Menu overslaan

Creatieresidenties

De Franstalige cultuurdienst biedt zalen aan als creatieresidenties. Het hele jaar door komen er kunstenaars van heinde en verre om in deze aangepaste ruimten hun werk verder te ontwikkelen.

Meer informatie: 02 515 64 63

In 2020-21 vliegt het residentieseizoen naar Mars, aangevoerd door Compagnie Dérivation. Het artistieke team zal zich buigen over teksten en bewerkingen van The Martian Chronicles van Ray Bradbury. In 2030 strijkt de ene na de andere golf aardebewoners neer op de rode planeet. Ze worden er niet meteen met open handen ontvangen door de plaatselijke bewoners...

In oktober en november is het de beurt aan het duo Valérie Joyeux en Vincent Raoult - Compagnie Les Pieds dans le Vent - dat de wereld van Marc onder de loep neemt, een kleine jongen die 's nachts in zijn eentje droomt in een taal die niemand begrijpt. Hun voorstelling Rapa zal eind 2020 gecreëerd worden.

December in de Mercelisstraat: een jonge beer besluit op reis te gaan naar ergens anders. Hij droomt ervan een kind te zijn en neemt plaats in een park midden in de stad om er te leren mens te zijn. Dit bewegende theaterproject van Cie Sequenza zal tegen eind december 2020 klaar zijn voor het publiek.

Het jaar 2021 wordt geopend door Lisa Cogniaux met haar project Fragments d'une. Vanuit een cinematografische hoek wordt het onderwerp sekswerk door vrouwen aangehaald, voor een doelpubliek van volwassenen en adolescenten. De transversale productie Les CN combineert theater met videokunst en zal in maart 2021 aan het publiek getoond worden in de zalen van Les Riches-Claires.

Ook in januari werkt het team FACT aan hun eerste creatie Dys sur dys. Pirlouit, op de drempel van de volwassenheid, duikt samen met ons in zijn herinneringen als dyspraxische kind en zijn onzichtbare metgezel Fantômette. Deze vrolijke en onhandige vriendin is niemand anders dan zijn verschil, gemaakt tot een personage. Te ontdekken in het CC Jacques Franck vanaf mei 2021.

Vervolgens is het in februari de beurt aan Cie le Vent qui parle, die met Regarde en haut teksten schrijven en daarbij stilstaan bij het thema 'verschillen'. Het leven van Gaëlle verandert op slag de dag van het ongeluk. Vanuit haar rolstoel observeert ze de wereld beneden haar raam en schreeuwt ze uiteindelijk haar roep om gezien te worden uit. Een creatie geïnspireerd op het boek van Jin-Ho Jung.

In maart staat de lente voor de deur... Cosquillas nodigt ons uit om op poëtische en ludieke wijze ons lichaam en dat van de ander te leren kennen. Cie O quel dommage benadert met veel fijngevoeligheid het onderwerp intimiteit en de schrik en het plezier die ermee gepaard gaan, in deze voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar.

Daarna is het de beurt aan Daddy Cie om hun tenten op te slaan in het Mercelistheater. Amamer (lees: "à ma mère" - voor mijn moeder - of "âme amer" - bittere ziel) is het verhaal van een wazige en afwezige moeder en van een klein nieuwsgierig en bedachtzaam meisje in een blauwe regenjas die naar haar op zoek is in de kleurige afgronden. De voorstelling zal gecreëerd worden in december 2021 in het kader van "Noël au Théâtre".

In de maand april maakt Cie La P'tite Canaille een licht- en geluidsspektakel genaamd les A.U.T.R.E.S in het Mercelistheater, geïnspireerd op het boek van Pedro Mañas. Net als in elke voorstelling van dit gezelschap nemen poppen ons mee naar een dromerige, vreemde wereld. Op de speelplaats richt een groepje eenlingen onder leiding van de kleine Franz een geheime vennootschap op, om zich samen te verzetten tegen de onderdrukker...

Het residentieseizoen loopt ten einde met een regie en geluidscreatie met de theremin, het mysterieuze doosje met de telescopische antenne, dat recht uit het Rusland van de jaren '50 is komt. Élise Boënnec en Nao Hiyoshi zullen gebruikmaken van de schoolbanken om het jonge publiek te laten kennismaken met ongehoorde geluiden met behulp van mysterieuze gebaren.

Laatste verandering: 2020-09-10 10:59:25