Menu overslaan

Kasteleinswijk

Baljuwstraat-Drievuldigheidkerk
Kasteleinsplein
Tenbospark
Constantin Meuniermuseum

De Kasteleinswijk is een hippe wijk, een van de meest trendy plaatsen van de hoofdstad. Het bruist er van kwaliteitslabels, hippe bars en restaurants, kruidenwinkeltjes, design en merkkledij... Geen wonder dat Brusselse ontwerpers aangetrokken worden door deze elegante buurt, ze werden namelijk voorgegaan door de meesters van de art nouveau en de art deco, wiens wandversieringen we her en der terugvinden op de gevels van deze voorname buurt. De ideale setting voor een trendy fashion shopping tour tussen Belgische en internationale merken.

Iedere woensdag is er markt met een grote keuze aan olijven, fruit en groenten, quiches en huisgemaakte lekkernijen. Het decor trekt mensen van overal aan.

De wijk ligt tussen de Waterloosesteenweg, de Charleroisesteenweg, de Vleurgatsesteenweg en de Louizalaan. De naam herinnert aan de tijd toen een deel van Elsene een kasselrij vormde (een burggraafschap), net als de Provooststraat, de Notarisstraat en de Wethoudersstraat.

De Kasteleins- en Baljuwwijk wordt ook wel Tenbos genoemd, dicht bij het bos. De wijk werd verstedelijkt aan het einde van de 19de - begin 20ste eeuw. Het plein en de omliggende straten - Waterleidingsstraat, de Amazonestraat, de Edelknaapstraat en de Maliestraat - vormen een harmonieus geheel van neoklassieke voorgevels.

Door de nabijheid bij het Ter Kamerenbos (Tenbos) installeren veel schrijnwerkers en meubelmakers zich in de buurt van het Kasteleinsplein. Ook kwamen er carrosseriebouwers, die onderdelen uit hout nodig hadden en later grotere autodealers, garages en ijzerwinkeltjes. De automobielindustrie droeg op die manier bij aan de groei van dit stadsdeel.

Parking Théâtre Musée Se loger

Map - Tekst

Laatste verandering: 2019-02-26 14:58:08