Actualiteit

Richtplan Van Aanleg " Hermann-Debroux "

Openbaar onderzoek 10 oktober 2019 > 9 december 2019

Van 10 oktober tot 9 december 2019, wordt het project van Richtplan van Aanleg "Hermann-Debroux" voorgelegd voor een openbaar onderzoek in de gemeenten Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ukkel, Etterbeek en Stad Brusse.

Tijdens dit openbaar onderzoek, kunnen alle bewoners en geïnteresseerde personen kennismaken met het project en hun opmerkingen of observaties bekendmaken aan de daarvoor bevoegde personen bij de gemeenten, via post of via de site van perspective.brussels : https://perspective.brussels/

Meer info...

Burgerontmoetingen: samen bouwen aan een stad voor iedereen!

De gemeente heeft besloten om burgerontmoetingen op te starten in wijken op basis van een gloednieuw model. De participatie van de wijken is essentieel bij het opstellen van een overheidsbeleid dat hen rechtstreeks aanspreekt. We willen iedereen een stem geven en rekening houden met zijn of haar vragen en meningen en prioriteiten laten vaststellen voor zijn of haar wijk.
 
Wat gaat er veranderen? Om de behoeften en prioriteiten te identificeren die tijdens deze burgerbijeenkomsten voor elke buurt zullen worden aangepakt, nodigen we lokale wijkcomités, buurtverenigingen en winkeliers uit voor een voorbereidende vergadering, gebaseerd op een proces van collectieve intelligentie. Vervolgens organiseren we burgerontmoetingen die voor iedereen toegankelijk zijn, gericht op de actieve participatie van de omwonenden, en de co-constructie van deze prioriteiten voor elke buurt. We worden hierbij ondersteund door Particitiz, specialist in de organisatie van participatieve processen op basis van collectieve intelligentie.
 
Dit zijn de data van de ontmoetingen per wijk:
 
Wijk Elsene-West
Alle straten ten westen van de Louiselaan - 14 oktober van 19.00 tot 22.00 uur in de zaal van School 9, Amerikaansestraat 136
 
Wijk Elsene-Zuid
Alle straten ten zuiden van de Generaal Jacqueslaan, 5 november van 19u tot 22u in de Omnisport zaal van School 7 en 8, Terkamerenboslaan 211
 
Flagey Wijk
Alle straten tussen de Generaal Jacqueslaan, de Louizalaan en de as Vleurgat-Malibran-Scepter, 28 november van 19u tot 22u in de voormalige Home Van Aa, Boondaalsesteenweg 94
 
Noord Wijk
Alle straten tussen de Louizalaan, de as Vleurgat-Malibran-Scepter en de kleine ring, 12 december van 19.00 tot 22.00 uur in de Sporthal Atheneum Charles Janssens, Waversesteenweg 152.
 
U ontvangt een uitnodiging in uw brievenbus voor de vergadering die betrekking heeft op uw wijk!
 
U kom toch ook?

Belgische première van de documentaire "TERRA LIBRE"

Op 15 oktober kan je naar een uitzonderlijke avond gewijd aan de catastrofale situatie van de Amazone.

In de bioscoop Vendôme is er de Belgische première van de documentaire "TERRA LIBRE", in aanwezigheid van regisseur Gert-Peter BRUCH, oprichter van Planète Amazone, een NGO die de inheemse volkeren verdedigt. De screening zal worden gevolgd door een ontmoeting met de regisseur en specialisten uit Brazilië om de balans op te maken van een zeer ernstige ecologische, sociale en politieke situatie.

Plaatsen zijn te koop bij Cinema Vendôme elke dag van 14 tot 20 uur, of te reserveren per e-mail : info@cinema-vendome.be

Meer info...

Terkamerenboslaan wordt "Schoolstraat"

Na de Cansstraat is het de Terkamerenboslaan die "Schoolstraat" wordt. Sinds 30 september is de laan gesloten voor alle verkeer tijdens de aankomst van kinderen, elke weekdag van 8:00 tot 8:40 uur.

De Terkamerenboslaan is de thuisbasis van de gemeentelijke scholen 7 en 8. Dit initiatief is bedoeld om de verkeersveiligheid rond deze scholen te verbeteren en alternatieve vervoerswijzen dan de auto te promoten, zoals fietsen of wandelen. Tegelijk gaan we zo de luchtvervuiling in de buurt tegen. Dit is een pilootproject tot half november, die aan het einde van deze periode geëvalueerd wordt.

Meer info...

