Is deze mail niet leesbaar? Klik dan hier: https://www.elsene.be/newsletter.php?d=2023-09-01&l=N
 Feest van de Netheid
Adopteer een nieuwe vriend
Projectoproep MatonGray gaat van start
Veertiendaagse van de Allerkleinsten
De Lokale Cel Schoolbegeleiding gaat weer aan de slag
Lokale munt ook in Elsene
Muziek in de tuin
Rechten en plichten van eigenaars

 Feest van de Netheid

Verzamel op 16 september je familie, vrienden en buren, organiseer een inzameling in je buurt en kom om 16u naar het plein om samen met alle vrijwilligers het Feest van de Netheid te vieren! Wij zorgen voor het materiaal (handschoenen en zakken). Of kom je materiaal om 14.00 uur ophalen aan het Heilig-Kruisplein.

Concerten, drankjes, popcorn, suikerspinnen, entertainment... alles is gepland om een leuke tijd te hebben. We kijken ernaar uit om je daar te zien!

Informatie en bestellen van materiaal: dienst Openbare Netheid 02 515 68 04 - meld je vandaag nog aan via deze e-mail sensibilisationPP@ixelles.brussels!

Facebook Twitter LinkedIn

Adopteer een nieuwe vriend

De asiels zitten vol dieren die op een familie wachten om voor hen te zorgen. Wil je en kun je dus een dier opvangen, doe dan een goede daad en koop niet maar adopteer! De gemeente Elsene, met ondersteuning van Leefmilieu Brussel, heeft beslist om een premie te geven voor 50% van de adoptiekosten (met een bovengrens van 200 euro).

Facebook Twitter LinkedIn

Projectoproep MatonGray gaat van start

Met de projectoproep "MatonGray 3" wil de dienst Stadsvernieuwing boven alles de sociale cohesie tussen de bewoners van de wijken Matongé en de Graystraat versterken. Daarvoor kan muziek, sport, fotografie, beeldhouwkunst, schilderkunst, illustratie, stedelijke kunst, film, literatuur of digitale kunst als middel van expressie gebruikt worden. Er kunnen verschillende thema's aan bod komen: sociaal-culturele activiteiten, genderdiversiteit, culturele diversiteit, buurtwerking en sociaal-economische aspecten.

Deze projectoproep staat open voor vzw's, OCMW's, openbare instellingen en bewonerscollectieven (in samenwerking met één van de bovenstaande structuren). Aanvragen moeten worden ingediend voor 20u op vrijdag 15 september.

Facebook Twitter LinkedIn

Veertiendaagse van de Allerkleinsten

Van 30 september tot 14 oktober 2023 vindt de 14e editie van de Veertiendaagse van de Allerkleinsten plaats. Bij deze jaarlijks terugkerende happening kunnen ouders samen met hun kind nieuwe dingen beleven. Niet alleen rondom welzijn en gezondheid worden acitviteiten als massages georganiseerd, maar ook speelse activiteiten als babypainting. De 'Veertiendaagse' is ook meteen een goede gelegenheid voor ouders om ervaringen uit te wisselen over hun ervaringen met andere ouders of professionals die tot hun beschikking staan. Er worden bijeenkomsten georganiseerd over het ouderschap en eerste hulp. Dat niet alleen, maar er zijn ook praatgroepen en informatiesessie van de Franstalige onderwijsdienst ONE. 

Last but not least vindt op zondag 1 oktober tussen 15 en 17 uur het onmisbare Gezinsvieruurtje plaats in het Viaductpark (of in het Solidariteitshuis als het weer tegenzit). Klik hier voor meer informatie. 

Facebook Twitter LinkedIn

De Lokale Cel Schoolbegeleiding gaat weer aan de slag

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! De Lokale Cel Schoolbegeleiding (LCS) staat paraat voor de ondersteuning van ouders en leerlingen uit Elsene. De dienst is gratis en vertrouwelijk. De LCS staat voor je klaar, of het nu is voor een schoolinschrijving, loopbaankeuze, je moeite hebt om motivatie vast te houden, je de oorzaken van je slechte schoolresultaten wilt begrijpen of voor de oplossing van andere problemen.

Dit jaar staat opnieuw in het teken van veranderingen in het Franstalige onderwijssysteem, met de komst van het nieuwe Parcours de l'Enseignement Qualifiant (PEQ), uitbreiding van het vrij onderwijs tot het 2e jaar van het lager onderwijs, etc. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren op het nummer 02 643 65 62!

Openingsuren LCS: woensdag van 14u tot 17u in de Graystraat 221 in Elsene.

Facebook Twitter LinkedIn

Lokale munt ook in Elsene

De Zinne (genoemd naar de rivier de Zenne) is een lokale burgermunt: ze werd gelanceerd door een burgercollectief. Het eerste biljet werd op 21 maart 2019 in omloop gebracht in de 19 Brusselse gemeenten. Het is een munt die duurzamere, milieu- en mensvriendelijke handel aanmoedigt, sociale banden aanhaalt en ons bewust maakt dat we de keuze hebben waaraan we ons geld uitgeven.

Een zinne is een euro waard en kan worden ingewisseld bij 260 deelnemers (horeca, voedsel, cultuur, sport, ambachtslieden, diensten, gezondheid, welzijn,...) Hij bestaat zowel in papieren als in digitale vorm. Hier kun je te weten komen hoe je aan Zinnes kunt komen en waar je ze (voornamelijk in Elsene) kunt uitgeven.

Facebook Twitter LinkedIn

Muziek in de tuin

De Tuin van de Burgers is een oase van rust en sereniteit in het hart van de drukke Europese wijk. De voormalige woning van de Belgische kunstenaar Antoine Wiertz, tegenwoordig het Wiertz-museum, vormt het decor van een reeks concerten, die in september in de tuinkiosk plaatsvindt. Naast klassieke muziek passeren ook jazz en wereldmuziek de revue, die door wereldsterren en plaatstelijk talent ten gehore wordt gebracht. Je vindt het programma hier.

De concerten zijn gratis, maar het aantal deelnemers is vanwege de beperkte capaciteit beperkt tot 100 personen. Kom dus vroeger en zoek een plaatsje voordat de voorstelling begint.

Facebook Twitter LinkedIn

Rechten en plichten van eigenaars

Ben je een eigenaar die een woning verhuurt in Elsene? Wist je dat alle huurwoningen in ons gewest moeten voldoen aan de basisvereisten van de Brusselse Huisvestingscode op het vlak van veiligheid, hygiëne en uitrusting? Wat zijn je rechten en plichten als verhuurder? Over welke verhaalmiddelen beschik je bij problemen met je huurder? Habitat & Rénovation nodigt je uit op een online informatieavond op 19 september, van 18u tot 20u, om deze punten te verduidelijken.

Contact en inschrijving: reno@habitatetrenovation.be - 02 647 47 10.

Facebook Twitter LinkedIn

Als je deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, meld je dan hier af.