Menu overslaan

Kalamu

Kalamu is een van de 24 gemeenten die de stad en provincie van Kinshasa in de Democratische Republiek Congo vormen. De rivier Kalamu stroomt door de hele gemeente, vandaar de naam. Met een oppervlakte van 6,60 km² omvat de gemeente 18 administratieve wijken, waaronder Matonge.

De gemeente telt ongeveer 180 000 inwoners op een oppervlakte die vergelijkbaar is met die van Elsene, en heeft dus een erg hoge bevolkingsdichtheid (27.273 inw/km²). Kinshasa is vandaag trouwens een van de meest dichtbevolkte Franstalige agglomeraties in de wereld, na Parijs en andere steden als Dakar en Montreal.

De meest gesproken talen in Kalamu zijn uiteraard Frans, de officiële taal van Congo, en Lingala, een van de vele Bantoetalen die in het hele land gesproken worden.

Kalamu telt enkele erg populaire en levendige buurten, zoals de Matongewijk en het Place Victoire (of Place des artistes). Op dit plein hield Patrice Lumumba zijn eerste samenkomst op 28 december 1958 voor meer dan 10 000 mensen.

Met hun talrijke bars en restaurants zijn dit de twee belangrijkste plaatsen voor het nachtleven in Kinshasa. Heel wat artiesten met verschillende specialisaties hebben er hun atelier. Zo ook Freddy Tsimba, van wie een werk in de Elsense Matongewijk staat. In de wijk vind je ook heel wat getalenteerde muzikanten, een tiental opnamestudio's en platenfirma's.

Kalamu biedt ook plaats aan het mytische stadion Tata Raphaël, waarin een van de bekendste boksmatchen plaatsvond tussen Mohamed Ali en George Foreman voor de wereldtitel zwaargewichten in 1974. Het stadion, vandaag omgedoopt tot "Stade des Martyrs" ("Martelaarsstadion"), is de thuisbasis van de nationale voetbalploeg. Er vinden ook atletiekcompetities plaats en grote culturele evenementen, zoals concerten van Afrikaanse artiesten met internationale faam.

Kalamu telt tot slot verschillende scholen en een bloeiend verenigingsleven met activiteiten ten voordele van de minderbedeelden, waaronder straatkinderen en -adolescenten van Kinshasa, de "Shégués".

Meer weten over Kalamu ? 02.515.69.38

Laatste verandering: 2017-04-14 10:09:44