze gemeentelijke restaurants terecht voor een warme drank (Resto-club Boondael, Boondaalsesteenweg 482 en Restaurant Vandenbroeck, Vandenbroeckstraat 58).

- De maatschappelijk werkers van de Dienst Sociale Zaken en de Dienst Sociale Bemiddeling werken nauw samen met de teams van straathoekwerkers, burgerwachten en nachtbemiddelaars om de nodige sociale en administratieve steun en begeleiding te verlenen aan mensen die op straat leven.

- De diensten Solidariteit en Preventie organiseren de ondersteuning van de dagopvang in samenwerking met een heel netwerk dat actief is op het gemeentelijk grondgebied, waar mensen die op straat leven, gebruik kunnen maken van :

v warme dranken, soep, brood en versnaperingen (direct aan tafel geserveerd) bereid door Sociale Zaken;
v douches, met de steun van het Rolling Douche vzw team;
v een verschoning in de sociale garderobe van de diensten voor solidariteit en preventie, op basis van de ontvangen giften;
v de mogelijkheid om hun persoonlijke bezittingen te laten reinigen dankzij de mobilisatie van Bulles vzw;
v Eerste hulp van een Rode Kruis team;
v begeleiding door een multidisciplinair team van beroepsmensen uit verschillende gemeentelijke diensten (sociale bemiddeling, straathoekwerkers, vredestichters, preventie, sociale dienst van het OCMW).

- De diensten van straathoekwerkers en nachtbemiddelaars begeleiden, bieden een luisterend oor en delen warme dranken uit (met name via de vzw Refresh).

- De diensten voor preventie, gemeentelijk eigendom en stadsvernieuwing worden ingeschakeld bij de uitvoering van overeenkomsten van precaire bewoning, ten einde mensen in moeilijkheden in huis te kunnen houden in afwachting van een oplossing voor hun administratieve en sociale situatie.

- De coördinatie door de afdeling Preventie van het "Elsens overleg voor de bestrijding van dakloosheid", waarin verschillende gemeentelijke en regionale diensten zijn verenigd, blijft zeer actief met het oog op de uitvoering van acties om de oorzaken van dakloosheid aan te pakken.

- De gemeente werkt uiteraard samen met het OCMW, onder meer voor de verdeling van voedselpakketten, de dagopvang waar maatschappelijk werkers van het OCMW aanwezig zijn en zorgen voor de follow-up van de hulpvragers. Het OCMW heeft ook een gezinsondersteunende dienst die mensen thuis kan helpen door dagelijkse hulp te bieden (administratieve handelingen, boodschappen doen, routineonderhoud van de woonst, enz.).

Meer info...

PMD-blauwe zakken veranderen vanaf 18 januari

De nieuwe blauwe zakken zijn voortaan geschikt voor alle plastic verpakkingen (yoghurtpotten, schalen, trays, folies en zakken), niet alleen voor plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons (melk, sap, soepen, enz.).
Deze verandering maakt het mogelijk om veel meer verpakkingen te recyclen, de hoeveelheid benodigde nieuwe grondstoffen te verminderen, energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken.
De nieuwe blauwe zakken zijn tegen dezelfde prijs verkrijgbaar in dezelfde verkooppunten als de oude. Ze zijn misschien nog niet in alle winkels verkrijgbaar. Je kan echter nog steeds oude PMD-zakken kopen: deze blijven onbeperkt geldig.

Meer info...

Maak online een afspraak met onze diensten

Een kleine nieuwigheid maakt je leven in 2021 gemakkelijker: het is nu mogelijk om online een afspraak te maken met de dienst Bevolking en Burgerlijke Stand dankzij Irisbox, via de link onderaan dit artikel !

Telefonische afspraken zijn nog steeds mogelijk voor mensen die geen internetconnectie hebben of liever geen digitale tool gebruiken.

Meer info...

Volg de gemeenteraad live vanaf 18.00 uur

Vanwege de lockdown en de speciale maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van Covid te voorkomen, zullen de leden van de gemeenteraad deze donderdag 17 december virtueel vergaderen. Wil je op de hoogte blijven van de beslissingen van je verkozenen? Je kan vanaf 18.00 uur de debatten volgen via de onderstaande link.

Meer info...

Parking.Brussels verhuist

Parking.Brussels verhuist vandaag naar de Kroonlaan 39. De openingsuren blijven dezelfde.
Het Gewestelijk parkeeragentschap vraagt echter wel om hen via de elektronische weg te contacteren zo lang de gezondheidsmaatregelen van kracht blijven. Dat kan via parking.brussels.

Meer info...

Stad 30

Vanaf 1 januari 2021 geldt STAD 30 in het hele Brusselse Gewest, met een standaard maximumsnelheid op alle wegen van 30 km/u. De enige uitzondering zijn de structurele assen waarop de snelheid op 50 of 70 km/u wordt gehouden.

Doelstellingen: vermindering van het aantal ongevallen, lawaai, verkeersopstoppingen, vervuiling, stress, enz. In een notendop: de kwaliteit van het leven in de stad te verbeteren. In Elsene blijven de volgende hoofdwegen met 50 km/u bestaan: de Generaal Jacqueslaan, een deel van de Kroonlaan, een deel van de Triomflaan, evenals de Louizalaan en de kleine ring.

Meer info...

Op zoek naar kleding, slaapzakken, dekens...