Prijs voor erfgoed

Ben je een vakman, en heb je de afgelopen vier jaar een architecturaal erfgoedgebouw in Elsene gerestaureerd? Neem deel aan de eerste tweejaarlijkse prijs voor erfgoed!

Je hebt tot 30 september om je in te schrijven.

erfgoed@elsene.brussels

02515 64 86

we.art.xl - kunstenaarsparcours

Het multidisciplinaire kunstenfestival We.art.xl is een uitzonderlijk weekend waarbij kunstenaars hun schilderijen, sculpturen, strips, gedichten, foto's, muziek en dans voorstellen, in Elsense cafés, winkels, galerieën en musea.

Een unieke kans om uitzonderlijke artiesten en plaatsen te ontdekken in een originele sfeer!

Meer info...

Migratie platform wifi.brussels

In 2016 telde het gratis gewestelijke wifinetwerk (toen nog Urbizone) minder dan 100.000 gebruikersaccounts. Vandaag zijn er dat al bijna twee miljoen. Het platform dat de gebruikersaccounts host, kan zoveel gebruikers niet meer aan en moet worden bijgewerkt.
We voorzien dan ook een migratie van het volledige platform op 26 september.

De migratie is nodig om de gebruikerservaring te verbeteren, door o.a. de registratie te vereenvoudigen. Zo hopen we het aantal potentiële gebruikers op termijn nog te verhogen. Bij de migratie van het platform naar een aangepaste oplossing zullen de gegevens van alle gebruikersaccounts automatisch worden gewist. Alle bestaande gebruikersaccounts verdwijnen dus (alle bestaande gebruikersnamen en wachtwoorden vervallen meteen). We vragen dan ook aan alle bestaande gebruikers van wifi.brussels om na de migratie een nieuw account aan te maken. Zo kunnen ze verder blijven genieten van gratis wifi.

Die procedure is gewijzigd en vereenvoudigd. Ze zal uitgebreid worden toegelicht op www.wifi.brussels. We verontschuldigen ons alvast voor het ongemak dat deze migratie met zich meebrengt. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met IRISline (02 801 00 00 - irisline@cibg.brussels).

Meer info...

Hulde aan Agnès Varda

Agnès Varda werd geboren in Elsene (Kroonlaan 38) en groeide op in de Dageraadstraat de tot ze 12 jaar oud was. Deze jeugdjaren hebben een belangrijk spoor achtergelaten in de verbeelding van de kunstenaar. Gezien haar speciale genegenheid voor Elsene en België, wilden het college van burgemeester en schepenen van Elsene, Flagey én CINEMATEK haar hulde brengen door een reeks initiatieven te steunen.

Zo wordt op dinsdag 17 september om 16:30 uur een naamplaat aangebracht op de geboorteplaats van Agnès Varda, Kroonlaan 38. Rond 17:30 zullen de moestuinen Ernotte-Boondael (Louis Ernottestraat) worden hernoemd als "Agnes Varda". Iedereen is welkom op deze evenementen. Om 19:45 gaan we dan richting Flagey voor de inhuldiging van "Studio 5 - Agnès Varda". Dit eerbetoon zal plaatsvinden in aanwezigheid van zijn dochter Rosalie Varda.

Zwembad gesloten tot 2021!

Het gemeentelijk zwembad is tot 2021 voor belangrijke renovaties gesloten. Het doel is te zorgen voor een betere circulatie van groepen kinderen (scholen, enz ...), om de toegang voor mensen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken, om te voldoen aan de behoeften van de sportclubs en om de technische installaties te moderniseren. Voldoen aan de huidige hygiënenormen, zonder de "ouderwetse" werking van individuele cabines rond het bassin te veranderen.

Meer info...

Geef uw mening over het Richtplan Van Aanleg Wetstraat

Openbaar onderzoek 7 oktober 2019 > 5 december 2019

Van 2 september tot 31 oktober 2019, wordt het project van Richtplan van Aanleg "Wet" voorgelegd voor een openbaar onderzoek in de gemeenten Stad Brussel, Elsene, Etterbeek, Sint-Joost-Ten-Noode en Sint-Pieters-Woluwe.

Tijdens dit openbaar onderzoek, kunnen alle bewoners en geïnteresseerde personen kennismaken met het project en hun opmerkingen of observaties bekendmaken aan de daarvoor bevoegde personen bij de gemeenten, via post of via de site van perspective.brussels.

Meer info...

Elsense Picknick

Op zondag 22 september van 12.00 tot 16.00 uur organiseert de gemeente een picknick van aan het Fernand Cocqplein tot aan de Vredestraat. Het principe van de zoete inval : neem zelfgemaakte gerechten mee en laat geen afval achter! Muzikaal entertainment en kinderactiviteiten. Iedereen welkom !

