Menu overslaan

Zababdeh

Zababdeh is een klein Palestijns dorp van bijna 4500 inwoners. Het ligt in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, 15 km ten zuidwesten van Jenen. Zababdeh valt ook onder het gouverneurschap van die stad. De gemeente is 5,5 km² groot, waarvan ongeveer een derde bewoonbaar is. De overige grond wordt beschouwd als landbouwzone en bestaat uit grote stukken land (bijna 2 km²) waarop groenten, gerst en graan geteeld worden. Het andere deel is bergachtig gebied waar voornamelijk olijven, amandelen en vijgen geteeld worden.

De eerste lokale overheid werd opgericht in 1950 en onder toezicht van de Palestijnse nationale autoriteit werd de eerste lokale raad gevormd. In 1997 werd de lokale raad vervangen door een gemeenteraad. De eerste gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats in mei 2005.

Het is een van de grootste dorpen op de Westelijke Jordaanoever met meerdere godsdiensten en een groot aantal christelijke burgers. De inwoners met verschillende geloofsovertuigingen leven er in vrede samen. Er staan twee moskeeën en meerdere kerken van verschillende geloofsovertuigingen (katholiek, orthodox, anglicaans). Het dorp, dat stamt uit de Romeinse tijd, bewaart vandaag nog mozaïekresten en overblijfsels uit de Byzantijnse tijd. Het werd verwoest in de 7e eeuw na conflicten in de regio en bleef onbewoond tot de 17e eeuw.

In Zababdeh zijn er vandaag twee kleuterscholen, drie basis- en secundaire scholen. In de heuvels van het dorp ligt ook de Arabisch-Amerikaanse universiteit van Jenen, waarvan de studenten het beeld en de demografie van het dorp langzaamaan veranderen. Tijdens de studieperiodes wonen er zo'n 1000 studenten en werknemers in Zababdeh, dat beschouwd wordt als een belangrijk dienstencentrum voor de universitaire bevolking.

Hoewel het dorp blijft groeien sinds de bouw van de universiteit, behoudt Zababdeh nog steeds voor een groot deel haar landelijke karakter in een regio waarin landbouw de hoofdactiviteit vormt. In het dorp is namelijk het kantoor gevestigd van de P.A.R.C. (Palestinian Agricultural Relief Committees), een Palestijnse NGO voor landbouwontwikkeling die actief is op het domein van watertoegang en -zuivering, en het Naïm Khader Center for Training and Rural Development, een belangrijk centrum voor landbouwkundige vorming.

De gemeente promoot trouwens elk jaar lokaal talent tijdens een muziekfestival in de publieke tuinen van de gemeente. Zababdeh telt namelijk verschillende folkgroepen die de Palestijnse cultuur in ere houden, in navolging van de dansgroep Zababdeh Band for Folklore and Dabkeh die al twee keer naar Elsene kwam.

Zababdeh is ook een van de stichtende leden van het internationale netwerk van de mooiste dorpen in het Middellandse Zeegebied.

Meer weten over Zababdeh ?
www.zababdeh.ps - 02.515.69.38

Laatste verandering: 2016-08-16 10:37:16