Vragen en antwoorden over het Coronavirus - Live UpdateFermer-Gesloten

elsene.be

Podiumkunsten

ARTONOV Festival : Urban.Beethoven©
ARTONOV Festival : Urban.Beethoven©

ARTONOV Festival : Urban.Beethoven©

Voor het 7de jaar op rij trekt ARTONOV naar uitzonderlijke locaties om cultuur in de schijnwerpers te zetten. Het festival is niet meer weg te denken uit het Brusselse landschap en brengt een waaier aan voorstellingen met onder meer klassieke en elektronische muziek, dans, theater en zelfs experimentele gastronomie … 


Dit jaar is het festivalthema een carte blanche, met veel ruimte voor interpretatie en poëzie: IBASHO staat centraal, een Japanse term die de plek beschrijft waar men zich het beste voelt, waar men zichzelf kan zijn. Een term die uitnodigt tot nadenken over de rol van kunst in deze onrustige en onzekere tijden waarin het begrip “(niet-)essentieel” soms zonder pardon wordt gebruikt om artistieke beroepen te categoriseren.


Het ARTONOV Festival wil creaties in Art nouveau- en Art-decohuizen en andere opmerkelijke gebouwen stimuleren. Dit jaar willen we ook de aandacht vestigen op stadsprojecten zoals See U in Elsene die qua dimensie en waarden te vergelijken zijn met Art nouveau en Art deco. 


Op de site van de voormalige gendarmeriekazerne verwelkomt See U op 9 oktober 2021 de voorstelling Urban.Beethoven© die muziek, dans, street art en digitale kunst verenigt. Urban-Beethoven© is een dialoog tussen Beethovens muziek voor piano en orkest, uitgevoerd door Nima Sarkechik en het strijkorkest van het Koninklijk Conservatorium van Brussel onder leiding van Shirly Laub, en kunstenaars uit de wereld van hiphop en digitale kunst.


Dit concept van Nima Sarkechik wil, geïnspireerd op de zogenaamde klassieke muziek, een communicatie tot stand brengen tussen talen met meervoudige identiteiten, en dit ondanks de verschillen in grammatica, woordenschat en kenmerken: een zoektocht naar verbindingen tussen de kunsten, en bijgevolg tussen mensen.


Voorbij de schroom en de angst om niet begrepen te worden, schuilt een wereld waar een ware ontmoeting kan plaatsvinden, die banden zonder hiërarchie schept: een wederzijds menselijk vertrouwen, voorwaarde voor een dialoog tussen de verschillende artistieke talen. 


30 seconds of your body is een originele creatie van het gezelschap Les Yeux d’Argos, gebaseerd op de live bewegingen van de lichamen in de voorstelling Urban-Beethoven.


Er wordt een choreografie opgelegd waarbij de lichamen zich onvermoeibaar losrukken van de muren en ramen van het gebouw. Deze collectieve creatie is een lofzang op de vrijheid van lichamen, op de ontmoeting en het delen waarvan wij tijdens de opsluiting verstoken waren.


Deze 7de editie getuigt meer dan ooit van een groot engagement en zal plaatsvinden dankzij de motivatie en toewijding van het festivalteam, de artiesten en de partnerlocaties. Van 3 tot en met 10 oktober hebben de organisatoren één doel voor ogen: de artiesten en de schoonheid van ons erfgoed vieren.


Praktische info

Erreur : le mois doit être entre 1 et 12