40ste Braderie van Elsene

Honderden exposanten, regionale ambachtslieden, lokale producten, allerlei soorten amusement en kermisattracties, dit alles verspreid over drie dagen en drie wijken: de begraafplaats van Elsene, de universiteit en het Klein Zwitserlandplein.

Mis de 40ste Braderie van Elsene op 6, 7 en 8 september zeker niet!

Meer info...

Werken Marie-Joséplein en Waaglaan

Het Marie-Joséplein en de Waaglaan zullen tegen het einde van het jaar worden heraangelegd : vernieuwde voetpaden, ontwikkeling van een ontspanningsruimte en een speeltuin voor kinderen, parcours voor personen met beperkte mobiliteit. De werken starten deze week.

Ontvang gratis uw plastic vuilnisbak!

In de zomer zijn er meer dieren die zich voeden met afval: eksters, duiven, vossen en huisdieren. Dit veroorzaakt veel overlast op het gebied van netheid (op straat uitgestrooid afval, afvoer, onaangename geur, etc.).

Om sommige mogelijke ongemakken te verlichten, kan je bij de dienst Openbare Netheid terecht voor een GRATIS :

- plastic bak van ongeveer 100 liter voor witte zakken, licht wijd uitlopend en zonder deksel

- oranje bak voor voedselafval in oranje zakken. Zodra onze medewerkers de oranje zakken hebben opgehaald, moet u ook uw bakken terug binnen plaatsen.

Interesse? Neem contact op met de afdeling Openbare Netheid Elsene op 0800 / 85.150 of per e-mail op proprete@ixelles.be

Werken Elsensesteenweg - Waversesteenweg

Werken van 05.08.2019 → 01.10.2019

HINDER VOOR HET AUTOVERKEER
Vanaf maandag 5 augustus is de Elsensesteenweg gesloten
voor alle verkeer tussen de Waversesteenweg en de
Naamse Poort. De Waversesteenweg, Elsensesteenweg en
de Stassardstraat lopen dood aan dit kruispunt.
Omleiding via de Louizalaan, de Lesbroussart-straat, de
Malibranstraat en de Troonstraat.

LEVERINGEN AAN WINKELS
In de zone Waversesteenweg kan enkel met auto's,
bestelwagens of kleine vrachtwagens geleverd worden.
Opgelet: grote vrachtwagens zullen enkel achteruit de zone
kunnen verlaten
De Elsensesteenweg tussen het Fernand Cocqplein en het
kruispunt met de Waversesteenweg is bereikbaar voor
leveringen vanuit de zone Louizalaan via de Prins
Albertstraat of vanuit het Flageyplein.
Opgelet: leveringen enkel met vergunning tussen 7u en 11u.
Winkels in de werfzone kunnen geleverd worden via
stopplaatsen in de Elsensesteenweg, de Waversesteenweg
en een leveringszone op de Kleine Ring.

OPENBAAR VERVOER
De buslijnen 71 en 54 rijden niet door de Elsensesteenweg
maar zijn omgeleid via Troonstraat voor buslijn 71 en via de
Louizalaan voor buslijn 54. Meer informatie op mivb.brussels

VOETGANGERS
De hele zone Waversesteenweg en Elsensesteenweg
blijft bereikbaar voor voetgangers. De winkels blijven
toegankelijk.

Good Move: openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek rond Good Move, het ontwerp van het Gewestelijk Mobiliteitsplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tegen 2030, loopt van 17 juni tot 17 oktober 2019.

Gedurende vier maanden kunnen burgers hun bijdrage of opmerkingen leveren, onder andere via de website. Iedereen kan het plan ook inkijken in de 19 gemeentehuizen van het Gewest.

Doe mee: we hopen dat zo veel mogelijk mensen hun mening geven!

Heel binnenkort volgt meer informatie! https://goodmove.brussels/nl/

Meer info...

Label Resto Good Food!

Als onderdeel van de Good Food-strategie die Brussel sinds 2015 ontwikkelt, heeft de Good Food Jury reeds 53 restaurants in Brussel beloond voor hun werk rond duurzame voeding.

Het Resto Good Food-label omvat : het promoten van verse, lokale en seizoensgebonden voeding ; producten van de biologische landbouw; alternatieven voor dierlijke eiwitten ; minder voedselverspilling...

Om te genieten van de gratis ondersteuning voor uw restaurant, vul het aanvraagformulier in en stuur het terug naar restogoodfood@leefmilieu.brussels.

