Is deze mail niet leesbaar? Klik dan hier: https://www.elsene.be/newsletter.php?d=2021-03-01&l=N
In Elsene is het alle dagen 8 maart
Participatieve begroting: de winnaars zijn bekend!
Elzenhof opent residentieruimtes
Lokaal mobiliteitscontract Flagey-Vijvers
Teken de wereld naar jouw beeld
Veggie Challenge
Afhaalboeken in de bib
Brochure "Eenoudergezinnen"

In Elsene is het alle dagen 8 maart

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De gemeente Elsene wil echter élke dag werk maken van het verdedigen en vieren van de rechten van alle vrouwen, zowel op sociaal, economisch, cultureel en politiek vlak. Het thema van de vrouwendag dit jaar is #ChooseToChallenge. Want we kunnen er elke dag opnieuw voor kiezen om vooroordelen en genderongelijkheid in vraag te stellen en te veroordelen. We kunnen er ook voor kiezen de verwezenlijkingen van vrouwen te vieren en samen bij te dragen aan een wereld die echt inclusief is.

De gemeentediensten houden elk op hun manier en binnen hun gebied rekening met de rechten van vrouwen: openbare ruimtes, verlichting, opvoeding, toegang tot cultuur, sociale zaken, vaderschapsverlof, gemeentelijke eigendommen, mobiliteit, onderwijs, sociale cohesie, openbare netheid, burgerparticipatie, patrimonium, stadsvernieuwing...
 

Facebook Twitter LinkedIn

Participatieve begroting: de winnaars zijn bekend!

Naar aanleiding van de projectoproep in het kader van de participatieve begroting, die afgelopen najaar werd gelanceerd, werden 40 aanvragen ingediend. Na een haalbaarheidsstudie door de diensten van de gemeente bleven 31 projecten over voor de stemming. De projecten hebben als thema's cultuur, sociale cohesie, klimaat, milieu, mobiliteit, handel, gelijkheid en mensenrechten, enz. Ze werden aan de stemming van de burgers onderworpen. De projecten die de meeste stemmen kregen, werden onderzocht door een jury bestaande uit willekeurig gekozen burgers en deskundigen. De burgemeester, Christos Doulkeridis, zal de winnende projecten bekendmaken op dinsdag 16 maart om 19 uur in een video op Facebook

Facebook Twitter LinkedIn

Elzenhof opent residentieruimtes

Ben je op zoek naar een plek om je project te verwezenlijken? Het Gemeenschapscentrum Elzenhof beschikt over twee permanente residentieruimtes die je kan gebruiken, ongeacht of je een individuele kunstenaar bent of een vereniging vormt. Het centrum zal in het voorjaar van 2021 heropend worden na verbouwingswerken. Nog meer dan vroeger wil Elzenhof een plaats zijn waar initiatieven wortel schieten, een warme ruimte waar iedereen zijn ideeën kan ontwikkelen. Interesse? Stuur een korte beschrijving van je project (Wat? Waarom? Met welke middelen? Wanneer?) vóór 19 maart via email.

Facebook Twitter LinkedIn

Lokaal mobiliteitscontract Flagey-Vijvers

Het lokale mobiliteitscontract Flagey-Vijvers is een instrument om het verkeer in de wijk af te remmen. Het werd door het Brussels Gewest in het leven geroepen in het kader van het plan Good Move met als doel meer rust in de wijk te brengen door het doorgaand verkeer te beperken, een verkeersplan voor te stellen, voorkeur te geven aan actieve vervoerswijzen en het openbaar vervoer en de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren. De gemeente wil de bewoners, bezoekers en gebruikers betrekken bij de verschillende fasen, te beginnen met de diagnose. Hiervoor nodigen wij iedereen uit op:

  • zaterdag 27/02 van 9u tot 12u op de markt van Flagey - tegenover de architectuurboekhandel van de faculteit Architectuur La Cambre Horta
  • woensdag 03/03 van 11u30 tot 14u30 op het Blyckaertsplein
  • dinsdag 09/03 van 15u tot 18u op het Adolphe Saxplein (tegenover het ziekenhuis van Elsene)
  • donderdag 11/03: Zoom-avond van 19u tot 21u - inschrijven kan hier.

Via een enquête kan je ons ook je mening geven over jouw buurt. Deel het met je buren en vrienden! Meer info hier.

Facebook Twitter LinkedIn

Teken de wereld naar jouw beeld

Is je kind tussen 6 en 12 jaar oud, fan van tekenen, schilderen, plakken, fotograferen... en bekijkt hij/zij de wereld met de ogen van een kunstenaar? Ze kunnen deelnemen aan de workshops die op woensdagmiddag in het Solidariteitshuis (Viaductstraat 133) worden georganiseerd, om de wereld naar zijn of haar eigen beeld te tekenen! Info en inschrijving: 0475 255 617 of per email.

Facebook Twitter LinkedIn

Veggie Challenge

In maart daagt EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) je uit om minder vlees te eten. Het terugdringen van de productie en consumptie van vlees is een belangrijke klimatologische, sanitaire en ethische uitdaging. EVA VZW heeft tot doel te informeren, bewust te maken en veranderingen op een positieve en duurzame manier te begeleiden. Kies voor een flexitarisch dieet of probeer 30 dagen lang de Veggie Challenge door deel te nemen aan de campagne! Na de inschrijving ontvang je dagelijks een nieuwsbrief met ideeën voor recepten, advies voor een evenwichtige voeding en de mogelijkheid om deel te nemen aan vegetarische kooklessen in Brussel.

Facebook Twitter LinkedIn

Afhaalboeken in de bib

Zin in een knus moment met een boek? In Bibliotheek Sans Souci Elsene kan je zelf boeken kiezen, of veilig reserveren van thuis en je pakket ophalen. Reserveren kan via Mijn Bibliotheek. Ook het Youtubekanaal van Bibliotheek Sans Souci biedt toegang tot digitale voorleesuurtjes voor kinderen, of de mooiste hoofdstukken uit  romans voor volwassen. Ontdek de schatten van deze spannende videobibliotheek op deze link!

Facebook Twitter LinkedIn

Brochure "Eenoudergezinnen"

In het Brussels Gewest is één gezin op drie een eenoudergezin, dat zijn 63.568 gezinnen. Bijna de helft daarvan (ongeveer 40%) loopt vier keer meer risico om in onzekerheid te vervallen, vergeleken met 9,8% van de gezinnen die uit 2 volwassenen bestaan. Elsene is geen uitzondering op dit fenomeen. Het is zelfs de gemeente met de meeste geïsoleerde mensen (62%). Om deze gezinnen te helpen heeft de gemeente een brochure opgesteld met alle informatie die voor hen van nut kan zijn: opvangcentra, sociale en juridische bijstand, werkgelegenheid en opleiding, steun op school, geestelijke en lichamelijke gezondheid, enz. De brochure is hier beschikbaar.

Facebook Twitter LinkedIn

Als je deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan hier af.