Om mensen in nood te helpen, zijn de diensten voor preventie, sociale zaken en solidariteit van de gemeente Elsene en het OCMW op zoek naar volgende items (nieuw, proper of in goede staat) :

- Sokken
- Ondergoed (mannen en vrouwen)
- Handschoenen
- Rugzakken
- Slaapzakken
- Dekens
- Hygiënische bescherming

Een gift doen kan in de Damstraat 10 te Elsene (wijkhuis Malibran), op maandag en woensdag van 09.00 tot 12.00 uur.

Kan je je niet verplaatsen? Heb je een vraag? Neem dan contact op met Aurélie op 0498 58 82 01. Dank je wel voor hen!

Meer info...

Schoolbegeleiding

Na deze lange maanden zonder naar school te gaan, en met de huidige gezondheidsmaatregelen, heeft het begin van het schooljaar dit jaar een bijzondere smaak. Merk je dat je kind moeite heeft om zijn/haar ritme te vinden? Om weer in de schoolse gewoontes te komen? Om zijn/haar manier van werken te (her)vinden? Voel je je overweldigd door het onderwerp?

Je bent niet alleen! Voor al deze vragen over schooluitval, aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Meer info...

Strijd tegen Covid: nieuwe maatregelen in Elsene

Na de laatste vergadering van de Nationale Veiligheidsraad zijn de verschillende maatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, geëvolueerd. De epidemiologische situatie vereist inderdaad dat we onze inspanningen handhaven en de barrièremaatregelen blijven toepassen.

Daartoe zijn verschillende maatregelen genomen door de minister van Binnenlandse Zaken en de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze zijn opgenomen in twee besluiten (hier en hier). Deze bepalingen maken dat het niet langer verplicht is om overal een masker te dragen, maar enkel op drukbezochte plaatsen en/of wanneer de fysieke afstand van 1,5m niet mogelijk is. Daarnaast moeten de bars en cafés tussen 23.00 uur en 6.00 uur sluiten, evenals nachtwinkels, die om 22.00 uur moeten sluiten.

Naar het voorbeeld van andere gemeenten heeft de burgemeester van Elsene deze bepalingen aangevuld met een verordening waarin de zogenaamde "drukke verkeersgebieden" op het grondgebied van de gemeente nauwkeurig worden vastgesteld. Er wordt ook bepaald dat het dragen van maskers verplicht is in de buurt van scholen.

Deze epidemie duwt ons al enkele maanden in het nauw en dwingt ons om onszelf opnieuw uit te vinden. De gemeente Elsene doet haar uiterste best om je in deze ongekende context zo goed mogelijk te blijven steunen. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met het callcenter op 0800 35 058.

Laten we voor onszelf en voor anderen blijven zorgen.

Werkzaamheden zwembad Elsene

De werkzaamheden aan het zwembad van Elsene zijn op 3 augustus begonnen. Voor dit project combineert Beliris respect voor het erfgoed met een verhoogd comfort en gebruiksgemak voor de bezoekers. Het omvat een nieuwe ontvangstruimte voor mensen met beperkte mobiliteit, collectieve kleedkamers, een voetbad, een sporthal...

Meer info...

Mondmasker verplicht op heel het Brussels grondgebied

Vandaag woensdag 12 augustus 2020 rondde het incidentiecijfer op het Brussels grondgebied over de zeven voorbije dagen de kaap van gemiddeld 50 nieuwe besmettingen met Covid-19 per 100.000 inwoners. Daarom geldt, zoals vorige week door Minister-President Rudi Vervoort in samenwerking met de 19 Brusselse gemeenten werd beslist, vanaf vandaag de maatregel die het dragen van een mondmasker in heel het Brussels Gewest verplicht.

Voortaan is dus iedereen van twaalf jaar of ouder verplicht een mondmasker te dragen dat de neus en de mond bedekt op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De regelgeving voorziet wel in enkele uitzonderingen. Er is geen mondmasker vereist:

- tijdens sportbeoefening,
- bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg,
- en voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of een gelaatsscherm te dragen.

Fietsen wordt niet beschouwd als een sport (tenzij het een wedstrijd is). Daarom is het dragen van een masker verplicht wanneer men bijvoorbeeld met de fiets naar het werk gaat.

Het dragen van een masker is verplicht bij het wandelen. Als je echter aan het joggen bent, is het dragen van een masker niet verplicht.

Maar steeds moet de social distancing worden nageleefd.

Wanneer het dragen van een mondmasker of een stoffen alternatief wegens medische redenen niet mogelijk is, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Ook worden de politiecontroles versterkt om toe te zien op de naleving van deze maatregel en van alle andere maatregelen die op 27 juli zijn uitgevaardigd door de Nationale Veiligheidsraad.

Meer info...

Hittegolf

De gemeente Elsene nodigt iedereen uit om ons te informeren over de senioren in Elsene die tijdens de hittegolf in moeilijkheden zouden kunnen komen. Neem contact op met het gratis nummer 0800 35 058 tussen 9 uur 's ochtends en 12 uur 's middags.

De gemeente zal haar steun aanbieden, regelmatig mensen bezoeken, en indien nodig water verdelen. Laten we elkaar steunen, de komende dagen zal het heet worden.

Op deze plaatsen is er toegang tot water en fonteinen om je te verfrissen:

- Fernand Cocqplein
- Flageyplein
- Speelplein "Clos des Bambins" (Oude-Lindesquare)
- aan de ingang van de ULB (Solboschplein)
- Albert II-park (tegenover het ziekenhuis van Elsene)

Meer info...

