Menu overslaan

"Mission locale pour l'emploi et la formation"

De 'mission locale', het Franstalige equivalent van de werkwinkel, is er voor iedereen die een opleiding zoekt. Ze biedt een luisterend oor, informatie, begeleiding bij de zoektocht naar werk en/of een opleiding. De prioriteit van de dienst is de socio-professionele integratie van de lager opgeleiden. Na een eerste gesprek bepaalt de medewerker de volgende stappen.

Iedereen kan terecht bij de werkwinkels, dus niet enkel de inwoners van de gemeente waar het ligt. Een Elsenaar mag zich tot de 'mission locale' van Elsene wenden, maar ook de organisatie "Bruxelles Formation" of tot elke werkwinkel/mission locale in het Brusselse (Anderlecht, Stad Brussel, Etterbeek, Vorst, Molenbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Noode, Schaarbeek). De Nederlandstalige werkwinkels vind je in Stad Brussel, Schaarbeek en Anderlecht.

De medewerkers stellen met de werkzoekende een opleidingstraject op dat aan zijn behoeftes en doelstellingen beantwoordt. De werkwinkels zullen dus de instelling aanraden die het best aan de verwachtingen van de werkzoekende zal voldoen. De studierichtingen die door de werkwinkels zijn voorzien moeten toelaten dat de werkzoeker zonder moeilijkheid van het ene opleidingstraject naar het andere kan overschakelen.

Om de meest doeltreffende opleidingstrajecten aan te geven, zorgen de werkwinkels voor overleg tussen de plaatselijke actoren die zich bezighouden met socio-professionele integratie, opvoeding, opleiding en tewerkstelling. Ze treden op als voornaamste partners in de vergaderingen van de zonale commissies, waar de verschillende verenigingen die zich met socio-professionele integratie bezighouden in overleg met elkaar treden, onder andere om de inhoud van de opleidingen uit te werken.

Begeleiding

De begeleiding is gericht op de praktijk:

  • een cv en motivatiebrieven schrijven
  • een professioneel doel bepalen en een werkzoekprogramma opstellen
  • een opleiding zoeken
  • een beroepsproject opstellen
  • een beroepsdoel bepalen voor de zelfstandige kandidaten en de verdere stappen opvolgen
  • mensen met moeilijkheden begeleiden.

Opleidings- en tewerkstellingsmiddelen

De 'mission locale' stelt verschillende middelen ter beschikking: internettoegang, telefoon, kranten, vacatures, lijsten van bedrijven, bijgewerkte documentatie over beroepen en bedrijven, ...

Voorbereidings- en beroepsworkshops

Tijdens workshops als voorbereiding op sollicitatiegesprekken leren werkzoekenden hoe ze zich kunnen uitdrukken en leren ze communiceren (vijf halve dagen)

De beroepsworkshops bepalen het professionele doel voor nieuwkomers (9 weken) en anderen (4 weken). Bovendien kunnen geïnteresseerden een opleiding buitenschoolse animator (vijf weken) volgen in samenwerking met de CEMEA (Centres d'Entraînement aux méthodes d'Education).

Dezelfde workshops zijn beschikbaar voor het beroep van beenhouwer (2 weken) in samenwerking met de CAF (Centres d'Autoformation et de Formation continuée).

De 'mission locale' stelt ook een lijst op van de competenties van een werkzoekende, zodat die vertrouwen krijgt over zijn vaardigheden en troeven. Er zijn ook workshops over beroepskeuze, beroepsontdekking, uurroosters, soorten contracten, ontmoetingen met professionals, observatiestages, ...

Actief werk zoeken

Een van de gebruikte methodes is een groepsactiviteit waarbij mensen leren hoe ze zich aan de werkgever kunnen voorstellen.

De werkwinkel heeft ook teams die specifiek werk zoeken voor het OCMW Elsene. Mensen die aan het einde van het contract artikel 60 gekomen zijn, worden gevolgd om te kijken of hun beroepsdoelen gehaald werden, bijvoorbeeld een opleiding volgen voor een onthaalfunctie in het onderwijs.

Dienst JEEP

Er worden ook sessies over werk gegeven in de eindjaren van het technisch en beroepsonderwijs. J.E.E.P. (Jeunes, École, Emploi... tout un Programme) helpt op een interactieve, leuke en gezamenlijke manier de jongeren bij hun persoonlijke keuze en bereidt hen voor op het beroepsleven. Op het programma staan communicatie, persoonlijke en gemeenschapswaarden, de sociale zekerheid, lonen, relatie met een werkgever en persoonlijke positionering tegenover de werkende bevolking. Ook Actiris komt langs.

SET

Dit bedrijf voor professionele omschakeling schildert gebouwen, biedt een opleiding en een eerste werkervaring van een jaar. Ze werkt ook mee aan de vernieuwingen van wijken en sociale woningen.

"Mission locale d'Ixelles"
Collegestraat 30 (1ste en 2de verdieping) - 1050 Elsene
Tel. 02 515 77 40
secretariat at mlxl punt be - www.mlxl.be

Laatste verandering: 2024-04-03 16:19:38