elsene.be

Muziek

Concertgebouworkest Young + Singing Molenbeek

Ontdek vandaag de talenten van morgen tijdens deze unieke samenwerking tussen het Concertgebouworkest Young en de Brusselse kinderkoren Singing Molenbeek en Equinox.

Gabor Gado Trio feat. Airelle Besson

Marni Jazz Festival #guitar

Hongaarse gitarist geeft Franse jazzlady de kans te bloeien in een reeks boeiende, veelzijdige en gevarieerde projecten.

Gadó Gábor guitaar, Airelle Besson trompeet, Will Guthrie drums, Sébastien Boisseau contrabas

Marni JAZZ Festival #Guitar

4.09- GABOR GADO TRIO feat. AIRELLE BESSON
6.09 - GUILLAUME VIERSET " EDGES TO EDGES "
7.09 - VERONIKA HARCSA QUARTET
11.09 - JAZZ STATION BIG BAND feat. EMIL VIKLICKY
12.09 - Double Bill : PAOLO LOVERI TRIO + ALAIN PIERRE ACOUSTIC DUO
13.09 - LORENZO DI MAIO TRIO feat. ULTRA FONIIKI ORCHESTRA
14.09 - KURT ROSENWINKEL TRIO

Brussels Philharmonic | Mahler 5

De symfonieën van Gustav Mahler vormen een van de hoekstenen van de symfonische muziek van de 20ste eeuw. Grootse architecturale constructies, onverschrokken en grensverleggend vormgegeven, met diepe, persoonlijke en soms rauwe emoties. Onmogelijk ongevoelig te blijven.

Symphomania!

Brussels Philharmonic biedt met Symfomania ! een unieke formule voor (groot)ouders en (klein) kinderen om samen een concertavond te beleven. Terwijl de ouders genieten van het eerste deel, maken de kinderen kennis met de muziek die ze in het tweede deel, samen met hun ouders en de rest van de zaal, helemaal live zullen horen.

Guillaume Vierset "Edges To Edges"

Marni Jazz Festival # guitar
Première - Carte blanche

Een muziek boordevol nuances, compact en luchtig, beurtelings opwekkend, dynamisch en contemplatief".

Guillaume Vierset Music guitaar, Dorian Dumont piano, keyboards, Anders Christensen basgitaar, Jim Black drums

Veronika Harcsa Quartet

Marni Jazz Festival # guitar
Pakkende melodieën en meer conceptuele passages zorgen voor een geslaagde dualiteit, waarbij de nummers soms een beetje klinken als popliedjes, maar dan wel stevig geworteld in de esthetiek van de jazz en van de moderne muziek.
Harcsa Veronika Bálint Gyémánt Nicolas Thys Antoine Pierre

Jazz Station Big Band feat. Emil Viklický

Een unieke avond rond jazz als politiek fenomeen.
18.30 Conferentie-debat (EN) over de politieke geschiedenis van de jazz.
20:15 Jazz Station Big Band i+ 3 Tsjechische solisten, onder wie Emil Viklický.
Organized within the project Engagement through Culture before and after 1989 with the support of the Europe for Citizens.

Double Bill : Paolo Loveri Trio, Alain Pierre Duo

Paolo Loveri Trio
Ondersteund door de stevige en creatieve ritmiek van Benoît Vanderstraeten en Bruno Castellucci, wisselt de groep met brio af tussen eigen composities, covers en standards van de jazz.
Alain Pierre Duo
In zijn eigen composities focust hij op de uiteenlopende klanken van klassieke, akoestische gitaren en van een fretloze gitaar.

Lorenzo Di Maio Trio feat. Ultra Foniiki Orchestra

Marni Jazz Festival #Guitar
Lorenzo Di Maio presenteert een klassieke formule van het trio waaraan hij een strijkkwartet toevoegt, een combinatie die garant staat voor een uiterst rijke en genuanceerde bundeling van klanken en texturen.
Lorenzo Di Maio, Sam Gerstmans, Antoine Pierre, Maritsa Ney, Martin Lauwers, Marie Ghitta, Marine Horbaszcewski

Kurt Rosenwinkel Standards Trio

Marni Jazz Festival #Guitar

De Amerikaanse eregast die het festival afsluit is een uniek talent.
Eric Clapton noemt hem een genie, terwijl zijn muziek wordt omschreven als de toekomst van de jazz, net zoals de bebop dat was.