Aanvullende maatregelen ter bestrijding van de heropleving van het Coronavirus

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de strategie die vorige week werd ingevoerd om de heropleving van het virus aan te pakken, te versterken. Vanaf woensdag 29 juli en gedurende ten minste vier weken (tot eind augustus), zijn de volgende maatregelen van kracht:

: Vanaf woensdag wordt de sociale bubbel beperkt tot 5 dezelfde personen voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling.
: Familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.
: Evenementen die een groot publiek trekken blijven strikt beperkt tot een maximum van 100 personen binnen, en 200 personen buiten, waarbij verplicht een mondmasker moet worden gedragen.
: Telewerk wordt waar mogelijk sterk aanbevolen om te veel contact tussen collega's te vermijden.
: De regels die eerder golden in winkels, nl. je boodschappen alléén doen gedurende maximum 30 minuten (behalve op afspraak), worden weer van kracht.
: Er worden contactgegevens opgevraagd, bijvoorbeeld in wellnesscentra en bij sportlessen. Een volledige lijst van de betrokken plaatsen zal in het ministerieel besluit worden gepubliceerd. Zij zullen aan dezelfde verplichtingen worden onderworpen als de horecasector.

Een mondmasker dragen is verplicht, ongeacht de wijze of manier waarop je je verplaatst (stappen, lopen, joggen, fietsen, steppen, ...), op volgende plaatsen:

: Guldenvlieslaan: tussen de Louizalaan en de Naamsepoort (tussen nrs. 1 en 45 A)
: Louizalaan: tussen het Stefaniaplein en de Guldenvlieslaan
: Waversesteenweg: tussen de Elsensesteenweg en het kruispunt van de Vredestraat
: Sint-Bonifaasstraat
: Vredestraat
: Dublinstraat
: Lang-Levenstraat (voetgangersgedeelte): tussen de Vredestraat en de Waversesteenweg
: Malibranstraat (van het Flageyplein tot het kruispunt met de Dillensstraat en de Collegestraat)
: Elsensesteenweg
: F. Cocqplein
: Luxemburgplein
: E. Flageyplein
: Heilig-Kruisplein
: Drievuldigheidsvoorplein
: Baljuwstraat
: Kasteleinsplein
: Londenplein
: Boondaalsesteenweg: vanaf het nummer 493 (en de beide kanten van de straat) tot het Brillat-Savarinkruispunt
: Rotonde van de begraafplaats van Elsene
: Hogeschoollaan: tussen de Gen. Geneesheer Derachelaan en de Boondaalsesteenweg
: Kroonlaan: tussen de Zomerstraat en de Boondaalsesteenweg
: Edelknaapstraat: tussen nummer 1 en 35
: Waterloosesteenweg: in het weggedeelte tussen de Louis Lepoutrelaan (nr. 508) en de Molièrelaan (nr. 656)

Het is essentieel om de inspanningen te verdubbelen om een heropleving van het virus te voorkomen. We doen ons uiterste best om je zo goed mogelijk te informeren en een kwalitatief hoogstaande openbare dienst te onderhouden. Bij voorbaat dank voor je begrip.

Meer info...

Gemeente aan huis

Naar aanleiding van de COVID-19-epidemie werkt de gemeente enkel op afspraak. Graag herinneren we je er ook aan dat je heel wat administratieve verrichtingen 24/24 en 7/7 van thuis uit kunt regelen, zonder naar het gemeenteloket te komen.

Enkele muisklikken volstaan om documenten op te vragen, online zaken te regelen...

Zo kan je snel en eenvoudig een onlineaanvraag tot adreswijziging indienen of de volgende documenten opvragen:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verrichtingen die je van thuis kan regelen. Op onze website vind je een volledig overzicht van onze onlinediensten.

Hoe ga je te werk?

Surf naar de website van de gemeente en ga naar de rubriek e-Loket.

 • documenten die j meteen kan downloaden
 • documenten die per post verstuurd worden
 • formulieren die je kan invullen en doorsturen naar onze diensten

Aarzel niet om ons te contacteren indien je meer informatie wenst omtrent onze onlinedienstverlening of onze dienstverlening op afspraak.

Telefoon ➔ 02/515.61.11
" Bevolking " ➔ bevolking at elsene punt brussels
" Burgerlijke Stand " ➔ burgerlijkestand at elsene punt brussels

Een monumentale fresco ter ere van alle beroepen in de ziekenhuissector

Je zag het ongetwijfeld als je langs de site van het Ziekenhuis Etterbeek-Elsene wandelde... Een monumentale fresco, ter ere van alle beroepen in de ziekenhuissector, siert nu de muren van een voormalig OCMW-gebouw in Elsene.

Een mooi initiatief van een collectief van kunstenaars - onder leiding van Amandine LEVY - dat hulde brengt aan het zorg-, onderhouds- en keukenpersoneel, ambulancechauffeurs, onderzoekers... zij die onvermoeibaar hebben gewerkt tijdens de epidemie.

Een initiatief van Juliette Greindl en CosMotion, uitgevoerd met de steun van het OCMW en de gemeente Elsene en de Iris Ziekenhuizen Zuid.

