Is deze mail niet leesbaar? Klik dan hier: https://www.elsene.be/newsletter.php?d=2022-04-01&l=N
Week van de Luchtkwaliteit
Fotowedstrijd 'Prijs voor de Dierenkunst'
Opmerkelijke bomen-wandeling
Participatieve begroting: de winnende projecten zijn bekend!
Buitenspeeldag voor alle kinderen!
Ruil je auto in voor een mobiliteitspremie!
Staycation XL komt terug deze zomer!
Vooruit met de wijk: projectoproep voor 2022!
Tuinfeest bij Elzenhof

Week van de Luchtkwaliteit

De Dienst Klimaat-Milieu-Energie van de gemeente Elsene nodigt je uit op de allereerste editie van de Week van de Luchtkwaliteit in Elsene! Tot 7 april 2022 bruist de gemeente van de activiteiten: wandelingen "Mijn wijk heeft geen gebrek aan lucht", bezoek aan het laboratorium voor luchtkwaliteit van Leefmilieu Brussel, organisatie van workshops "Allergieën en gezondheid" in samenwerking met Sciensano, Flagey-markt en een conferentie in samenwerking met de ULB en de onderneming Buildwind over het onderzoeksproject SPICECO. Het hele programma vind je hier.

Facebook Twitter LinkedIn

Fotowedstrijd 'Prijs voor de Dierenkunst'

Ze zijn schattig, grappig, ontroerend... De dieren die we tijdens onze wandelingen tegenkomen, fleuren zelfs de saaiste dagen op. Schuilt er een natuurfotograaf in jou? Doe mee aan onze wedstrijd "Prijs voor Dierenkunst" door ons je mooiste dierenfoto te sturen! Inschrijven kan tot 10 april. Alle info is hier en inschrijven kan via deze link


Foto: La Minute Sauvage. 

Facebook Twitter LinkedIn

Opmerkelijke bomen-wandeling

Elsene heeft het geluk meer dan 400 opmerkelijke bomen op haar grondgebied te hebben, waarvan sommige al honderden jaren oud zijn! Er zijn tien opmerkelijke bomen geselecteerd voor elk van de wandelingen in drie bijzondere wijken: de vijvers van Elsene, de wijk Boondaal in het zuiden van de gemeente en ten slotte de wijk voorbij de Louizalaan rond het Tenboschpark en de Louis Lepoutrelaan. De wandelingen zijn beschikbaar in drie talen (NED-FR-ENG), online op dit adres of op papier in de vorm van een wandelkaart en met een informatiefiche voor elke boom waarop je heel wat feiten leert over de boomsoort en over de voordelen voor het milieu.

Volgende wandelingen:

  • Zaterdag 23 april van 9.30 tot 12 uur in Boondaal
  • Zondag 22 mei van 9.30 tot 12 uur in Tenbosch-Lepoutre
  • Zondag 12 juni van 9.30 tot 12 uur aan de vijvers van Elsene

Inschrijving is verplicht via: toerisme@elsene.brussels. Ter herinnering: deze wandelingen maken deel uit van de dertig maatregelen van het Bomenplan van Elsene, dat hier kan worden geraadpleegd.

Facebook Twitter LinkedIn

Participatieve begroting: de winnende projecten zijn bekend!

Ecologisch verantwoorde naaiworkshops, uitdagingen voor kinderen, een uitwisselingsplatform in een school, een participatief eethuis... 

Na afloop van de stemmingsronde voor de burgers en de beoordeling door de jury bestaande uit willekeurig gekozen burgers en experten, zijn we verheugd de 10 winnende projecten van deze tweede editie van de Elsense participatieve begroting te kunnen voorstellen. Er wordt € 99.000  ter beschikking gesteld voor de uitvoering ervan!

Ontdek hier de 10 winnende projecten van de participatieve begroting van Elsene.

Facebook Twitter LinkedIn

Buitenspeeldag voor alle kinderen!

Oproep aan alle speelvogels in Elsene en Etterbeek: welkom op de jaarlijkse Buitenspeeldag! We kapen de straten en vullen ze met spel en plezier! Kom op woensdag 20 april tussen 14 en 17 uur sporten, spelen, knutselen, ontdekken en nog veel meer... Kom je uitleven, laat je fantasie de vrije loop, spring, dans, vlieg!

Plaatsen van afspraak zijn de Snoekstraat in Elsene en de de Theuxstraat in Etterbeek.

Alle kinderen van 3 tot 12 jaar zijn welkom, mits begeleiding van hun ouders/grootouders of animatoren van vrijetijdsactiviteiten. Er wordt door de organisatoren een lekker vieruurtje voorzien!

Facebook Twitter LinkedIn

Ruil je auto in voor een mobiliteitspremie!

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Ben je van plan je nummerplaat te laten schrappen of deed je dit onlangs? Goed nieuws! Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je genieten van de Bruxell'Air-premie! Deze premie kan je 'à la carte' inzetten om je gratis en gemakkelijk op alternatieve manieren te verplaatsen in Brussel: een autodeelabonnement, een fietsbudget (min. 250 euro), een abonnement voor de MIVB of de Villo!-deelfietsen. In het kader van deze premie kan je ook begeleiding krijgen van een Mobility Coach die je helpt om de beste keuze te vinden voor jouw traject.

Facebook Twitter LinkedIn

Staycation XL komt terug deze zomer!

En daarvoor lanceren we een projectoproep! Heb je een cultureel initiatief in petto voor deze zomer? Onze gemeente zal 16 projecten steunen met een maximumbedrag van 1800 euro en 600 euro voor het lenen van materiaal. Een projectvoorstel indienen kan tot 18 april. De focus ligt hierbij op de verbindende kracht van cultuur.

Facebook Twitter LinkedIn

Vooruit met de wijk: projectoproep voor 2022!

Heb je zin om je in te zetten met een milieuvriendelijk of duurzaam project in jouw wijk, samen met buren, vrienden of een collectief? Neem dan zeker deel aan de projectoproep Vooruit met de wijk.

Projecten komen in aanmerking vanuit twee benaderingen:

Ofwel op basis van een project dat past binnen één van volgende thema's:

  • Good Food-voeding
  • middelen, afval en openbare netheid
  • natuur en biodiversiteit
  • mobiliteit - Good Move

Ofwel op basis van verschillende thema's samen:  participatieve duurzame wijken (PDW).

Een intentieverklaring moet uiterlijk op 3 april 2022 worden ingediend. De aanvragen moeten uiterlijk op 12 juni 2022 binnen zijn.

Facebook Twitter LinkedIn

Tuinfeest bij Elzenhof

Kom en (her)ontdek Elzenhof, haar prachtige tuin en de Kunstenwerkplaats. Het tuinfeest op 23 april is de ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te spelen en te genieten van muziek en lekker eten. Tussen 14 en 20 uur zijn er heel wat activiteiten waaronder een crea-workshop en voorleesuurtje voor kinderen, een rondleiding in de moestuin door vrijwilligers en een workshop bloempotten vouwen in karton en dat alles omkaderd met heel wat muziek!

Facebook Twitter LinkedIn

Als je deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan hier af.