Menu overslaan

Energiedelen

De gemeente wil (via de dienst Klimaat-Milieu-Energie) burgers begeleiden bij hun overstap naar milieuvriendelijkere energieopties en helpen om hun energierekening doen dalen. Tegelijk wil zij bijdragen aan de energieonafhankelijkheid van de inwoners en de sociale cohesie in de wijk.

De gemeente wil (via de dienst Klimaat-Milieu-Energie) burgers begeleiden bij hun overstap naar milieuvriendelijkere energieopties en helpen om hun energierekening doen dalen. Tegelijk wil zij bijdragen aan de energieonafhankelijkheid van de inwoners en de sociale cohesie in de wijk.

Bovendien is er de ambitie om het delen en de ontwikkeling van hernieuwbare energie en energiegemeenschappen op het grondgebied van Elsene aan te moedigen.

Welke steun kun je verwachten voor je project?

Je kunt gratis ondersteuning ontvangen bij de Facilitator Energiedelen en Energiegemeenschappen de la région. Deze Facilitator is het hoofdaanspreekpunt voor alle vragen over de procedure of het reglement.

De gemeente Elsene biedt projecthouders ook concrete steun voor hun deelinitiatieven. Deze steun vormt een aanvulling op de ondersteuning van de Facilitator en is geconcentreerd op de sensibilisering over het energiedelen en het mobiliseren van de bevolking. Wij bieden je echter ook begeleiding aan voor andere aspecten, afhankelijk van je project en behoeften. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met de dienst Klimaat-Milieu-Energie om meer te weten te komen. Mais, nous pouvons également vous accompagner sur d'autres volets en fonction de votre projet et de vos besoins. Pour cela, n'hésitez pas à prendre contact avec notre service Climat-Environnement-Energie pour en savoir plus (clim at elsene punt brussels).

Hernieuwbare energie delen, wat is dat?

In Brussel heeft iedere producent van hernieuwbare energie de mogelijkheid om niet-verbruikte energie te delen met andere consumenten (o.a. burgers, ondernemingen). Zij kunnen deze energie rechtstreeks inkopen bij de producent, waarbij zij onderling een prijs afspreken.

Bij het delen van energie wordt lokaal elektriciteit opgewekt door één (of meerdere) installatie(s) voor elektriciteitsopwekking, die vervolgens collectief wordt gebruikt.

Dankzij deze recente vorm van energiedelen ontstaat de mogelijkheid om hernieuwbare, in de eigen wijk geproduceerde energie aan een stabiele en voordelige prijs aan te bieden. Je hoeft geen eigenaar te zijn om te kunnen deelnemen.

Omdat deze stroomuitwisselingen via het openbare stroomnet verlopen, is het ook niet langer nodig om verregaande wijzigingen aan elektrische privéinstallaties door te voeren.

Hoe werkt energiedelen?

Om te beginnen heb je op zijn minst een installatie voor de productie van elektriciteit nodig, die wordt aangesloten op de energiemeter van de woning of het gebouw. Tijdens de productie van de installatie wordt de stroom eerst rechtstreeks opgebruikt voor de behoefte van deze meter, zonder dat deze elektriciteit naar het net loopt. Dit wordt "zelfverbruik" genoemd.

Si le bâtiment ne consomme pas l'entièreté de la production, l'électricité restante repart sur le réseau. C'est ce qu'on appelle "l'injection". C'est cette électricité qui est mise à disposition des autres membres d'un partage.

Als een gebouw de hele productie niet opgebruikt, wordt de overblijvende stroom over het netwerk verdeeld, iets wat "injectie" wordt genoemd. Dit is de elektriciteit die met de andere deelnemers van het energiedelen kan worden gedeeld.

Wie kan meedoen aan energiedelen?

Twee soorten deelnemers:

  • Producenten : iedere natuurlijke of rechtspersoon die beschikt over een installatie voor de productie van elektriciteit, die gedeeltelijk zelf verbruikt en de rest in het distributienet injecteert. Die injectie kan dan weer in het kader van energiedelen worden gedeeld.
  • Consumenten: iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die titularis is van een elektriciteitsmeter en die afnemer is van de elektriciteitsinjectie van de productie-installatie die onderdeel uitmaakt van het deelproject. li>

Wat zijn de toegestane configuraties voor energiedelen?

