Menu overslaan

Campagne "We planten honing!"

Opgepast, bijen in gevaar!

Door de vervuiling, intensieve landbouw en verstedelijking vinden bijen steeds moeilijker een slaap- en eetplaats en sterven ze zelfs. Zowel de wilde als de honingbijen zijn in gevaar, ondanks hun grote belang voor de natuur. De meeste planten die zorgen voor onze voeding worden bestoven door bijen. Ze zijn ook de 'waakhond' van het milieu en staan symbool voor het plezier om te leven in een stad die de natuur meer respecteert. Hun uitsterving zou dus een echte ramp zijn.

In mei kreeg elke Elsenaar een bij

Sinds mei 2012 wonen er 80.000 bijen in Elsene, dat is een bij per Elsenaar!
Plant dus zo veel mogelijk bloemen waaraan de bijen zich kunnen voeden!

10 tips om het leven van bijen in de stad te vergemakkelijken

Biodiversiteit kan je zaaien (én oogsten). Zelfs in de stad!

Als je geen tuin hebt

1/ Plant bij voorkeur wilde bloemen

Bijen hebben inheemse wilde bloemen nodig om zich te voeden. Bloemenweiden of bloemenperken aanleggen is al een eerste stap. Heb je weinig plaats? Zaai ze dan gewoon in een bloembak, op de vensterbank of een klein balkon!

Voorbeelden: korenbloem, klaproos, krokus, vergeet-mij-nietje, hyacint, paardenbloem, stokroos, engelwortel, heide, klimop, kamperfoelie ...

2/ Plant kruiden:

Voorbeelden: bieslook, tijm, lavendel, munt, salie, ijzerkruid ...

3/ Als je een tuin hebt, plant honinggevende bomen en struiken:

Bomen en struiken bloeien meestal weelderig. Nadien dienen hun vruchten als voedsel voor vogels in de winter.

Voorbeelden: meidoorn, sleedoorn, rozenbottel, wilg, appelboom, kerselaar, berk, plataan, perenboom, kastanjeboom, hazelaar, zwartebessenstruik, frambozenstruik, vlierboom, aalbessenstruik... De bijen zullen in de wolken zijn!

4/ Kies bewust je beplanting

Tuinplanten zijn meestal niet meer interessant voor insecten.
Vermijd dubbele of driedubbele (bolvormige) variëteiten. Sommige soorten zijn volledig steriel en zijn niet milieuvriendelijk om te kweken (mest, hormonen, verwarmde serres, besproeien...). Vermijd dus tuingeraniums (geraniums voor op het balkon), begonia's, surfinia's, petunia's... en kies voor tuinbloemen zoals dahlia's, goudsbloemen, zinnia's, lobelia's, rudbeckia's, echinaceasoorten...

5/ Gebruik geen pesticiden

Producten tegen onkruid, mos of insecten zijn schadelijk voor bijen en de natuur. Gebruik deze chemische middelen dus niet, ook voor jezelf en je kinderen en kies voor een natuurlijk en veel minder schadelijk alternatief: uittrekken van onkruid, lieveheersbeestjes, bedekken met stro...

6/ Maak drinkplaatsen

Wilde en honingbijen hebben net zoals mensen veel water nodig. Maar soms, tijdens warme zomers, vinden ze geen plassen of vijvers om te drinken. Plaats dus schoteltjes gevuld met steentjes en water zodat de bijen kunnen rusten en drinken zonder te verdrinken.

7/ Maak nesten voor wilde bijen
In België zijn er 370 bijensoorten, waarvan slechts een soort gekweekt wordt door imkers. De andere 369 leven in de natuur, meestal alleen. Help ze een nest te bouwen in de tuin door grond onbewerkt te laten of hoopjes zand te leggen. Of nog beter: hang holle stronken of bundels holle takken op. Geen nood: deze bijen prikken niet!

Bezoek ons dorp voor wilde bijen.

8/ Koop lokale, seizoensgebonden producten

De traditionele landbouw wordt vaak aangeduid als een van de belangrijkste oorzaken van de bijensterfte. Daarom moeten wij als consumenten bewust kiezen en anders gaan consumeren! Kiezen voor bioproducten is kiezen voor een eenvoudige, doordachte landbouw met respect voor de natuur. Nog beter is zelfs om te kiezen voor lokale producenten, bijvoorbeeld door een groentepakket te kopen of je aan te sluiten bij een solidaire aankoopgroep voor artisanale landbouw (SAGAL).

9/ Steun lokale imkers

Er zijn enorm veel imkers in Brussel, die kwaliteitsvolle honing leveren. Kies voor ambachtelijke, kleine producenten.

10/ Zet zo veel mogelijk mensen aan om mee te doen

Informeer en sensibiliseer je buren, vrienden en familie. Vertel hen over de bestuivende insecten die uitsterven, organiseer nestworkshops voor je familie, tuinier samen op een natuurlijke manier, koop samen een biogroentepakket, plant overal in je wijk bloemen...

Download de folder "10 tips om het leven van bijen in de stad te vergemakkelijken"
Download de folder "We planten honing... op ons terras"

Laatste verandering: 2015-07-10 11:53:07