Alle restaurants kunnen genieten van een gratis en op maat gemaakte ondersteuning: actieplan voor duurzaam voedsel, technische en administratieve ondersteuning voor labelisering, culinaire training met experts van Good Food, leveranciersbijeenkomsten...

Smakelijk!

Meer info...

Erfgoedprijs: schrijf u in!

De Erfgoedprijs van de gemeente Elsene wordt om de twee jaar georganiseerd.

Doel ? Een meester of vakman belonen voor zijn/haar werk voor het behoud of herstel van gebouwde erfgoed. Prijzen gaan tot een totaalbedrag van € 3.000.

Deelname is gratis!

Het registratieformulier moet vergezeld zijn van een aanvraagdossier met:

1. Een inleidende nota van het gebouw of het gebouwencomplex en de toestand ervan vóór het werk
2. Een beschrijving van de uitgevoerde werkzaamheden
3. Foto's: voor en na de restauratie
4. De vermelding van de verschillende beroepen, ambachtslieden / kunstenaars ... die aan deze restauratie hebben gewerkt

Bij de jury zal vooral gelet worden op erfgoedbelang, originaliteit, relevantie, kwaliteit, impact, betekenis (voor de gemeenschap), omvang van het project ...

Ambachtslieden en kunstenaars kunnen zich met een inschrijvingsformulier inschrijven tot en met 15 september bij:

Gemeente Elsene - Dienst Erfgoed
Elsensesteenweg 168 - 1050 Elsene
Tel. 02.515.67.41

Reglement: http://www.elsene.be/uploads/conseil/reglements-nl/144.pdf

Meer info...

De Ronde van Frankrijk in Brussel!

Dit weekend ontvangt Brussel de Ronde van Frankrijk, met een rit op zaterdag 6 juli en de ploegentijdrit op zondag 7 juli. De hele route, evenals de omliggende straten, zijn afgesloten voor verkeer. In Elsene zijn sommige straten en parkeergarages voor de gelegenheid gesloten. Meer details? Bekijk hier de interactieve kaart: https://bit.ly/329laRF.

Wij raden U aan om het openbaar vervoer en de fiets te gebruiken - de MIVB Officieel is het hele weekend gratis! Raadpleeg de website www.stib-mivb.be om onderbrekingen op de lijnen te kennen.

Meer info...

Baskische traditie bij Flagey

Elsene en Biarritz vieren dit jaar dat ze 60 jaar zustersteden zijn: dankzij meer dan een halve eeuw uitwisselingen en projecten ontstonden mooie samenwerkingen en vriendschappen. Op 12 juli worden op het Flageyplein tal van Baskische krachtsspelen georganiseerd. De proeven stammen uit de tijd waarin jonge Basken tussen verschillende boerderijen uitdagingen aangingen (touwtrekken, zaklopen, aambeeldheffen). De Elsenaren kunnen die dag kennis maken met de traditie en zich wagen aan de typisch Baskische spelen.

Inschrijven? jumelage@ixelles.brussels

Velodroom See U en de Ronde van Frankrijk

Dit weekend wordt het startschot gegeven voor See U! Dit overgangsbeheer van de oude kazerne van Elsene omvangt projecten met betrekking tot urbanisme, cultuur, innovatieve mobiliteit, een FabLab, een buurtcinema, een guingette ... Het vlaggenschip van See U is de Velodroom, ondersteund door de gemeente Elsene.

Tijdens het openingsweekend van See U van 4 tot 7 juli, dat samenvalt met de start van de Ronde van Frankrijk vanuit Brussel, kan je naar de volgende activiteiten :
Donderdag 4 juli - Apero Afterwork "Fancy" (17.00 - 22.00 uur)
Vrijdag 5 juli - Apero Roller Parade (17.00 - 22.00 uur)
Zaterdag 6 juli - Kiosk Radio / DJ-sets (15.00 - 22.00 uur)
Zondag 7 juli - Ronde van Frankrijk / Kinderworkshops, DDMC (Manneken Pis - emojis), Foodtrucks, Mimoc, dansbal ...

Meer info...

Info-avond werken Elsensesteenweg

Brussel Mobiliteit nodigt u graag uit op de informatievergadering voor de handelaars, over een nieuwe fase van de werkzaamheden aan de Elsensesteenweg, tussen de Waversesteenweg en de Naamse Poort.

We verwachten u in het gemeentehuis van Elsene op donderdag 4 juli 2019 om 19u!

Meer info...

Hier komt de zomer... hou het proper!