Er zijn drie verschillende3 configuratiesvoor het delen van energie.

peer-to-peer-delen: Bijvoorbeeld tussen twee buren of twee familieleden die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen. Een van de twee wekt bijvoorbeeld elektriciteit op via zonnepanelen voor hun consumptie, maar injecteert wat hij niet gebruikt terug in het distributienet. De producent kan ervoor kiezen om deze elektriciteit aan te bieden. Opgelet: de netwerkvergoedingen blijven van toepassing.

Elektriciteit delen binnen hetzelfde gebouw: De inwoners van het gebouw delen de productie van de geproduceerde elektriciteit met elkaar, bijvoorbeeld door middel van op het dak geplaatste zonnepanelen. De productie ervan wordt rechtstreeks in de meter van de de gemeenschappelijke delen geïnjecteerd, ook wel zelfgebruik genoemd. De overtollige elektriciteit die naar het netwerk toegaat, kan binnen hetzelfde gebouw worden gedeeld met ieder gebouw zonder rechtspersoon. Het is deze energie die tussen de bewoners wordt gedeeld.

Energiedelen binnen een energiegemeenschap: als het delen van geproduceerde elektriciteit tussen drie of meer gebouwen plaatsvindt, dan spreken we over een energiegemeenschap.

Deze nieuwe speler op de energiemarkt is georganiseerd rondom een rechtspersoon (vzw, coöperatief ,...) en stelt brugers, overheden en/of ondernemingen in staat om zich te verenigen met het oog op de uitoefening van activiteiten in verband met energie, en dan met name het delen van energie.

Hoe wordt de hoeveelheid elektriciteit geteld?

Deelnemers aan het delen van elektriciteit moeten over een slimme meter beschikken, die gratis door Sibelga wordt geplaatst. Vervolgens zorgt Sibelga voor het aflezen van de consumptie en productie ieder kwartier en de doorgifte ervan aan de beheerder van het energiedelen. Sibelga houdt elk kwartier de productie en consumptie bij en wijst aan de consument een plaatselijk stroomvolume toe met toepassing van het verdelingscriteria dat met de andere leden werd overeengekomen.

Wat zijn de voordelen van energiedelen?

  1. Als consument ben je verzekerd van hernieuwbare, plaatselijk in je wijk op het dak van je gebouw geproduceerde stroom.
  2. De aankoopprijs van de elektriciteit wordt in onderling overleg overeengekomen met de eigenaar van de installaties. De afgesproken prijs is over het algemeen vast en hangt af van de onderling overeengekomen voorwaarden.
  3. Als producent bepaal je zelf aan wie je de elektriciteit verkoop die je zelf niet consumeert.
  4. De door jou betaalde netwerkvergoedingen liggen lager dan bij een factuur van een klassieke energieleverancier. Je betaalt geen transportkosten en de distributiekosten kunnen afhankelijk van het deeltype worden verlaagd.
  5. Met het delen van energie zorg je voor verbinding in je wijk, gebouw door jezelf samen met je buren in te zetten voor een gemeenschappelijk project.

Uit welke fasen bestaat een energiedeelproject?