Orgaandonatie

Vanaf 1 juli kan iedereen die orgaandonor wil worden na overlijden dit doorgeven op het online gezondheidsportaal Mijngezondheid (met de elektronische identiteitskaart of via itsme). Het is dus niet meer nodig om je wilsbeschikking aan het gemeenteloket door te geven, maar dit blijft wel mogelijk. Je kan de verklaring ook bij je huisarts in orde brengen.

Meer info...

Premie voor de adoptie van een huisdier

Als je de wens en de mogelijkheid hebt om een huisdier te verwelkomen: denk aan adoptie!

Om de adoptie binnen de erkende opvangcentra van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan te moedigen, heeft de gemeente Elsene, met de steun van Leefmilieu Brussel, beslist om een premie toe te kennen die 50% van de adoptiekosten dekt (met een maximum van 200,00 euro).

Meer info...

#MaZone - een online platform voor lokale Elsense handelaars

Verre van de modellen van het type "Amazon", mobiliseren de gemeente Elsene, Groupe One en urbike zich om #MaZone te lanceren, een e-commerce platform gewijd aan de lokale economie.

#MaZone biedt kleine lokale handelaars de mogelijkheid om hun krachten te bundelen en hun producten via één aanspreekpunt te verkopen. De levering per fiets wordt gezamenlijke georganiseerd in lokale rondes.

Heb je een bedrijf in Elsene en wil je je producten verkopen?

Schrijf je in via het onderstaande formulier (in het Frans).

Meer info...

Coronavirus: administratieve sancties tegen COVID-19

In de afgelopen weken hebben zowel de verschillende Belgische regeringen als de Europese autoriteiten tal van maatregelen genomen tegen het COVID-19 virus.

Om het Noorden niet te verliezen, vind je hieronder een Politiereglement, betreffende de administratieve sancties in het kader van de niet-naleving van de noodmaatregelen, ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Het College van procureurs heeft een circulaire opgesteld die het strafrechtelijk beleid van repressie van strafbare feiten verduidelijkt.

Meer info...

Take-away of levering aan huis!

Terwijl de meeste winkels gesloten zijn om het virus beter te kunnen bestrijden, blijft TAKE-AWAY en soms ook thuislevering mogelijk. Een kans om onze lokale handelaars te steunen in Elsene! Volg de link om de lijst met handelaars te kennen.

Meer info...

Oproep tot solidariteit

Heb je een naaimachine? Wij hebben stof! Laten we samen creatieve oplossingen gebruiken om het coronavirus te bestrijden.

Je hebt een talent voor naaien, je wilt je tijd in isolatie thuis gebruiken ten behoeve van de solidariteit voor het Corona Virus?

Help ons door mondmaskers te maken ter bescherming van degenen die in de frontlinie zitten om dit virus te bestrijden.

De gemeente heeft besloten om stof te kopen om bij te dragen aan het algemene tekort. Als je talent, tijd en een naaimachine hebt, geven wij jou de stof en de handleiding om de maskers te maken.

Neem contact met ons op via e-mail op info at elsene punt brussels

Vragen over het Coronavirus?

De Nationale Veiligheidsraad en de Regionale Veiligheidsraad kwam dinsdag samen om de maatregelen tegen de verspreiding van COVID-19 te evalueren en te actualiseren.

Wat de algemene maatregelen betreft die in het Brussels Gewest moeten worden genomen, vindt u hieronder de belangrijkste beslissingen:

De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vaardigde een verbod uit tot 31 maart 2020 op:

 • elke bijeenkomst in een gesloten ruimte van meer dan 1000 personen;
 • schoolreizen buiten België. Bovendien wordt aanbevolen om de schoolvakanties uit te stellen tot na 3 april 2020;
 • het bezoek aan rusthuizen en verzorgingscentra.

Na analyse en overleg zullen waarschijnlijk nieuwe maatregelen worden genomen.

Wat de preventieve maatregelen betreft:

 • Allereerst herinneren we iedereen aan de regels van de hygiëne die in acht moeten worden genomen om griep en COVID-19 te voorkomen door regelmatig de handen te wassen met water en zeep en om lichamelijk sociaal contact tussen personen te vermijden.
 • Elke persoon met griepverschijnselen (koorts, droge hoest, niezen) moet onmiddellijk contact opnemen met zijn of haar arts.
 • Op basis van de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid worden mensen zonder symptomen die in contact zijn geweest met een potentieel besmette persoon niet preventief uitgesloten, tenzij een arts anders adviseert.
 • Voor personen die door COVID-19 werden besmet, in uw omgeving, vragen we naast de maatregelen die door uw arts worden aanbevolen, gelieve de burgemeester op het volgende adres te verwittigen COVID19 at elsene punt brussels of christos.doulkeridis at elsene punt brussels.

Blijf op de hoogte via de volgende website: www.info-coronavirus.be of op het gratis telefoonnummer 0800 14689.

Debat duurzaam energie-verbruik

Het aanpassen van de temperaturen in lokalen, het gebruik van stroomstrips, het aan- en uitschakelen, verluchten... het zijn kleine stappen die een grote besparing mogelijk maken.

Om te leren hoe je minder energie kunt verbruiken en je je rekeningen kunt verlagen, nodigt de dienst Klimaat-Milieu van Elsene je uit voor een leerzame, interactieve en leuke avond op 4 maart, van 19.00 tot 21.00 uur, in het Buurthuis Malibran, Damstraat 10.

Het debat zal worden geanimeerd door de vzw Ecoconso.