De zomer en haar mooie dagen komen er eindelijk aan, en dit gaat gepaard met vele festiviteiten. Gedurende deze periode zullen de vrouwen en mannen van de openbare netheid van Elsene hun inspanningen verdubbelen om onze gemeente schoon en aangenaam te houden voor iedereen.

We rekenen ook op u. Bewoners, pendelaars, studenten, handelaars, elk gebaar telt!

Uitnodiging-ontmoeting: culturele vraagstukken in Elsene

De burgemeester, de schepen van Nederlandstalige cultuur
en de schepen van Franstalige cultuur nodigen u uit om samen met hen te discussiëren over de culturele vraagstukken in Elsene.

Het evenement richt zich tot culturele actoren en mensen die gepassioneerd zijn door cultuur (kunstenaars en burgers).

Voor meer informatie en VEREISTE INSCHRIJVING :
culture@ixelles.brussels - 02 515 64 63

Meer info...

Europese actiedag tegen woninginbraken

Wist je dat er in België meer dan 144 woninginbraken per dag worden gepleegd? De sociale kosten die hieraan verbonden zijn, zijn aanzienlijk: jaarlijks meer dan 350 miljoen euro...

Op 19 juni zal de eerste Europese actiedag tegen woninginbraken plaatsvinden. Op deze dag zullen wij woningdiefstallen voor het eerst bestrijden op Europees niveau.

Meer info...

Uitbesteding van het parkeerbeheer

Vanaf 1 april 2019 wordt het parkeerbeheer in Elsene overgenomen door parking.brussels, het Parkeeragentschap van Brussels Gewest.

Voor de inwoners zal de overdracht zonder grote veranderingen verlopen. Enkel de aanvragen voor een vrijstellingskaart of voor de vernieuwing ervan dient nu rechtstreeks ingediend te worden bij het Elsense bureau van parking.brussels - Lesbroussartstraat 64 (het voormalige bureau van Streeteo), bij de hoofdzetel van het Agentschap (Gasthuisstraat 31, 1000 Brussel), bij de verschillende antennes (Molenbeek, Vorst, Jette) of via de website parking.brussels.

De tarieven en de parkeervoorwaarden blijven ongewijzigd.

Meer info...

Meerderheidsakkoord 2018-2024

De nieuwe meerderheid stelt haar bestuursakkoord voor de komende zes jaar voor.
Je kan het online lezen of een exemplaar aanvragen via info at elsene punt brussels

Meer info...

Stoep sneeuwvrij maken

Afdeling 13 van het algemeen politiereglement stelt dat trottoirs die bedekt zijn met sneeuw of ijzel geruimd of slipvrij gemaakt moeten worden en dit over een breedte van minstens 1,5 m naargelang de breedte van de stoep.

Bent u (mede-)eigenaar, huurder, conciërge, portier, wachter of een andere persoon die instaat voor het dagelijkse onderhoud van de plaats, dan dient u hiervoor te zorgen, zo niet riskeert u een boete. Bovendien is het uw verantwoordelijkheid indien iemand zich verwondt bij het vallen voor uw woning.

Meer info...

Eerbetoon aan Simone Veil

Op woensdag 18 juli wordt een eerbetoon gehouden voor politica Simone Veil, die vorig jaar overleed. De ceremonie vindt plaats van 12 tot 13.30 uur voor het Europees Parlement (Luxemburgplein). We zullen stilstaan bij verschillende facetten van het leven van mevrouw Veil: overlevende van de Holocaust, de joodse godsdienst, het bestaan van de staat Israël, de emancipatie van vrouwen en abortus, de situatie van gevangen in Frankrijk en de opbouw van Europa. Simone Veil was de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement.

Inhuldiging Elsensesteenweg

De vernieuwde Elsensesteenweg wordt op zaterdag 7 juli ingewijd met een stoet, livemuziek, kinderanimatie en een feestelijke straatpicknick. Vanaf 13 uur. Gratis.

Meer info...

Scholen 'Bois de la Cambre - Marinette De Cloedt'

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft tijdens de vergadering van maandag besloten om de scholen 7 en 8 'Bois de la Cambre' te vernoemen naar Marinette De Cloedt, de Elsense Schepen van Openbaar Onderwijs die vorige donderdag is overleden.

De keuze voor de naamsverandering is niet willekeurig aangezien Marinette er zelf naar school ging tijdens haar kinderjaren en een bijzondere band had met de schoolsite.

Marinette De Cloedt was zeer betrokken bij de Elsense leerlingen en zette zich volop in om hun kwalitatief onderwijs te bieden en te voorzien in infrastructuur die hun ontwikkeling mogelijk maakte in een verwelkomend kader waar ze zich kunnen ontplooien.