Kurt Rosenwinkel, Dario Deidda, Greg Hutchinson

Danish String Quartet

Als er één kwartet is dat je eens moet meegemaakt hebben, dan is het wel het Danish String Quartet. Terwijl de meeste grote strijkkwartetten zich voornamelijk focussen op het grote repertoire voor strijkkwartet, maken deze vier jeugdvrienden bij elk concert graag uitstappen naar de volksmuziek van hun eigen geboorteland.

Alex Koo + Jeanfrançois Prins

De jonge pianist Alex Koo stelt zijn 'Belgische' Trio met Dré Pallemaerts en Lennart Heyndels voor. Speciaal voor deze bezetting werd trompetklepper Jean-Paul Estiévenart aan boord gehesen. De avond wordt afgesloten door de Belgische jazzgitarist Jeanfrançois Prins die zich de voorbije jaren als publiekslieveling opwierp.

Le Concert Olympique & Mariam Batsashvili

Concert Olympique staat voor de gelegenheid op het podium met de jonge sterpianiste Mariam Batsashvili, winnares van het Franz Liszt Pianowedstrijd in Utrecht in 2014.

Ensemble Kheops | Piknik Concert

Tegenstellingen troef in de muziek van Muhiddin Durruoğlu. Met de componist zelf aan de piano zet het Belgische Ensemble Kheops deze bijzondere muzikant in de kijker, en stellen ze ons deze middag de eerste cd Fugitives voor die volledig gewijd is aan zijn oeuvre bij het label Cypres!

Hailu Mergia

De Ethiopische toetsenist Hailu Mergia was in de jaren '70 in eigen land één van de grote volkshelden als leider van de Walias Band.Gelukkig herontdekte het label Awesome Tapes from Africa enkele jaren geleden zijn oude opnames. Sindsdien is deze ondertussen 72-jarige jazzmuzikant aan een indrukwekkende comeback bezig overal ter wereld.

Denis Matsuev

Denis Matsuev heeft internationaal bewezen dat hij één van de meest vooraanstaande uitvoerders is van de romantische Russische pianomuziek.

Hélène Grimaud

De Franse pianist Hélène Grimaud is de impressioniste onder de pianisten. Haar concert volgt een bepaald idee: dankzij haar synesthesie verbindt ze de klanken en kleuren van de diverse muziekwerken.

Brussels Philharmonic: Eötvös & Bartók

In beide verhalen is er een psychologische strijd tussen de vrouw en de man, het heden en het verleden, hoop en wanhoop. Maar waar in Senza Sangue beide protagonisten gelouterd uit de strijd komen, eindigt Blauwbaards laatste vrouw mee in het duistere verleden van haar echtgenoot.

Daymé Arocena

Droom weg op de zwoele stem en muziek van Cuba's grootste revelatie van het moment, Daymé Arocena. Deze jonge zangeres, componiste, koorleidster vermengt jazz, soul en klassieke invloeden met de typische ritmes en stijlen van haar geboorteland zoals de changüí, de guaguancó en de ballada.

Rymden

Rymden staat garant voor een heel eigen 'Europese jazz', dan weer melancholisch en atmosferisch, dan weer ritmisch en virtuoos. De mix van invloeden uit de moderne jazz, uit de muziek van Johann Sebastian Bach, de filmmuziek en zelfs de rockmuziek, maakt van elk van hun optredens een unieke concertervaring.

Brussels Philharmonic, Camille Thomas

Wat zouden we zijn zonder helden? Na zijn terechtstelling 450 jaar geleden, symboliseerde graaf Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden - idealen waarin Beethoven zich helemaal kon vinden.

Ziv Ravitz No Man Is An Island

Drummer Ziv Ravitz staat al maar dan tien jaar op de planken samen met de allergrootste namen uit de jazzwereld. Zijn indrukwekkende muzikale carrière bracht hem van Beër Sjeva in Israël naar Berlijn, Parijs en New York. Het maakt van hem een van de meest eclectische muzikanten van zijn generatie.

Yaron Herman Trio

Eens deze voormalige basketballer zich aan zijn piano zet, weeft hij op geniale wijze de muziek van Gabriel Fauré aan deze van Britney Spears, Michel Portal en van de grootste jazzartiesten.

