Is deze mail niet leesbaar? Klik dan hier: https://www.elsene.be/newsletter.php?d=2018-09-01&l=N
XL 10 Miles
Open Monumentendagen
Opleidingen voor volwassenen
Geboorteloket in het ziekenhuis Etterbeek-Elsene
Luxemburgse markt
Lezingen en workshops over wonen
Telen in de stad!
De twee gezichten van soja
Cultuur voor kinderen
Museum aan huis: oproep aan de buren
Culturele seizoensopening
Inhuldiging Lallemandlaan en Herman-Michielsensplein

XL 10 Miles

Het startschot voor de tweede editie van de XL 10 Miles wordt gegeven op 9 september om 10 uur op de Esplanade Solidarnosc voor het Europees Parlement. De stadsjogging gaat langs de onlangs vernieuwde Elsensesteenweg, de Matongéwijk, het Museum van Elsene, de Malibranwijk en de pittoreske Korte Malibranstraat, het Flageyplein, de vijvers van Elsene, de tuin van de Ter Kamerenabdij, het gemeentehuis en de Sint-Bonifaaskerk, om zo terug te keren naar het Europees Parlement. Er zijn drie formules: 5 en 10 miles (8 en 16 km) en de Kids Run van één mile (1,6 km) voor de jongsten onder ons (4 tot 12 jaar). Voertuigen die langs het parcours staan kunnen hun parkeerplaats tussen 9.30 en 12 uur niet verlaten en ook het parcours is dan afgesloten voor het verkeer.

Facebook Twitter LinkedIn

Open Monumentendagen

De Open Monumentendagen vinden plaats in het weekend van 15 en 16 september. De formule is dit jaar wat anders: 2018 is het 'Europese jaar van het cultureel erfgoed'. Het Brussels Gewest roept mensen op om projecten in te dienen die het erfgoed waar ze aan gehecht zijn in de kijker zetten. In Elsene werden 8 projecten weerhouden. Eén daarvan is de film "Tenbosch, de geschiedenis van mijn park", die het verhaal vertelt van hoe dit prachtige groene domein gered werd. In de film nemen de mensen die de strijd voerden en bezoekers van het park het woord. De film wordt vertoond op zaterdag 15 september om 17.30 uur en op zondag 16 september om 17 uur. Er zijn ook animaties en geleide bezoeken. Het volledige programma van de Open Monumentendagen is hier te vinden.

Facebook Twitter LinkedIn

Opleidingen voor volwassenen

Het Fernand Cocqinstituut voor sociale promotie biedt beroepsopleidingen aan voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar. Je kan er ook Engels, Frans, Nederlands en gebarentaal leren. De inschrijvingen zijn gestart!

Facebook Twitter LinkedIn

Geboorteloket in het ziekenhuis Etterbeek-Elsene

Vanaf 17 september kunnen ouders meteen ter plaatse aangifte doen van de geboorte van hun kindje in het ziekenhuis van Etterbeek-Elsene. De gemeente Elsene opent er een geboorteloket zodat ouders de geboorte kunnen officialiseren tijdens het verblijf in de kraamkliniek, zonder zich te moeten verplaatsen naar het gemeentehuis.

Facebook Twitter LinkedIn

Luxemburgse markt

Op 19 september van 8 tot 16 uur komen naar jaarlijkse gewoonte Luxemburgse landbouwers en ambachtslieden uit de voedingssector hun koopwaar aanprijzen op het Luxemburgplein. Brusselaars en pendelaars kunnen zich te goed doen aan de rijkdommen uit het zuiden van het land. Niet te missen!

Facebook Twitter LinkedIn

Lezingen en workshops over wonen

Homegrade.brussels informeert huurders en eigenaars over huisvesting. Tussen 11 september en 24 oktober worden niet minder dan 14 lezingen en 4 workshops gratis aangeboden aan particulieren. Verschillende facetten van huisvesting komen aan bod: akoestiek, circulaire economie, energie, huisvesting, erfgoed, renovatie en stedenbouw.

Facebook Twitter LinkedIn

Telen in de stad!

Onder de noemer Telen in de stad! organiseren Leefmilieu Brussel en de gemeente Elsene opnieuw workshops over stadslandbouw. Op 11 september is het thema Mijn stadskippen. Ze leggen lekkere eitjes, eten je groente- en fruitrestjes op en brengen leven in je tuin of wijk. Je leert tijdens deze workshop alles over wat kippen nodig hebben, met oog voor hun gezondheid en die van ons milieu.

Facebook Twitter LinkedIn

De twee gezichten van soja

Erwten, linzen, bonen... de peulvruchten heroveren beetje bij beetje hun plekje op ons bord. Ze zijn rijk aan eiwitten, arm aan vetten en vormen een bron van vezels en ijzer. Het zijn dus echte troeven voor een gezonde maaltijd. In het kader van de acties voor duurzame ontwikkeling en de Elsense Agenda 21 organiseert de gemeente vier workshops verspreid over het jaar. Volgende afspraak: dinsdag 25 september van 19 tot 21.30 uur. Soja krijgt in onze voeding de rol van volwaardig alternatief voor vlees. Toch is de teelt ervan vandaag de dag niet zonder gevolgen voor onze planeet. Gelukkig bestaan er alternatieven om deze duizendjarige bonen duurzaam te produceren. Afsluiten doen we met hapjes op basis van soja.

Facebook Twitter LinkedIn

Cultuur voor kinderen

De dienst Cultuur stelt haar aanbod voor kinderen voor in een leuke brochure voor het seizoen 2018-2019. Dankzij de vaak innoverende, grappige en/of poëtische voorstellingen leren kinderen zich vragen te stellen, hun overtuigingen te verdedigen en verruimen ze hun leefwereld. Brochure in het Frans.

Facebook Twitter LinkedIn

Museum aan huis: oproep aan de buren

Twee weekends per jaar verlaten tien werken de opslagruimte van het Museum van Elsene. Ze krijgen een plekje bij de buren van het museum die hun deuren op zaterdag openstellen voor hun naasten en op zondag voor het publiek. De volgende editie is op 8 en 9 december en het museum is nog op zoek naar gastgezinnen die thuis graag een werk willen opvangen.

Facebook Twitter LinkedIn

Culturele seizoensopening

De diensten Nederlandstalige Cultuur en Wijkleven starten het nieuwe cultuurseizoen met een leuke afterwork happening voor alle geïnteresseerden. Afspraak op vrijdag 21 september bij Manufacture 111 (Boondaalsesteenweg 537). Op het programma: street art expo's, muziek, de kortfilm EUphoria en een poëtische wandeling bij zonsondergang op de nabijgelegen begraafplaats van Elsene. Het is ook de uitgelezen avond om mensen te ontmoeten bij een hapje en een drankje en talent van eigen bodem te ontdekken. Meer info vind je hier. Foto ©Solo Cink/Manufacture 111

Facebook Twitter LinkedIn

Inhuldiging Lallemandlaan en Herman-Michielsensplein

Op donderdag 20 september om 18 uur zal het college van burgemeester en schepenen twee nieuwe Elsense straten inhuldigen. Daarmee wil het gemeentebestuur eer betonen aan twee belangrijke politici, Roger Lallemand en Lucienne Herman-Michielsens, die streden voor de depenalisering van abortus in België en zich inzetten voor echte gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Facebook Twitter LinkedIn

Als je deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan hier af.