Met trots opende ze samen met haar collega's een gloednieuwe ruimte in scholen 7 en 8 in september vorig jaar. Daarmee werd de eerste fase van de renovatiewerken in scholengroep 'Bois de la Cambre' afgerond.

Na de naamsverandering zal de schoolsite 'Bois de la Cambre - Marinette De Cloedt' heten.

"Het was voor ons vanzelfsprekend dat de school de naam van Marinette zou krijgen", verklaart Dominique Dufourny, burgemeester van Elsene. "Ze was gepassioneerd en zette zich onvoorwaardelijk in voor anderen en voor de Elsense leerlingen. Voortaan draagt de school, die ze graag 'haar school' noemde, haar naam. Het is een belangrijk symbool en ze krijgt ermee het eerbetoon dat ze verdient."

De beslissing zal bekrachtigd worden tijdens de gemeenteraad van 26 april. De naamsverandering zal in de maand mei geofficialiseerd worden met een inauguratie.

Overlijden Marinette De Cloedt

Het College van Burgemeester en Schepenen van Elsene meldt u met droefheid het overlijden van Marinette De Cloedt.
Als schepen van Openbaar Onderwijs en Gezondheid zette Marinette De Cloedt zich volop in voor het bestuur van de Elsense scholen.
Sinds 1988 en het begin van haar politieke loopbaan in de Elsense gemeenteraad ging haar engagement uit naar kinderen.
Bovenal vond ze het belangrijk dat de kinderen in de gemeentescholen zich kunnen ontplooien en respect leren opbrengen voor de andere en zijn anders-zijn.
Marinette De Cloedt plaatste kunst en cultuur in het middelpunt van het pedagogische project.
Als humaniste en liefhebster van poëzie en piano was haar werk doordrongen van haar grote gevoeligheid, die ook zal voortleven in de herinneringen die we aan haar koesteren.

In de hal van het gemeentehuis is vanaf vandaag een rouwregister geopend.
Op 19 april om 11 uur wordt in het gemeentehuis een huldigingsplechtigheid gehouden.

Gewijzigde plannen voor de heraanleg van het Fernand Cocqplein

De gemeente Elsene en het Gewest ontmoetten gisterenavond het Green XL comité en het wijkcomité IXL Nord om de uitvoeringsplannen rond het Fernand Cocqplein voor te stellen. Dit als vervolg op eerdere ontmoetingen van de voorbije maanden en op vraag van de bewoners om meer groen te implementeren. Minister Smet en Burgemeester Dufourny bevestigden er dat het nieuwe plein uit 984m² groene ruimte zal bestaan, het dubbele van wat het vandaag is.

"Bij dit project hebben we de buurt intensief betrokken, dit zowel vóór, tijdens als na het openbaar onderzoek. Dankzij die dialoog hebben we het project kunnen verbeteren onder meer door meer groen op het plein te voorzien. Elsene krijgt hiermee een nieuw groen hart. Maar hier stopt het niet, we zetten de komende weken de dialoog met de inwoners en handelaars voort om te bepalen welke soorten beplanting in de groene ruimten van het plein zullen komen", zegt Pascal Smet, Brussels Minister van Mobiliteit.

"De herinrichting en verfraaiing van het Fernand Cocqplein is een project dat ons nauw aan het hart ligt. We gaan voor een gezellige, aangename groene ruimte, die gedragen wordt door bewoners en handelaars . De Gemeente en het Gewest zitten op hier op dezelfde golflengte en werken goed samen met een mooi resultaat tot gevolg ." zegt Dominique Dufourny, Burgemeester van Elsene.

Het Gewest en de gemeente komen met de wijzigingen tegemoet aan de vraag door de 8 Catalpa-bomen op de stoep (kant van de Tulpstraat) te behouden. Daarnaast worden 9 nieuwe hoogstammige bomen aangeplant. Er worden zo slechts 6 bomen gekapt op het plein waaronder 2 Laburnums die gevaarlijk en toxisch werden bevonden door Leefmilieu Brussel. Ter herinnering over de volledige Elsensesteenweg en Fernand Cocqplein zullen 12 bomen verdwijnen, in de plaats daarvan worden 37 nieuwe aangeplant en 4 verplaatst.

Campagne 'All Genders Welcome'!

Het RainbowHouse Brussels heeft samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Federatie Wallonië-Brussel en 12 Brusselse gemeenten, waaronder de gemeente Elsene, de campagne 'All Genders Welcome' gelanceerd!
Het doel van de campagne is erop te wijzen dat alle koppels en gezinnen welkom zijn, dat elk individu het recht heeft haar/zijn genderidentiteit in volle vrijheid te beleven en dat de openbare ruimte van alle Elsense inwoners/inwoonsters is.