Ryan Porter feat. the West Coast Get Down

Snoop Dogg, Al Green, Aretha Franklin, Herbie Hancock, Kamasi Washington,... het zijn de grote namen waarmee West-Coast jazzmuzikant en trombonespeler Ryan Porter al decennialang op het podium staat.

Helsinki Chamber Choir

De reeks Circle of Silence in Flagey opent met een optreden door het Helsinki Chamber Choir. De componisten die aan bod komen tijdens het concert zijn dan wel van Finse en Estse afkomst, maar hun teksten verweven thema's en emoties die heel Europa en zelfs de hele wereld beroeren.

Arvo Pärt Days 2019

Met een programma vol Baltische muzikale parels beloven de tweejaarlijkse Arvo Pärt Days opnieuw momenten van diepgang, sacraliteit en onthaasting. Met o.a. Helsinki Chamber Choir, Estonian Philharmonic Chamber Choir en Collegium Vocale Gent.

Estonian Philharmonic Chamber Choir

Anderhalf jaar na hun debuut in Flagey keert het Estonian Philharmonic Chamber Choir terug met een door en door Ests muziekprogramma. "Rejoice, rejoice, rejoice" luidt de titel van het jubelende werk van de Estse componist Toivo Tulev. Het vat perfect de sfeer samen van deze avond.

Brussels Philharmonic, VRK, Vikingur Ólafsson

Emoties versus spiritualiteit, mens versus God: vele kunstenaars vinden in deze fundamentele contrasten de kiem voor hun artistieke zoektocht. En is het toeval, of is het omdat hemel en aarde elkaar er lijken aan te raken? Het Hoge Noorden blijkt in elk geval erg vruchtbare grond voor deze zoektocht.

Trio Khnopff | Piknik Concert

Dit concert wijdt Trio Khnopff aan Mieczysław Weinberg, de spirituele zoon van Sjostakovitsj en één van de belangrijkste figuren van de 20ste-eeuwe Russische muziek.

Collegium Vocale Gent: Kanon Pokajanen

Dit monumentale a-capellakoorwerk voltooide Pärt na vele jaren in 1997 voor de 750ste verjaardag van de Dom in Keulen. De muzikale eenvoud, de intensiteit, maar ook de stiltes maken van dit muziekwerk één van zijn meest persoonlijke muziekwerken.

Klankrituelen | Musiques Nouvelles

Als een alchemist speelt Giacinto Scelsi met orkestrale klankkleuren terwijl Jean-Paul Dessy in zijn nieuwe compositie de grenzen aftast van de tijdloosheid. Even tijdloos is Arvo Pärts indrukwekkende en beroemde Vierde Symfonie "Los Angeles" waarin we even in contact komen met dat wat gewoonlijk voor ons onzichtbaar blijft.

Hagen Quartett

Al meer dan 35 jaar behoort het Oostenrijkse Hagen Quartett tot de top van de muziekwereld. Het kwartet won zowat alle mogelijke prijzen en wedstrijden en is exclusief verbonden aan Deutsche Grammophon, waarvoor ze al bijna vijftig cd's opnam. Eindelijk komt dit beroemde kwartet naar Flagey!

Daniil Trifonov

'De meest opmerkelijke pianist van onze tijd' noemt The Times hem, de jonge Daniil Trifonov.

Aaron Parks Little Big

Aaron Parks Little Big, het laatste album van de befaamde toetsenist en componist is tegelijkertijd het hoogtepunt van zijn briljante jonge carrière en het langverwachte vervolg van zijn debuut bij het label Blue Note Records, Invisible Cinema.

Christian Scott aTunde Adjuah

Volgens deze dubbele winnaar van de Edison Award moeten stemmen uit alle culturen zich verenigen, zodat de grenzen tussen rassen, klassen en culturen zullen afbrokkelen. Doorheen zijn aanstekelijke mix van ritmes en krachtige improvisaties met knipogen naar muziekgenres uit alle mogelijke culturen.

Brussels Philharmonic, Akiko Suwanai

Het aards paradijs, een romantische idylle, ware liefde: zo begint dit programma.

David Kadouch | Piknik Concert

Al op zijn 13 debuteerde de Franse pianist David Kadouch in New York onder leiding van niemand minder dan Itzhak Perlman. Ondertussen is hij prijswinnaar van tal van prestigieuze wedstrijden zoals de Beethoven Competition in Bonn en de Piano Competition in Leeds.