Gratis deelname! Voor meer informatie: climat@elsene.brussels

De gemeente lanceert een campagne over luchtkwaliteit.

De gemeente met de steun van Les chercheurs d'air lanceert een sensibiliseringscampagne over de luchtkwaliteit. Gedurende twee maanden zullen de concentraties van twee verontreinigende stoffen worden gemeten op verschillende plaatsen in de gemeente: stikstofdioxide (NO2) en fijne deeltjes (PM2,5), die tot de meest problematische verontreinigende stoffen behoren op het gebied van het milieu en de volksgezondheid.

Bezorgd over de impact van de luchtvervuiling op kwetsbare bevolkingsgroepen, wil de gemeente deze campagne inzetten op enkele doelgerichte plaatsen die door kinderen en ouderen worden bezocht (kinderdagverblijven, rusthuizen en scholen).

Deze maatregelen gaan samen met informatiesessies over de luchtkwaliteit in het algemeen, en dienen als springplank voor concrete acties om de luchtkwaliteit te helpen verbeteren.

Meer informatie: Afdeling Klimaat, Energie en Leefmilieu

Laten we onze trottoirs proper houden !

De trottoirs en bermen moeten worden onderhouden ongeacht het seizoen, dat betekent onkruid verwijderen, dorre bladeren bijeenrapen en zout strooien op de trottoirs in de winter. Bent u eigenaar ? U bent verplicht het trottoir en de berm van uw gebouw te onderhouden, het maakt niet uit of het gebouw bewoond is of niet. Indien er meerdere bewoners in uw gebouw zijn, dient u iemand aan te duiden die voor de schoonmaak zal instaan of u kunt die taak overdragen aan een conciërge, bewaker of een andere persoon belast met het dagelijkse onderhoud van het gebouw. Bent u mede-eigenaar ? Tijdens een vergadering van mede-eigendom dient over de modaliteiten voor het onderhoud van het trottoir beslist te worden. Bent u huurder ? Opgelet, het is niet noodzakelijk de huurder van de benedenverdieping die voor het onderhoud van het trottoir moet instaan. Vraag de eigenaar om inlichtingen. Bent u handelaar, eigenaar of gerant van een horecazaak ? U dient er met alle gepaste middelen (vuilnisbakken, asbakken, schoonmaak, ...) op toe te zien dat de openbare ruimte rondom het gebouw niet bevuild wordt door bezoekers (klanten en personeelsleden). Indien u het Politiereglement van Elsene niet naleeft, riskeert u een boete tot 350 euro!

MUSEUM AAN HUIS

Op 1 december 2019 stellen tien bewoners uit de omgeving van Naamsepoort/Sint-Bonifaas wijk hun huis voor u open. In een originele context laten ze u kennismaken met hun keuzewerk uit de verzameling van het Museum van Elsene.

Infopunt en plattegrond van het parcours: Elsensesteenweg (op de hoek van de Vredestraat). Vrije toegang.

Helaas zijn veel van deze woningen enken toegankelijk met trappen wat het moeilijk kan maken voor bezoekers met beperkte mobiliteit.

MUSEUM AAN HUIS is een project van het Museum van Elsene en Patrimoine à roulettes. Met steun van het Brussels Hoofdstedelijk Geweest, de Burgemeester, de Schepen voor Cultuur, en van de leden van het College van Burgemeester en Schepenen van Elsene in het kader van Duurzaam Wijkcontract Atheneum. Het Museum van Elsene en Patrimoine à roulettes zijn heel blij met het label "aKCess" dat het collectief aKCess van Prométhéa hun heeft toegekend!

Meer info...

Richtplan Van Aanleg " Hermann-Debroux "

Openbaar onderzoek 10 oktober 2019 > 9 december 2019

Van 10 oktober tot 9 december 2019, wordt het project van Richtplan van Aanleg "Hermann-Debroux" voorgelegd voor een openbaar onderzoek in de gemeenten Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ukkel, Etterbeek en Stad Brusse.

Tijdens dit openbaar onderzoek, kunnen alle bewoners en geïnteresseerde personen kennismaken met het project en hun opmerkingen of observaties bekendmaken aan de daarvoor bevoegde personen bij de gemeenten, via post of via de site van perspective.brussels : https://perspective.brussels/

Meer info...

Belgische première van de documentaire "TERRA LIBRE"

Op 15 oktober kan je naar een uitzonderlijke avond gewijd aan de catastrofale situatie van de Amazone.

In de bioscoop Vendôme is er de Belgische première van de documentaire "TERRA LIBRE", in aanwezigheid van regisseur Gert-Peter BRUCH, oprichter van Planète Amazone, een NGO die de inheemse volkeren verdedigt. De screening zal worden gevolgd door een ontmoeting met de regisseur en specialisten uit Brazilië om de balans op te maken van een zeer ernstige ecologische, sociale en politieke situatie.

Plaatsen zijn te koop bij Cinema Vendôme elke dag van 14 tot 20 uur, of te reserveren per e-mail : info@cinema-vendome.be

Meer info...

Terkamerenboslaan wordt "Schoolstraat"

Na de Cansstraat is het de Terkamerenboslaan die "Schoolstraat" wordt. Sinds 30 september is de laan gesloten voor alle verkeer tijdens de aankomst van kinderen, elke weekdag van 8:00 tot 8:40 uur.