Meer informatie:
kabinet Solidariteit - Gelijke kansen : 02/ 515 61 20
dienst Solidariteit - Gelijke kansen : 02/515 72 80

Bezoek aan het patrimonium van de begraafplaats van Elsene

De gemeente Elsene heeft een nieuwe brochure uit: 'De begraafplaats van Elsene, een stad in het klein'. In de brochure wordt de evolutie van de begraafplaats beschreven vanuit historisch, erfgoedkundig, stedenbouwkundig en sociologisch oogpunt. Ook verschillende beroemdheden die er begraven liggen komen aan bod.

Burgemeester Dominique Dufourny, Nathalie Gilson, Schepen van Patrimonium en de leden van het college van burgemeester
en schepenen nodigen u van harte uit voor een geleid bezoek aan de begraafplaats op zaterdag 25 november 2017 om 10.30 uur.

Aanslag in Barcelona

Naar aanleiding van de aanslag in Barcelona op donderdag 17 augustus wil het college van burgemeester en schepenen de slachtoffers van deze terreurdaad eer betonen en steun betuigen aan hun familie en naasten. "De herhaling van deze verschrikkelijke aanslagen op onze waarden en onze levenswijze doet ons meeleven met iedereen die persoonlijk geraakt wordt door terreur. Een open, kosmopolitische stad als Barcelona herinnert ons aan een gevoel van menselijkheid waar haatpredikers niet tegen op kunnen."

Het college van burgemeester en schepenen

112 SOS

Noodcentrales nu ook bereikbaar via app 112 BE. Download de app en registreer je.

Meer info...

Parkeerplan

Vanaf 1 juni is het nieuwe parkeerplan van kracht. De belangrijkste wijziging is de verandering naar blauwe zone in het zuiden van Elsene. Bewoners van deze zone kunnen voortaan een bewonerskaart aanvragen waarmee ze in die sector kunnen parkeren (uitgezonderd in de straten waar de rode zone geldt.)
Info: 02 647 79 49

Meer info...

Gratis wifi in Elsene

Je kan in Elsene op drie plaatsen gebruik maken van het officiële gratis netwerk wifi.brussels:

- Fernand Cocqplein
- Dienst Bevolking (Elsensesteenweg 168A)
- Flageyplein

Selecteer met je smartphone, tablet of laptop het netwerk wifi.brussels en maak met je emailadres eenmalig je gratis account aan om via alle hotspots van het netwerk te kunnen surfen. Je toestel wordt automatisch herkend zonder dat je je logingegevens elke keer opnieuw moet invoeren. Gemakkelijk!

Meer info...

Van de Galerij van Elsene naar de "Matongegalerij"

Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Elsene gaat stappen ondernemen om de naam van de Galerij van Elsene te wijzigen. Deze zal voortaan de officiële naam "Matongegalerij" dragen.

De laatste weken werd de gemeente Elsene aangesproken door de vertegenwoordigers van de handelaars in de galerijen van Elsene, Naamsepoort en Waversesteenweg in verband met de algemene situatie van hun commerciële ruimten en de zogenaamde "Matongewijk".
Na een ontmoeting met de leden van het college werd een overleg gestart tussen de verschillende actoren die oplossingen kunnen aanbrengen voor de aangehaalde problemen, aangezien de situatie van de galerij van Elsene bijzonder zorgwekkend blijkt te zijn.
Matonge is een plaats die leeft, die beweegt en die evolueert. Deze dynamiek geeft een bijzondere toets aan de wijk, die op geen enkele andere in de hoofdstad lijkt. Deze onbetwistbare rijkdom vormt een ware troef voor Elsene en de gemeente wil er dan ook een plek van maken waar het goed leven is.
In die zin wil de gemeente ook de identiteit van de Matongewijk bevestigen, die tot op heden een buurtschap is en geen officiële benaming. De stappen worden in dit opzicht doorgevoerd zodat de Galerij van Elsene de naam "Matongegalerij" kan dragen. Volgens de procedure dient de Koninklijke Commissie voor Toponymie geraadpleegd te worden en moet men de buurtbewoners vooraf op de hoogte brengen. Het is dan aan de gemeenteraad om de belissing te bekrachtigen.
Alle symbolische wijken van de gemeente hebben een plein of een verkeersader die ernaar verwijst. Ik denk daarbij aan het Flageyplein, het Kasteleinsplein, het Brugmannplein, het Luxemburgplein, de rotonde Begraafplaats van Elsene, de Gulden Vlieslaan en -galerij, de Louizaflessenhals en de Louizagalerij, benadrukt Dominique Dufourny, burgemeester. In de zogenaamde "Matongewijk" is er eigenlijk niets dat officieel naar deze naam verwijst. Wat zou er nu mooier zijn dan dat de Galerij van Elsene, die ook de Waversesteenweg met de Elsensesteenweg verbindt, trots de naam "MATONGEGALERIJ" draagt en officieel de erkenning van een hele wijk in de verf zet.

