Menu overslaan

Kapel van Boondaal

Willem van Hulstbosch (1434-1485) maakte deel uit van een pachtboerenfamilie die al lang gevestigd was in Boondaal. Hij liet een kapelletje bouwen in Boondaal, in het gehucht "Borrestichele". In 1474 werd het vergroot om plaats te bieden aan meer gelovigen.

Op het einde van de 15e eeuw werd de kapel eigendom van het Serment van de Kruisboogschutters van Brussel. Ze raakte tot twee keer toe beschadigd tijdens de godsdienstoorlogen, net zoals de huizen in het gehucht, en werd telkens gerestaureerd. Na een uitbreiding in 1658 werd het oude gebedshuis volledig herbouwd door Petrus Vandenbranden in 1842. Het ruitvormige bord op de gevel vermeldt de belangrijkste veranderingen: "Aedif 1463" (oorspronkelijk bouwjaar), "Auct 1658" (jaar van de uitbreiding) et "Reaedif 1842" (bouwjaar van het huidige gebouw).

Tot in 1941, bij de inwijding van de Sint-Adriaunuskerk, deed de huidige kapel dienst als parochiekerk van het gehucht. Binnenin werden de eeuwenoude bakstenen opnieuw blootgelegd en behandeld zodat ze niet zouden afbrokkelen.

De Kapel wordt tegenwoordig beheerd door de cultuurdienst van Elsene. Ze organiseert er regelmatig concerten en tentoonstellingen.

Ontdek de programmatie van de Kapel van Boondaal hier: cultuur.elsene.be/nl/art-boondael.

De zaal kan ook gehuurd worden of gratis ter beschikking gesteld worden in de vorm van een subsidie. 

Meer informatie over het huren van de zaal

Meer informatie over het terbeschikkingstellen van de zaal (subsidie in niet-specie)

Technische beschrijving van de zaal.

Bij vragen neem contact op het de dienst cultuur

Kapel van Boondaal
Oude-Lindesquare 10 - 1050 Elsene
Tel. 02 515 64 63

Met het openbaar vervoer:
Tram: Lijn 94, halte Marie-José
Bus: 95, halte Arcaden

Laatste verandering: 2022-11-14 12:05:24