De Terkamerenboslaan is de thuisbasis van de gemeentelijke scholen 7 en 8. Dit initiatief is bedoeld om de verkeersveiligheid rond deze scholen te verbeteren en alternatieve vervoerswijzen dan de auto te promoten, zoals fietsen of wandelen. Tegelijk gaan we zo de luchtvervuiling in de buurt tegen. Dit is een pilootproject tot half november, die aan het einde van deze periode geëvalueerd wordt.

Meer info...

we.art.xl - kunstenaarsparcours

Het multidisciplinaire kunstenfestival We.art.xl is een uitzonderlijk weekend waarbij kunstenaars hun schilderijen, sculpturen, strips, gedichten, foto's, muziek en dans voorstellen, in Elsense cafés, winkels, galerieën en musea.

Een unieke kans om uitzonderlijke artiesten en plaatsen te ontdekken in een originele sfeer!

Meer info...

Hulde aan Agnès Varda

Agnès Varda werd geboren in Elsene (Kroonlaan 38) en groeide op in de Dageraadstraat de tot ze 12 jaar oud was. Deze jeugdjaren hebben een belangrijk spoor achtergelaten in de verbeelding van de kunstenaar. Gezien haar speciale genegenheid voor Elsene en België, wilden het college van burgemeester en schepenen van Elsene, Flagey én CINEMATEK haar hulde brengen door een reeks initiatieven te steunen.

Zo wordt op dinsdag 17 september om 16:30 uur een naamplaat aangebracht op de geboorteplaats van Agnès Varda, Kroonlaan 38. Rond 17:30 zullen de moestuinen Ernotte-Boondael (Louis Ernottestraat) worden hernoemd als "Agnes Varda". Iedereen is welkom op deze evenementen. Om 19:45 gaan we dan richting Flagey voor de inhuldiging van "Studio 5 - Agnès Varda". Dit eerbetoon zal plaatsvinden in aanwezigheid van zijn dochter Rosalie Varda.

Zwembad gesloten tot 2021!

Het gemeentelijk zwembad is tot 2021 voor belangrijke renovaties gesloten. Het doel is te zorgen voor een betere circulatie van groepen kinderen (scholen, enz ...), om de toegang voor mensen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken, om te voldoen aan de behoeften van de sportclubs en om de technische installaties te moderniseren. Voldoen aan de huidige hygiënenormen, zonder de "ouderwetse" werking van individuele cabines rond het bassin te veranderen.

Meer info...

Ontvang gratis uw plastic vuilnisbak!

In de zomer zijn er meer dieren die zich voeden met afval: eksters, duiven, vossen en huisdieren. Dit veroorzaakt veel overlast op het gebied van netheid (op straat uitgestrooid afval, afvoer, onaangename geur, etc.).

Om sommige mogelijke ongemakken te verlichten, kan je bij de dienst Openbare Netheid terecht voor een GRATIS :

- plastic bak van ongeveer 100 liter voor witte zakken, licht wijd uitlopend en zonder deksel

- oranje bak voor voedselafval in oranje zakken. Zodra onze medewerkers de oranje zakken hebben opgehaald, moet u ook uw bakken terug binnen plaatsen.

Interesse? Neem contact op met de afdeling Openbare Netheid Elsene op 0800 / 85.150 of per e-mail op proprete@ixelles.be

Label Resto Good Food!

Als onderdeel van de Good Food-strategie die Brussel sinds 2015 ontwikkelt, heeft de Good Food Jury reeds 53 restaurants in Brussel beloond voor hun werk rond duurzame voeding.

Het Resto Good Food-label omvat : het promoten van verse, lokale en seizoensgebonden voeding ; producten van de biologische landbouw; alternatieven voor dierlijke eiwitten ; minder voedselverspilling...

Om te genieten van de gratis ondersteuning voor uw restaurant, vul het aanvraagformulier in en stuur het terug naar restogoodfood@leefmilieu.brussels.

Alle restaurants kunnen genieten van een gratis en op maat gemaakte ondersteuning: actieplan voor duurzaam voedsel, technische en administratieve ondersteuning voor labelisering, culinaire training met experts van Good Food, leveranciersbijeenkomsten...

Smakelijk!

Meer info...

Europese actiedag tegen woninginbraken

Wist je dat er in België meer dan 144 woninginbraken per dag worden gepleegd? De sociale kosten die hieraan verbonden zijn, zijn aanzienlijk: jaarlijks meer dan 350 miljoen euro...

Op 19 juni zal de eerste Europese actiedag tegen woninginbraken plaatsvinden. Op deze dag zullen wij woningdiefstallen voor het eerst bestrijden op Europees niveau.

Meer info...

Meerderheidsakkoord 2018-2024

De nieuwe meerderheid stelt haar bestuursakkoord voor de komende zes jaar voor.
Je kan het online lezen of een exemplaar aanvragen via info at elsene punt brussels

Meer info...

Stoep sneeuwvrij maken

Afdeling 13 van het algemeen politiereglement stelt dat trottoirs die bedekt zijn met sneeuw of ijzel geruimd of slipvrij gemaakt moeten worden en dit over een breedte van minstens 1,5 m naargelang de breedte van de stoep.

Bent u (mede-)eigenaar, huurder, conciërge, portier, wachter of een andere persoon die instaat voor het dagelijkse onderhoud van de plaats, dan dient u hiervoor te zorgen, zo niet riskeert u een boete. Bovendien is het uw verantwoordelijkheid indien iemand zich verwondt bij het vallen voor uw woning.

Meer info...

