Is deze mail niet leesbaar? Klik dan hier: https://www.elsene.be/newsletter.php?d=2024-04-30&l=N
Herdenking
Vraag je Plantenpaspoort aan
Houd dieven buiten de deur
Gezocht: archieven over de bevrijding
De belastingen staan weer voor de deur!
XL Danse, waar Elsene danst
Het rommelmarktseizoen is daar!
Solidariteit met vluchtelingen

Herdenking

Op 8 mei 1945 werd de overwinning uitgeroepen van de geallieerden op nazi-Duitsland en werd het einde van de Tweede Wereldoorlog ingeluid.

Ieder jaar doet de gemeente Elsene mee aan de herdenking van deze gebeurtenis. We verzamelen om 11.45 uur in het gemeentehuis. Vervolgens vindt om 12.20 uur op het Gedachtenissquare een kranslegging plaats, waarbij de Brabançonne ten gehore wordt gebracht.

Facebook Twitter LinkedIn

Vraag je Plantenpaspoort aan

Zin in meer natuur in je straat? De gemeente Elsene wil de ontharding en vergroening van haar grondgebied aanmoedigen en ondersteunt burgers die hieraan bijdragen en zo meedoen in de strijd tegen de klimaatverandering. 

Wil je je gevel en je straat met een klimplant, geveltuin, plantenbak  verfraaien of de zorg voor een boomtuin op je te nemen? Vraag dan je "Plantenpaspoort" aan. De enige voorwaarde is dat je in Elsene woont. 

Facebook Twitter LinkedIn

Houd dieven buiten de deur

De gemeente Elsene stelt aan haar inwoners een premie ter beschikking om hun woning tegen inbraak te beveiligen. Deze premie vergoedt een percentage van de kosten voor de aanschaf en/of installatie van technopreventieve middelen (versterkte sloten, gepantserde deuren, enz.), met uitzondering van elektronische beveiliging (alarm, camera). De vergoeding bedraagt 50% van de gemaakte kosten, met een bovengrens van 250 euro.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je in Elsene wonen of eigenaar zijn van een woning in Elsene. Je kunt de aanvraag online indienen via het elektronisch loket van de gemeente. 

Facebook Twitter LinkedIn

Gezocht: archieven over de bevrijding

Op de tachtigste verjaardag van de bevrijding van de hoofdstad organiseert de dienst Erfgoed van Elsene een kleine tentoonstelling voor bezoekers. We zijn op zoek naar archieven van onze gemeente (oude foto's, voorwerpen, ansichtkaarten, brieven, kranten, notitieboekjes, enz.) die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en dan vooral de bevrijding op 3 september 1944.

Heb je interessante archieven die niet eerder het daglicht zagen? Neem dan voor 1 juni 2024 contact op met de afdeling Erfgoed: erfgoed@elsene.brussels

Als je wil, kunnen we je schatten opslaan in een gemeentelijk archief of ze inscannen en ze meteen teruggeven.

Facebook Twitter LinkedIn

De belastingen staan weer voor de deur!

Heb je hulp nodig bij het invullen van je belastingen?
Dan kun je in je eigen gemeente terecht bij een van de experten van de FOD Financiën!
Zij zitten op drie verschillende data in juni klaar om al je vragen te beantwoorden.


Afspraak verplicht. Vergeet niet je ID-kaart mee te nemen! En als je komt voor de aangifte van iemand anders komt, neem je best een kopie van hun identiteitskaart en een volmacht mee.


Waar? Viaductstraat 14 (gelijkvloers)
Wanneer? dinsdag 11/6 woensdag 12/6 en vrijdag 14/6 2024
Hoe? Bel naar 0800 35058 (dinsdag - donderdag van 9 - 12 uur) of schrijf je in via deze link.

Facebook Twitter LinkedIn

XL Danse, waar Elsene danst

Voor de tweede keer organiseert de gemeente op 25 mei het participatieve dansevenement XL Danse op het Fernand Cocqplein en de Oude-Lindesquare.

Dit jaar staan zes verschillende dansgroepen op het programma die een wervelende wereldreis maken. Trek je dansschoenen uit de kast en maak je klaar voor een reis van Italië naar Cuba, over de oceaan naar Afrika!

Facebook Twitter LinkedIn

Het rommelmarktseizoen is daar!

Na 3 jaar afwezigheid is de Brocante van de Sint-Bonifaaswijk terug, en groter dan ooit! Op zondag 12 mei van 9 tot 17 uur staan Vredestraat, Sint-Bonifaasstraat, Ernest Solvaystraat, Jules Bouillonstraat, Bouréstraat, Langlevenstraat en de Atheneumstraat. Er worden meer dan 200 verkopers verwacht en de plaatselijke winkels, restaurants en bars zullen ook open zijn om je te verwelkomen. 

De zondag erna, 19 mei, vanaf 9 uur 's ochtends, organiseren de Petites Puces de 41e editie van de Puces (voorheen nautische) vlooienmarkt in de Kasteleinsbuurt.  

Facebook Twitter LinkedIn

Solidariteit met vluchtelingen

"Solidariteit met Oekraïne" wordt "Solidariteit met Vluchtelingen". Na twee jaar te hebben gewerkt voor Oekraïense begunstigden van tijdelijke bescherming, en in antwoord op de verzoeken en wensen van de hogere overheden, passen de inloopcentra van Solidariteit met Oekraïne zich aan een nieuw doelpubliek aan: ze staan voortaan open voor alle mensen die de status van vluchteling/asielzoeker hebben EN die in Elsene wonen.   

Deze inloopsessies vinden plaats op dinsdag en donderdag van 14u tot 16u, in de Elsensesteenweg 178. 

Hulp en ondersteuning bij de volgende aspecten 

  • Informatie over de asielaanvraagprocedure
  • Informatie over administratieve procedures bij aankomst en waar de juiste diensten te vinden zijn
  • Doorverwijzing naar beschikbare ondersteuning
  • Informatie over beschikbare sociale bijstand
  • Voedselhulp
  • Informatie over noodopvang
  • Indienen van aanvragen voor bijstand en follow-up
  • Informatie over scholing, werkervaring, enz.
Facebook Twitter LinkedIn

Als je deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan hier af.