Menu overslaan

Biarritz

Iedereen heeft vast wel eens van Biarritz gehoord, een gemeente gelegen aan de Baskische kust in Frankrijk. De badstad is 11,66 km2 groot en telt 25 000 inwoners, die bezoekers met open armen ontvangen. De stad heeft heel wat natuurlijke troeven en een ruim aanbod aan verschillende activiteiten, maar behoudt toch een mysterieus kantje voor wie zich wil onderdompelen in haar cultuur en geschiedenis.

In de middeleeuwen was Biarritz niet meer dan een walvissersdorpje, maar in de 19e eeuw veranderde dat drastisch toen het keizerlijke koppel Napoleon III en Eugénie de Montijo er een modieuze badplaats van maakten. Badplaatsen werden steeds meer bon ton en de rest is geschiedenis, want ook vandaag vind je er nog centra voor wellness en thalassotherapie. Zo werd Biarritz dus de bestemming bij uitstek voor Europese hoven, prominenten en mannen en vrouwen uit de hele wereld, die vandaag het gezelschap krijgen van beroemdheden uit de theater-, muziek- of televisiewereld... Victor Hugo had al in 1843 een voorliefde voor Biarritz, "dit witte dorp met rode daken en groene luiken op grasheuvels".

De stad is zich bewust van haar toeristische troeven, die ze graag deelt met haar bezoekers. We hebben het over een magisch strand, van de vuurtoren Saint-Martin tot de Costa Vasca, langs het "Grande Plage" ('de koningin der stranden'), de oude haven in de baai, de bijzondere vissershaven, het beschermde architectuurerfgoed dat opmerkelijk divers is, verschillende historische plekken en interessante musea.

Biarritz heeft een bruisend cultureel leven. Zo is er het internationaal festival van audiovisuele programma's (FIPA) dat elk jaar in januari duizenden bezoekers en professionals aantrekt. Eind september lokt het festival van de Latijns-Amerikaanse film en cultuur ook een groot publiek naar de stad. Er is ook het nationale choreografiecentrum en haar gezelschap 'Ballet Biarritz', waarvan de producties en het talent over grenzen en oceanen heen zijn gegaan en zelfs al naar Elsene gekomen zijn (en gevraagd werden om terug te komen). Ook het balletgezelschap en mannenkoor "Oldarra" en het gemengde Baskische koor "Itsasoa" zijn vertegenwoordigd.

Meer weten over Biarritz? 02.515.69.38

www.biarritz.fr

Laatste verandering: 2016-08-16 10:34:32