Is deze mail niet leesbaar? Klik dan hier: https://www.elsene.be/newsletter.php?d=2023-08-01&l=N
Summer XL
Het Museum van Elsene lanceert een oproep voor kunstenaars!  
Ontdek Flagey-Vijvers met de fiets
Deelsteps: 143 dropzones geactiveerd    
Projectoproep Dierenwelzijn
Schapen op de begraafplaats van Elsene?
Activiteiten bij CIVA
Hulp bij de start van het schooljaar

Summer XL

Het is zomer in Elsene!

Summer XL, de opvolger van Staycation XL, loopt nog tot 31 augustus 2023. Voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, clowns, creatieve workshops... en nog veel meer verrassingen wachten je om de hoek!   

Facebook Twitter LinkedIn

Het Museum van Elsene lanceert een oproep voor kunstenaars!  

In het kader van haar herinrichting doet het Museum van Elsene een oproep voor de creatie van een origineel kunstwerk voor de nieuwe onthaalruimtes van het museum. Hiermee wordt een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van het museum omgeslagen.

De oproep staat open voor elke kunstenaar - gevestigd of opkomend - gedomicilieerd in België met voldoende projectervaring (van concept tot installatie). De kandidaturen moeten uiterlijk op maandag 16 oktober 2023 om 12 uur 's middags online worden ingediend.

Het aanvraagformulier en andere nuttige documenten zijn te vinden op de website van het Museum. Een bezoek ter plaatse is gepland op donderdag 21 september 2023 van 13u tot 14u. Om deel te nemen aan de bezoeken moet je je ten minste 48 uur voor het bezoek inschrijven per e-mail op het volgende adres: museum.artcall@elsene.brussels. Er is een online informatiebijeenkomst gepland op donderdag 07 september 2023 van 13u tot 14u. Als je de link naar de online bijeenkomst wil ontvangen, laat dit dan weten per e-mail aan museum.artcall@elsene.brussels.

Facebook Twitter LinkedIn

Ontdek Flagey-Vijvers met de fiets

De gemeente Elsene nodigt je uit om een namiddag op de fiets te stappen om haar straten te verkennen en haar natuurlijke, historische en artistieke erfgoed te ontdekken in de wijk Flagey-Vijvers.

05/08 - 14:00 Natuur 
Brussel staat bekend als de groenste hoofdstad van Europa, maar Elsene is geen uitzondering. Van de grote groene ruimten rond de vijvers en de Abdij Ter Kameren tot de meer geheime parken zoals het Viaductpark en de oude landelijke straatjes, ontdek het natuurlijke erfgoed van Elsene! Spring in het zadel en volg de gids door de wijken rond het Flageyplein om deze hoekjes te ontdekken waar de natuur een plaatsje heeft veroverd. Inschrijven kan hier

Facebook Twitter LinkedIn

Deelsteps: 143 dropzones geactiveerd    

Sinds 7 juli is het niet meer mogelijk om je elektrische deelstep of deelfiets zomaar ergens achter te laten. Omdat de dropzones gelinkt zijn aan een gps-systeem, is het technisch onmogelijk om je deelstep of deelfiets ergens te laten staan als die zich niet in één van de dropzones bevindt.

Elsene is één van de gemeenten waar het gebruik van de elektrische deelsteps het meest intens is, vooral aan Flagey, de Louizalaan en de Elsensesteenweg. Geconfronteerd met de hinderlijke wildgroei van deelsteps op de voetpaden en in de parken, was Elsene één van de allereerste gemeenten ter wereld die reageerde door begin 2019 twee experimentele dropzones voor steps te creëren.

Sindsdien heeft het model van de dropzones navolging gekregen. Er zijn nu maar liefst 143 dropzones in de hele gemeente. De wegcode werd ook bijgewerkt om een kader te bieden voor het gebruik van deelsteps: jongeren onder de 16 mogen niet op de stoep rijden en er mogen geen twee personen op één step. Tot slot is op de Elsensesteenweg en aangrenzende autovrije straten de maximumsnelheid voor steps vastgesteld op 8 km/u.

Facebook Twitter LinkedIn

Projectoproep Dierenwelzijn

Ben je begaan met het welzijn van dieren? De gemeente Elsene lanceert een projectoproep om lokale initiatieven van dierenbeschermingsasielen en -verenigingen aan te moedigen. Alle voorwaarden voor deelname (subsidieaanvraagformulier en reglement) vind je hier.

Schrijf je in vóór 30 september 2023 en maak kans om geselecteerd te worden! Voor meer informatie: dierenwelzijn@elsene.brussels - 02/515.67.36

Facebook Twitter LinkedIn

Schapen op de begraafplaats van Elsene?

Zullen we de lawaaierige, vervuilende grasmaaiers vervangen door vriendelijke herkauwers? De gemeente Elsene stelt voor om een stuk grond op de begraafplaats van Elsene ecologisch te beheren (ecobegrazing). Concreet zouden 8 gepensioneerde schapen (die geen melk meer produceren) in september 3 weken lang het gras komen weiden op een perceel van het kerkhof (onderaan, op 20m van de dichtstbijzijnde graven).   

De schapen zijn gewend aan de stad en hebben een rustig karakter, dat past bij de begraafplaats. Om hun welzijn te garanderen, krijgen ze een onderkomen en toegang tot water. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de coöperatie Chant des Cailles.

Ben je enthousiast of eerder terughoudend? Laat ons weten wat je ervan vindt!

Facebook Twitter LinkedIn

Activiteiten bij CIVA

Ben je nog op zoek naar een originele cursus voor je kinderen deze zomer? Het CIVA organiseert een aantal originele activiteiten:

  • maquettebouw, fotografie, stadsverkenning
  • tekenen, aquarelleren, natuur
  • pop-up, graveren, boekbinden
  • architectuur, fotografie en dans

Schrijf je in!

Facebook Twitter LinkedIn

Hulp bij de start van het schooljaar

Nu het schooljaar ten einde loopt, gaat de "Hulp bij de start van het schooljaar"-actie van start! De zomer is het ideale moment om de schoolspullen van je kinderen te sorteren om weg te geven wat nuttig kan zijn voor anderen... Deze grote inzameling van schoolspullen wordt georganiseerd ten voordele van kansarme gezinnen en loopt tot 16 augustus 2023.

Waar en wanneer? Giften kunnen worden afgegeven bij het buurthuis Malibran, Damstraat 10, op maandag en woensdag van 9 tot 17 uur (andere tijden op afspraak).

Wat? Schooltassen, gym- en zwembadtassen; nieuw schoolmateriaal of materiaal in goede staat (mappen, blocnotes, kits, schriften, gommen, lijm, potloden, viltstiften, puntenslijpers, latjes, kompassen, rekenmachines, enz.); waterflessen, lunchtrommels; sportkleding, zwemkleding, sportschoenen, enz.

Info: Dienst Solidariteit.

02 515 74 01/02 - buurthuis@elsene.brussels

Facebook Twitter LinkedIn

Als je deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan hier af.