Eerbetoon aan Simone Veil

Op woensdag 18 juli wordt een eerbetoon gehouden voor politica Simone Veil, die vorig jaar overleed. De ceremonie vindt plaats van 12 tot 13.30 uur voor het Europees Parlement (Luxemburgplein). We zullen stilstaan bij verschillende facetten van het leven van mevrouw Veil: overlevende van de Holocaust, de joodse godsdienst, het bestaan van de staat Israël, de emancipatie van vrouwen en abortus, de situatie van gevangen in Frankrijk en de opbouw van Europa. Simone Veil was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement.

Inhuldiging Elsensesteenweg

De vernieuwde Elsensesteenweg wordt op zaterdag 7 juli ingewijd met een stoet, livemuziek, kinderanimatie en een feestelijke straatpicknick. Vanaf 13 uur. Gratis.

Meer info...

Scholen 'Bois de la Cambre - Marinette De Cloedt'

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft tijdens de vergadering van maandag besloten om de scholen 7 en 8 'Bois de la Cambre' te vernoemen naar Marinette De Cloedt, de Elsense Schepen van Openbaar Onderwijs die vorige donderdag is overleden.

De keuze voor de naamsverandering is niet willekeurig aangezien Marinette er zelf naar school ging tijdens haar kinderjaren en een bijzondere band had met de schoolsite.

Marinette De Cloedt was zeer betrokken bij de Elsense leerlingen en zette zich volop in om hun kwalitatief onderwijs te bieden en te voorzien in infrastructuur die hun ontwikkeling mogelijk maakte in een verwelkomend kader waar ze zich kunnen ontplooien.

Met trots opende ze samen met haar collega's een gloednieuwe ruimte in scholen 7 en 8 in september vorig jaar. Daarmee werd de eerste fase van de renovatiewerken in scholengroep 'Bois de la Cambre' afgerond.

Na de naamsverandering zal de schoolsite 'Bois de la Cambre - Marinette De Cloedt' heten.

"Het was voor ons vanzelfsprekend dat de school de naam van Marinette zou krijgen", verklaart Dominique Dufourny, burgemeester van Elsene. "Ze was gepassioneerd en zette zich onvoorwaardelijk in voor anderen en voor de Elsense leerlingen. Voortaan draagt de school, die ze graag 'haar school' noemde, haar naam. Het is een belangrijk symbool en ze krijgt ermee het eerbetoon dat ze verdient."

De beslissing zal bekrachtigd worden tijdens de gemeenteraad van 26 april. De naamsverandering zal in de maand mei geofficialiseerd worden met een inauguratie.

Overlijden Marinette De Cloedt

Het College van Burgemeester en Schepenen van Elsene meldt u met droefheid het overlijden van Marinette De Cloedt.
Als schepen van Openbaar Onderwijs en Gezondheid zette Marinette De Cloedt zich volop in voor het bestuur van de Elsense scholen.
Sinds 1988 en het begin van haar politieke loopbaan in de Elsense gemeenteraad ging haar engagement uit naar kinderen.
Bovenal vond ze het belangrijk dat de kinderen in de gemeentescholen zich kunnen ontplooien en respect leren opbrengen voor de andere en zijn anders-zijn.
Marinette De Cloedt plaatste kunst en cultuur in het middelpunt van het pedagogische project.
Als humaniste en liefhebster van poëzie en piano was haar werk doordrongen van haar grote gevoeligheid, die ook zal voortleven in de herinneringen die we aan haar koesteren.

In de hal van het gemeentehuis is vanaf vandaag een rouwregister geopend.
Op 19 april om 11 uur wordt in het gemeentehuis een huldigingsplechtigheid gehouden.

Campagne 'All Genders Welcome'!

Het RainbowHouse Brussels heeft samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Federatie Wallonië-Brussel en 12 Brusselse gemeenten, waaronder de gemeente Elsene, de campagne 'All Genders Welcome' gelanceerd!
Het doel van de campagne is erop te wijzen dat alle koppels en gezinnen welkom zijn, dat elk individu het recht heeft haar/zijn genderidentiteit in volle vrijheid te beleven en dat de openbare ruimte van alle Elsense inwoners/inwoonsters is.

Meer informatie:
kabinet Solidariteit - Gelijke kansen : 02/ 515 61 20
dienst Solidariteit - Gelijke kansen : 02/515 72 80

Aanslag in Barcelona

Naar aanleiding van de aanslag in Barcelona op donderdag 17 augustus wil het college van burgemeester en schepenen de slachtoffers van deze terreurdaad eer betonen en steun betuigen aan hun familie en naasten. "De herhaling van deze verschrikkelijke aanslagen op onze waarden en onze levenswijze doet ons meeleven met iedereen die persoonlijk geraakt wordt door terreur. Een open, kosmopolitische stad als Barcelona herinnert ons aan een gevoel van menselijkheid waar haatpredikers niet tegen op kunnen."

Het college van burgemeester en schepenen

112 SOS

Noodcentrales nu ook bereikbaar via app 112 BE. Download de app en registreer je.

Meer info...

Van de Galerij van Elsene naar de "Matongegalerij"

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Elsene gaat stappen ondernemen om de naam van de Galerij van Elsene te wijzigen. Deze zal voortaan de officiële naam "Matongegalerij" dragen.

