Vragen en antwoorden over het Coronavirus - Live UpdateFermer-Gesloten

Vragen en antwoorden over het Coronavirus - Live Update

Nagorno-Karabach

In het najaar van 2020 brak in de regio Nagorno-Karabach een gewelddadig conflict uit.

Hoewel het nieuws er nauwelijks aandacht aan besteedt, is deze oorlog het toneel geweest van etnische onteigeningen en de afbraak van een cultureel erfgoed van enkele millennia geleden... Hoewel het staakt-het-vuren een einde heeft gemaakt aan de gevechten, is het conflict nog niet opgelost.

Naar aanleiding van een oproep van een burger heeft de gemeente Elsene zich aangesloten bij het Comité van Armeniërs in België (CAB) en de Armeens Algemeen Nut Beogende Unie (AGBU) om de bevolking van Elsene bewust te maken van het drama dat zich ver van de ogen van de wereld heeft afgespeeld. In het najaar van 2021 zal in de wijk Flagey een reeks evenementen plaatsvinden om de bevolking van Nagorno-Karabach bewust te maken en te steunen: een fototentoonstelling en een culturele en muzikale avond (op 1 oktober) op het Heilig-Kruisplein.

Nagorno-Karabach is een klein bergachtig gebied in de Kaukasus, gelegen op de grenzen van Armenië en Azerbeidzjan, en is de erfgenaam van een turbulente geopolitieke geschiedenis. De meerderheid van de bevolking is Armeens, maar het werd door de USSR opgenomen in de Republiek Azerbajdzjan.

Deze situatie verslechterde met de val van de Sovjet-Unie. Daarop volgden verschillende gewapende en gewelddadige conflicten, waarbij talrijke burgerslachtoffers vielen en bevolkingsgroepen op grote schaal ontheemd raakten.

Het laatste conflict vond plaats tussen 27 september en 10 november 2020. 44 dagen lang was Nagorno-Karabach het toneel van een nieuw soort oorlog, waarbij op grote schaal gebruik werd gemaakt van militaire drones. De oorlog eiste meer dan 7.000 slachtoffers en de, hoofdzakelijk Armeense, bevolking die in het gebied woont, betaalde een hoge prijs: veel burgers ontvluchtten de gevechten en zijn nog steeds in ballingschap ver van de door Azerbeidzjan veroverde gebieden.

Afspraak op het Heilig-Kruisplein van 27 september tot 10 november!

➡ Fototentoonstelling in openlucht :

Ontdek de foto's van Roberto Travan (IT) en Olivier Papegnies (BE).

➡ Armeense muziekavond op 1 oktober vanaf 18 uur:

  • Arax - Belgisch-Armeense groep, variërend van wereldmuziek tot fusion en traditionele Armeense muziek;
  • De Hripsimée Company - een traditioneel Armeens dansgezelschap;
  • De zangeres Nara Noïan, vergezeld door Vardan Hovanissian, met de duo-show "Papiers d'Arménie", een oproep om te reizen en het Armeense erfgoed te ontdekken.

Alle activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk, op voorwaarde dat de op dat moment geldende gezondheidsnormen worden nageleefd.

Het evenement op 1 oktober zal daarom beperkt zijn tot maximaal 199 personen en maskers zullen verplicht zijn.

Reserveren kan tot uiterlijk donderdag 30 september om 16.00 uur via jumelage at elsene dot brussels, met vermelding van de namen van de personen en een telefoonnummer van de contactpersoon (maximaal 5 personen per reservering).

Indien u de slachtoffers van de oorlog in Nagorno-Karabach wenst te helpen, kunt u een storting doen op de volgende rekening BE10 0000 0000 0404 (Code BIC : BPOTBEB1) van de Stichting Vrienden van IDeA Europe met gestructureerde communicatie : +++ 623/3665/20067 +++.

Met deze donaties zal de aanleg van een speelplaats in het dorp Karmir Shuga, in het zuiden van Nagorno-Karabach, worden gefinancierd. Het Fonds van de Stichting Friends of IDeA Europe wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Giften van € 40 of meer per jaar aan de Stichting komen in aanmerking voor een belastingvermindering van 45% van het werkelijk betaalde bedrag (art. 145/33 CIR).

Laatste verandering: 2021-09-27 13:45:49