Menu overslaan

Hoe samenleven met de vos in de stad?

Vossen zijn in de stad minder schuw en komen zonder aarzeling dicht bij woningen. En dat is goed nieuws, want ze zijn formidable ratten- en muizenvangers! Ze voeden zich namelijk vooral met knaagdieren en eten er ieder jaar honderden van op. Ze zijn ook gek op overtollige duiven, eksters en kraaien.

Is de vos gevaarlijk?

Uit studies van Brussel Leefmilieu is gebleken dat Brusselse rode vossen in goede gezondheid verkeren (hondsdolheid komt al sinds 2001 niet meer voor in België).

Vossen zijn niet agressief tegen mensen, kinderen en huisdieren. Ze vallen niet uit zichzelf aan, behalve als ze hun jongen willen beschermen.

Toch zijn en blijven vossen wilde dieren, die net als andere rassen van dit formaat met voorzichtigheid met respect moeten worden benaderd.

Wordt de vos beschermd?

Zoals alle inheemse zoogdieren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de vos strikt beschermd (Ordonnantie van 1 maart 2012 betreffende het natuurbehoud). Deze strikte bescherming omvat een verbod op het doden, vangen, verplaatsen of verstoren van vossen.

Hoe valt er met vossen samen te leven?

Zoals ieder elk wild dier worden vossen door voedsel aangetrokken. Als je dus geen vos op je terrein wilt hebben, laat dan geen afval en andere voedselbronnen (katten- of hondenvoer, opengereten of openstaande vuilniszakken, slecht beheerde composthopen) in de tuin slingeren.

Geef vossen nooit te eten. Dat is slecht voor het dier en is volgens het Algemeen politiereglement bovendien strikt verboden voor alle wilde dieren. Daarnaast maakt voeren ze afhankelijk en lui. Dat doet plaatselijk het aantal vossen stijgen, wat het samenleven met de wijkbewoners moeilijker maakt.

Enkele praktische tips

  • Voer de vossen niet!
  • Probeer een vos niet te aaien of te lokken.
  • Was je handen en groente en fruit uit je moestuin goed af. Uitwerpselen van dieren als de vos kunnen ziekten verspreiden.
  • Voorkom dat vossen bij je binnen weten te komen.
  • Raak dode of gewonde vossen niet aan. Als je een gewonde, zieke of dode vos ziet, contacteer dan onze cel Dierenwelzijn (02/515.67.36 - bienetreanimal at ixelles punt brussels)
  • Haal een harde plastieken vuilnisbak in huis

Bescherm je kippenhok tegen vossen:

Sommige inwoners van Elsene hebben een kippenhok. Vossen zullen er niet voor terugdeinzen om er een feestmaal aan te richten. Kippen zijn nu eenmaal een makkelijke prooi als het kippenhok wagenwijd openstaat.

Om het kippenhok te beschermen moet je op de volgende zaken letten:

  • Een omheining waarvan de breedte en diepte afhankelijk is van het aantal aanwezige kippen;
  • De hoogte van deze omheining moet minstens 130 cm bedragen;
  • Een buitenomheining die buiten de steunpalen wordt geplaatst, zodat andere natuurlijke roofdieren (bijvoorbeeld marterachtigen) niet in het kippenhok kunnen komen door op deze palen te klimmen. De bovenkant van het gaas moet naar buiten gebogen zijn in een hoek van ongeveer 30 graden. ;
  • De mazen van het gaas mogen niet groter zijn dan 3 tot 4 cm om te voorkomen dat kleine marterachtigen (hermelijnen, wezels) er tussendoor glippen. ;
  • Leg om het kippenhok een rij van 40 cm brede tegels - vlak tegen de omheining - om te voorkomen dat vossen een toegangstunnel graven. Vossen zijn slim, maar ze hebben niet de neiging om al vóór de tegels met graven te beginnen;
  • Plaats de slaapruimte en voederbak van uw pluimvee op een hoogte van ongeveer 30 cm om de toegang voor ratten en muizen te beperken, wat roofdieren kan aantrekken.

Nuttige links:

https://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/Infofiche%20Vos%20Part%20NL
https://leefmilieu.brussels/burgers/het-milieu-brussel/de-natuur-beschermen/zoogdieren

Laatste verandering: 2024-09-09 16:58:25