Menu overslaan

Autodelen

Autodelen of carsharing is een systeem van "gedeelde auto's". Het systeem stelt een aantal voertuigen ter beschikking van de leden voor korte duur. Het gaat daarbij om voertuigen van een gespecialiseerde organisatie of om voertuigen van particulieren.

Autodelen is een interessante oplossing voor wie weinig rijdt of een tweede wagen die weinig gebruikt wordt, wil vervangen. Zo kan je af en toe een wagen gebruiken zonder je te moeten bekommeren om het onderhoud of de formaliteiten (verzekering, administratieve documenten). De prijs voor het gebruik wordt rechtstreeks bepaald door de duur van het gebruik en de afgelegde afstand.

Het aanbod autodeelsystemen evolueert snel. In Elsene zijn er verschillende autodeelsystemen die ingedeeld kunnen worden op basis van hun werking, doelpubliek of de noden waar ze aan beantwoorden.

Autodelen in "gesloten circuit"

De voertuigen die gedeeld worden volgens een "gesloten circuit"- of "rondrit"-systeem worden ter beschikking gesteld in stations op het hele grondgebied en zijn herkenbaar aan een totempaal in de kleuren van de exploitant. Ze hebben meestal gereserveerde parkeerplaatsen, beschermd door een rolbeugel. In sommige gevallen neemt het station de vorm aan van een perimeter (enkele straten) waarbinnen voertuigen kunnen worden geparkeerd.

Leden moeten het gekozen voertuig vooraf reserveren bij een station. Aan het einde van de reserveringsperiode moeten zij het voertuig bij het vertrekstation parkeren. Toegang tot het voertuig wordt verkregen met behulp van een toegangsbadge of een aangesloten applicatie.

Voertuigen van "closed-loop" carsharingoperatoren beschikken over een regionaal geldige parkeerkaart waarmee zij gratis en zonder tijdsbeperking kunnen parkeren in zones met een ontheffing (blauwe, groene, grijze zones). Let op: in rode en oranje zones en op gereserveerde plaatsen (leveringen, gehandicapten, kiss & ride, enz.) is de parkeerkaart niet geldig.

Erkende "gesloten circuit" operatoren aanwezig op het grondgebied van Elsene

Cambio Brussel
Theresianenstraat, 7 - 1000 Brussel
Tel. 02 227 93 02
E-mail: brussel at cambio.be
Website: www.cambio.be

Download de kaart van autodeelplaatsen

Autodelen in " vrije vloot "

Vervoertuigen die worden gedeeld volgens het "free fleet"- of "free float"-systeem worden ter beschikking gesteld binnen een activiteitszone, waarvan de dekking afhangt van de exploitant. Binnen deze zone worden de voertuigen vrij geparkeerd op de weg (met inachtneming van de parkeerregels), of in parkeergarages volgens door de exploitanten gesloten overeenkomsten.

Zonder voorafgaande reservering kunnen leden een gratis voertuig lenen dat geparkeerd staat op het activiteitenterrein. Zij kunnen het gebied verlaten, maar de reservering eindigt pas wanneer het voertuig daar weer wordt geparkeerd. Een verbonden toepassing laat u toe beschikbare voertuigen in de buurt te lokaliseren en toegang te krijgen tot het gekozen voertuig.

De voertuigen van carsharing-exploitanten in het "gratis wagenpark" hebben een regionaal geldige parkeerkaart waarmee zij gratis en zonder tijdslimiet kunnen parkeren in zones met een ontheffing (blauwe, groene, grijze zones). Let op: in rode en oranje zones en op gereserveerde plaatsen (leveringen, gehandicapten, kiss & ride,...) is de parkeerkaart niet geldig.

Erkende "vrije vloot" exploitanten aanwezig op het grondgebied van Elsene :

Poppy
Site web : www.poppy.be

Autodelen tussen particulieren

Mensen met een eigen voertuig hebben de mogelijkheid om deze te delen met anderen, waardoor de kosten worden gedeeld. Deze vorm van autodelen kan spontaan worden georganiseerd, tussen mensen die elkaar kennen, maar kan ook worden gestructureerd rond een gespecialiseerd platform dat ook bekend staat als een "car sharing-systeem voor particulieren". Momenteel bestaan er verschillende platforms, of het nu gaat om een eenvoudige verbinding tussen buren die hun voertuig willen delen door een "deelgroep" op te richten, of om een systeem dat de verhuur van voertuigen van particulieren aanbiedt.

In het algemeen bieden autodeelsystemen voor particulieren een geografische databank om autobezitters en -aanvragers met elkaar in contact te brengen, een boekings- en factureringshulpmiddel, en een verzekering die geschikt is voor autodelen.

Bovendien mogen erkende exploitanten op grond van de Brusselse gewestelijke parkeerreglementering aan hun leden een "carpoolcertificaat" afgeven. Dit certificaat stelt elk lid van een carpoolgroep in staat om een "bewonerskaart" voor het gedeelde voertuig, geldig in het gebied van zijn of haar woonplaats, te verkrijgen.

Erkende autodeelsystemen voor particulieren actief in de gemeente Elsene :

Cozywheels
Theresianenstraat 7 - 1000 Brussel
Tel. 02.242.32.75
E-mail: hello at cozywheels.be
Website: www.cozywheels.be

Autoverhuurders tussen particulieren

Getaround (Drivy)
Website: be.getaround.com

Wibee
Wesite: www.wibee.be 

Carpooling

Carpoolen op lange afstand en korte afstand in België

Carpool
www.carpool.be 
Platform voor het vinden van carpoolers voor reizen in België of Europa.

BlaBlaCar
www.nl.blablacar.be
is wereldleider op vlak van carpooling voor lange afstanden. Het platform maakt het gemakkelijk om gebruikers met elkaar in contact te brengen om een carpool te vinden.

Commuty
laat werknemers van eenzelfde onderneming ritten delen.

Kowo
brengt collega's met elkaar in contact om de trajecten en verplaatsingen vlotter te delen.

Meer informatie over autodeelbedrijven die actief zijn in Brussel vind je op de Website Brussel Mobiliteit.

Laatste verandering: 2024-02-12 14:00:41