De laatste weken werd de gemeente Elsene aangesproken door de vertegenwoordigers van de handelaars in de galerijen van Elsene, Naamsepoort en Waversesteenweg in verband met de algemene situatie van hun commerciële ruimten en de zogenaamde "Matongewijk".
Na een ontmoeting met de leden van het college werd een overleg gestart tussen de verschillende actoren die oplossingen kunnen aanbrengen voor de aangehaalde problemen, aangezien de situatie van de galerij van Elsene bijzonder zorgwekkend blijkt te zijn.
Matonge is een plaats die leeft, die beweegt en die evolueert. Deze dynamiek geeft een bijzondere toets aan de wijk, die op geen enkele andere in de hoofdstad lijkt. Deze onbetwistbare rijkdom vormt een ware troef voor Elsene en de gemeente wil er dan ook een plek van maken waar het goed leven is.
In die zin wil de gemeente ook de identiteit van de Matongewijk bevestigen, die tot op heden een buurtschap is en geen officiële benaming. De stappen worden in dit opzicht doorgevoerd zodat de Galerij van Elsene de naam "Matongegalerij" kan dragen. Volgens de procedure dient de Koninklijke Commissie voor Toponymie geraadpleegd te worden en moet men de buurtbewoners vooraf op de hoogte brengen. Het is dan aan de gemeenteraad om de belissing te bekrachtigen.
Alle symbolische wijken van de gemeente hebben een plein of een verkeersader die ernaar verwijst. Ik denk daarbij aan het Flageyplein, het Kasteleinsplein, het Brugmannplein, het Luxemburgplein, de rotonde Begraafplaats van Elsene, de Gulden Vlieslaan en -galerij, de Louizaflessenhals en de Louizagalerij, benadrukt Dominique Dufourny, burgemeester. In de zogenaamde "Matongewijk" is er eigenlijk niets dat officieel naar deze naam verwijst. Wat zou er nu mooier zijn dan dat de Galerij van Elsene, die ook de Waversesteenweg met de Elsensesteenweg verbindt, trots de naam "MATONGEGALERIJ" draagt en officieel de erkenning van een hele wijk in de verf zet.

Contact: Dominique Dufourny, burgemeester van Elsene 0475 35 62 12

Roger Lallemand is overleden

Oud-senator en minister van Staat Roger Lallemand is overleden. Hij was van 1982 tot 2006 gemeenteraadslid in Elsene.
Als politicus spitste hij zich toe op ethische thema's zoals het recht voor vrouwen om over hun eigen lichaam te beschikken en het recht op waardig sterven.
Als advocaat verdedigde hij de arts Willy Peers in 1973 in een zaak rond abortus en anticonceptie. Lallemand schreef geschiedenis met het wetsvoorstel dat abortus onder voorwaarden niet langer strafbaar maakte.
Hij lag aan de basis van ethische en progressieve wetten die ons de dag van vandaag zeer dierbaar zijn, zoals de abortus- en euthanasiewet, het homohuwelijk...
Het college van burgemeester en schepenen van Elsene biedt zijn innige deelneming aan de familie en naasten van Roger Lallemand, een groots politicus met duidelijke overtuigingen.

Aanslag van Nice

Naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen van afgelopen nacht in Nice wil het college van burgemeester en schepenen van Elsene hulde brengen aan de slachtoffers van deze afschuwelijke daad. "Onze diepe solidariteit en vriendschap gaan in het bijzonder uit naar de personen die rechtstreeks getroffen worden door dit drama. We voelen ons meer dan ooit verbonden met de Franse bevolking en delen haar leed."
Het college van burgemeester en schepenen

Aanslagen Brussel - Rouwregister

We zijn allemaal heel erg aangeslagen na de afschuwelijke aanslagen gisteren in de luchthaven van Brussel-Nationaal en de Brusselse metro. Onze gedachten van solidariteit gaan naar de slachtoffers, hun families en aan alle hulpdiensten voor hun toewijding, professionalisme en moed. We nodigen alle Elsenaars uit om blijk te geven van kalmte en solidariteit tijdens deze bijzonder moeilijke momenten voor ons land.

We houden vandaag om 12:00 uur een minuut stilte op het Fernand Cocqplein, voor het gemeentehuis. Iedereen kan vanaf vandaag 23 maart ook het rouwregister tekenen in de zaal Les pas perdus in het gemeentehuis.

Het college van burgemeester en schepenen


Dreigingsniveau 4 - 23 maart 2016

Maatregelen geldig voor woensdag 23 maart 2016 : Heropening van de gemeentediensten

Noodnummer 1771

Ter herinnering : het noodnummer van het crisiscentrum is 1771.

Scholen - Creches - Kleuterscholen zijn open

Alle gemeentelijke scholen, crèches en kleuterscholen zijn open op woensdag 23 maart 2016, met versterkte politieaanwezigheid. Meer inlichtingen bij de dienst openbaar onderwijs op 02 515 65 15.

Heropening gemeentebestuur en gemeente-instellingen

Het gemeentebestuur en alle gemeente-instellingen (Museum, zwembad, bibliotheken, sportcentrum, Emergence XL, wijkhuizen, ...) zullen opnieuw toegankelijk zijn op woensdag 23 maart.

Rouwregister

Het college van burgemeester en schepenen zal vanaf morgen 23 maart 12 uur een rouwregister openen voor inwoners in de zaal Les pas perdus in het gemeentehuis (Elsensesteenweg 168).

Zie ook: Dienst communicatie

Laatste verandering: 2021-09-29 09:30:07