Contact: Dominique Dufourny, burgemeester van Elsene 0475 35 62 12

25 november: Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

Het witte lint dragen, dat is zich er publiekelijk toe verbinden:

  • Zich nooit schuldig te maken aan geweld tegen vrouwen
  • Nooit de ogen te sluiten voor of in te stemmen met dergelijk geweld
  • De daders niet goed te praten
  • Nooit te zeggen: "Die vrouwen hebben er zelf om gevraagd"
  • Gewelddadige mannen te overtuigen om hulp te zoeken


De "witte linten" zijn verkrijgbaar bij de dienst Solidariteit - Gelijke Kansen - 02.648.19.09

Roger Lallemand is overleden

Oud-senator en minister van Staat Roger Lallemand is overleden. Hij was van 1982 tot 2006 gemeenteraadslid in Elsene.
Als politicus spitste hij zich toe op ethische thema's zoals het recht voor vrouwen om over hun eigen lichaam te beschikken en het recht op waardig sterven.
Als advocaat verdedigde hij de arts Willy Peers in 1973 in een zaak rond abortus en anticonceptie. Lallemand schreef geschiedenis met het wetsvoorstel dat abortus onder voorwaarden niet langer strafbaar maakte.
Hij lag aan de basis van ethische en progressieve wetten die ons de dag van vandaag zeer dierbaar zijn, zoals de abortus- en euthanasiewet, het homohuwelijk...
Het college van burgemeester en schepenen van Elsene biedt zijn innige deelneming aan de familie en naasten van Roger Lallemand, een groots politicus met duidelijke overtuigingen.

Aanslag van Nice

Naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen van afgelopen nacht in Nice wil het college van burgemeester en schepenen van Elsene hulde brengen aan de slachtoffers van deze afschuwelijke daad. "Onze diepe solidariteit en vriendschap gaan in het bijzonder uit naar de personen die rechtstreeks getroffen worden door dit drama. We voelen ons meer dan ooit verbonden met de Franse bevolking en delen haar leed."
Het college van burgemeester en schepenen

Aanslagen Brussel - Rouwregister

We zijn allemaal heel erg aangeslagen na de afschuwelijke aanslagen gisteren in de luchthaven van Brussel-Nationaal en de Brusselse metro. Onze gedachten van solidariteit gaan naar de slachtoffers, hun families en aan alle hulpdiensten voor hun toewijding, professionalisme en moed. We nodigen alle Elsenaars uit om blijk te geven van kalmte en solidariteit tijdens deze bijzonder moeilijke momenten voor ons land.

We houden vandaag om 12:00 uur een minuut stilte op het Fernand Cocqplein, voor het gemeentehuis. Iedereen kan vanaf vandaag 23 maart ook het rouwregister tekenen in de zaal Les pas perdus in het gemeentehuis.

Het college van burgemeester en schepenen


Dreigingsniveau 4 - 23 maart 2016

Maatregelen geldig voor woensdag 23 maart 2016 : Heropening van de gemeentediensten

Noodnummer 1771

Ter herinnering : het noodnummer van het crisiscentrum is 1771.

Scholen - Creches - Kleuterscholen zijn open

Alle gemeentelijke scholen, crèches en kleuterscholen zijn open op woensdag 23 maart 2016, met versterkte politieaanwezigheid. Meer inlichtingen bij de dienst openbaar onderwijs op 02 515 65 15.

Heropening gemeentebestuur en gemeente-instellingen

Het gemeentebestuur en alle gemeente-instellingen (Museum, zwembad, bibliotheken, sportcentrum, Emergence XL, wijkhuizen, ...) zullen opnieuw toegankelijk zijn op woensdag 23 maart.

Rouwregister

Het college van burgemeester en schepenen zal vanaf morgen 23 maart 12 uur een rouwregister openen voor inwoners in de zaal Les pas perdus in het gemeentehuis (Elsensesteenweg 168).

Zie ook: Informatiedienst

Laatste verandering: 2016-07-05 10:26:36