  1. Het project vaststellen en bestuderen
    1. Uit de drie bestaande mogelijkheden de configuratie voor delen kiezen die bij je past
      • Wat zijn de configuraties voor het delen (zie hierboven)
    2. Installaties voor productie identificeren
      Het delen van energie wordt opgebouwd rondom tenminste één installatie voor de productie van hernieuwbare energie. De eerste stap is om tot identificatie over te gaan van bestaande installaties of plekken in je wijk waar toekomstige installaties kunnen worden geplaatst. Vervolgens moeten de eigenaren van de installaties worden gemobiliseerd om hen bij het project te betrekken. Het is daarnaast zaak om je buren te sensibiliseren over je initiatief om ze zo warm te maken voor je gemeenschappelijke. Met dit identificatieproces kunnen mogelijke productielocaties in kaart worden gebracht, drijvende krachten in je mede-eigendom of wijk kunnen worden ontdekt en de contouren van je project worden omlijnd.
    3. Beschikbare energievolumes bepalen
      Het is belangrijk om ongeveer de energievolumes te weten die beschikbaar zijn voor het energiedelen en de momenten waarop deze elektriciteit beschikbaar zal zijn (weekend, overdag, vakantieperiode). Dit heeft tot doel om te controleren of de injectie voldoende is om aan de behoeften van de deelnemers te voldoen. Op basis van deze gegevens zal eventueel het aantal deelnemers moeten worden aangepast. Deze verbruikshistoriek kan worden opgevraagd bij Sibelga
  2. Afnemers verzamelen en mobiliseren
    1. De buren over het initiatief vertellen en voorlichten
      Energie delen doe je op zijn minst met zijn tweeën, maar je kunt natuurlijk veel meer mensen bijeenbrengen. Daarvoor moet je je buren opzoeken en met ze over je project praten. Hoe beter je voorbereid bent om hun vragen te beantwoorden, hoe groter de kans dat je hen aan boord krijgt.
    2. Ontmoetingsmomenten organiseren met geïnteresseerde buren
      Dit zijn de ideale momenten om de grote lijnen van het project voor te stellen en vragen te beantwoorden, maar ook om je buren de gelegenheid te geven om ideeën uit te wisselen over energiedelen. En uiteraard kunnen ze zich gelijk voor je project inschrijven.
    3. Een beginkader vaststellen: het aantal deelnemers vaststellen, de projecthouder en het aantal installaties bepalen en de belangstelling bevestigen voor de aanvang van het energiedelen en de administratieve procedures voorbereiden.
    4. Het economische model kiezen: er zijn verschillende economische opties. Die moeten allemaal aan de toekomstige leden worden voorgelegd en er moet gezamenlijk voor de beste optie worden gekozen. De bepaling van de stroomprijs en de verkoopvoorwaarden moeten eveneens worden besproken.
  3. Opstartformaliteiten uitvoeren en het beheer voorbereiden
    1. Toelating aanvragen: voor energiedelen binnen een energiegemeenschap heb je toestemming van Sibelga nodig. Voor andere soorten van energiedelen is deze stap niet nodig.
    2. Dossier Sibelga: een dossier met daarin de meternummers die voor het energiedelen worden gebruikt, moet vervolgens bij Sibelga worden ingediend. Voor alle deelnemers die nog niet over een slimme meter beschikken, wordt tevens een aanvraag ingediend voor het vervangen van de meters.
    3. Deelovereenkomst: Tot slot ondertekenen de deelnemers een overeenkomst waarin de verkoopvoorwaarden voor de elektriciteit worden opgenomen.
    4. Facturering: de gedeelde elektriciteit wordt aan de consument gefactureerd. Deze taak wordt bij een beperkt aantal delers door een van de leden gedaan en door een professional bij een groter aantal deelnemers.

Te nemen stappen voor de configuratie van het energiedelen

Peer to peerCAACEnergiegemeenschap
Haalbaarheid van het projectDe elektriciteitsproducent identificeren die zijn injectie met je kan delenBestaande installaties of geplande projecten voor toekomstige installaties identificeren voor jouw site/gebouw Bestaande installaties of geplande projecten voor toekomstige installaties identificeren in jouw wijk
Beschikbare injectievolumes ramen. Verbruikshistoriek opvragen bij Sibelga.
Bijeenbrengen en overtuigenVraag om de verbruiksvergoeding, te kunnen schatten de elektriciteitsnetwerkplannen aan bij SibelgaBewoners/inwoners bewust maken van het deelproject + belangstelling registrerenInwoners van de wijk sensibiliseren over het deelproject partage + belangstelling registreren
Prijs en voorwaarden vaststellen voor de aankoop van elektriciteit van de producent Het project voorstellen aan de VME en de steun van de syndicus proberen te krijgenVraag om de verbruiksvergoeding, te kunnen schatten de elektriciteitsnetwerkplannen aan bij Sibelga
Het economische model omschrijven en de voorwaarden en prijs bepalen van de gedeelde elektriciteit en keuze voor distributiemethode
Beheer en formaliteitenEen deelovereenkomst ondertekenen Keuze aanbieder voor operationeel beheer (Facturering, volgen van betalingen) voor het energiedelenIdentifieer de rechtspersoon die verantwoordelijk is voor het energiedelen. Richt deze indien nodig op
Dien je aanvraag voor energiedelen in bij SibelgaPlaatsing van slimme metersIndiening van de toestemmingsaanvraag en het dossier bij Brugel et Sibelga
Placement des compteurs intelligentsDien je aanvraag voor energiedelen in bij Sibelga Plaatsing van slimme meters
Ondertekening van deelovereenkomsten tussen de leden en de VME Ondertekening van een deelovereenkomst tussen de leden en de rechtspersoon

De gemeente kan voor begeleiding zorgen bij je burgerproject voor energiedelen. Aarzel niet om contact op te nemen met de Dienst Klimaat-Milieu-Energie voor meer informatie (clim at elsene punt brussels).

Laatste verandering: 2024-09-03 09:31:26