Menu overslaan

Megiddo

Megiddo ligt zowat 90 km ten noorden van Jeruzalem en 31 km ten zuidwesten van de huidige stad Haïfa, een kuststad aan de Middellandse Zee. De plek domineert de Jizreëlvallei in het noorden en vormt een belangrijk kruispunt op de hoofdweg die het centrum van Israël verbindt met Laag-Galilea en het noorden van het land. Megiddo blijft dus een strategisch belangrijke stad door haar ligging aan de noordelijke toegang tot Wadi Ara, een gebergte dat de Jizreëlvallei verbindt met de kustvlakte van Israël.

De gewestraad van Megiddo, opgericht in 1944, strekt zich uit over 200 km² en bestaat uit 9 kibboutsim en 13 dorpen. De gemeente telt zowat 13 000 inwoners. Er zijn drie lagere scholen en een secundaire school, verschillende jeugdclubs, -verenigingen en -bewegingen die informele educatieve activiteiten aanbieden.

Aan cultuur geen gebrek in Megiddo, dankzij de dans- en zanggroepen, maar ook een theaterzaal en de gemeentegalerij, waar veel voorstellingen plaatsvinden, of het Wilfrid Museum met zijn permanente tentoonstellingen met collecties uit India, China, Thailand, Cambodja, maar ook kunst uit het Oude Nabije Oosten en lokale archeologische voorwerpen. Bovendien bewaart het museum werken uit de moderne schilderkunst, fotografie, beeldhouwwerken en textiel en biedt het een brede waaier aan educatieve programma's voor de gemeenschap (geleide bezoeken, creatieve activiteiten in het atelier van het museum, ...).

Megiddo bezit ook een van de belangrijkste archeologische sites van het land, het Tel Megiddo. De site, waar al veel opgravingen plaatsvonden en waar nog altijd nieuwe dingen ontdekt worden, omvat 26 lagen ruïnes van oude steden en meer dan 7000 jaar geschiedenis. In de Bijbel staat de heuvel van Megiddo ook bekend onder de naam Armageddon, de symbolische plek waar het laatste strijd op aarde tussen het Goede en het Kwade gestreden werd.

Megiddo heeft tot slot een voornamelijk landelijk karakter. Het landschap is een mengeling van bossen en landbouwgrond in een Middellands Zeeklimaat, een gebied dat dus bijzonder populair is voor trektochten en andere vrijetijdsbestedingen. Megiddo heeft ook een biosfeerreservaat dat door UNESCO erkend is als modelzone en waarin het behoud van de biodiversiteit en duurzame ontwikkeling verenigd worden. Het leefmilieu is dus een zorg die er hoog op de agenda staat.

Het is trouwens in die bossen dat elk jaar twee evenementen georganiseerd worden die enorm populair zijn in de regio: het Nature's Way Festival met geleide bezoeken en gezinswandelingen in de natuur, en het Yaarot Menashe Forest Festival. Dat is een muziekfestival waar je jong Israëlisch talent kan gaan ontdekken, zoals Asaf Avidan in 2012, maar ook internationale artiesten, bijvoorbeeld twee Brusselse groepen in het kader van de verbroedering tussen Elsene en Megiddo.

Meer weten over Megiddo?
www.megido.org.il - 02.515.69.38

Laatste verandering: 2016-08-16 10:36:44