Menu overslaan

Schoolmaaltijden

Maaltijden in de schoolkantines

De ontwikkeling en gezondheid van onze kinderen staat centraal in ons onderwijsproject.

De gemeente Elsene heeft gekozen voor een gezonde en kwaliteitsvolle voeding, grotendeels op basis van producten uit de biologische landbouw en met respect voor de seizoenen. De gemeente heeft de bereiding van de schoolmaaltijden toevertrouwd aan de vereniging Les Cuisines Bruxelloises.

Les Cuisines Bruxelloises is een vereniging van lokale overheden en openbare instellingen in Brussel die milieu- en sociale doelstellingen nastreven: de ontwikkeling en promotie van toegankelijke, gezonde voeding en de voortdurende zoektocht naar de hoogste kwaliteit en evenwichtige voeding. De maaltijden, die dagelijks geserveerd worden, bestaan uit een soep, een hoofdgerecht en een dessert. De hoeveelheden, de leveringswijze en de bijzondere kenmerken van de maaltijden worden geregeld door een speciaal bestek dat de geselecteerde vereniging (Les Cuisines Bruxelloises) zal naleven.

Bovendien krijgen alle kinderen in de Elsense gemeentescholen een 100% biologische soep aangeboden, het is niet nodig om ingeschreven te zijn voor warme maaltijden om hiervan te kunnen genieten.

Er is een menucommissie opgericht. Deze bestaat uit de schepen van Sociale Zaken (die verantwoordelijk is voor de schoolmaaltijden en voeding), de schepen van Openbaar Onderwijs en ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het organiseren van maaltijden en onderwijs. De menucommissie komt regelmatig bijeen. Het biedt een forum om te communiceren over het eten, suggesties te doen, wijzigingen aan te vragen en vervolgens de situatie te bekijken met Les Cuisines Bruxelloises om de kwaliteit en de werking van de maaltijden te optimaliseren.

Inschrijving

Aan het begin van het schooljaar kunnen ouders hun kind(eren) inschrijven voor een volledige maaltijd of een picknick, eventueel aangevuld met soep. Inschrijven voor warme maaltijden kan online via het platform van Les Cuisines Bruxelloises.

Mensen die technische of digitale problemen hebben of geen toegang tot het platform hebben, kunnen ook:

  • Contact opnemen met het team van Les Cuisines Bruxelloises, dat je graag verder helpt per telefoon op 02/512.24.87 (of 02/545.13.88) of per e-mail op het volgende adres: LCB-DBK at restobru point be of per bericht via je account op het bestelplatform.
  • Een contactformulier aanvragen bij de school en dit overhandigen aan het secretariaat van de school. Les Cuisines Bruxelloises zal contact opnemen met de school om een oplossing te vinden.

Financiele steun

De gemeente ziet er nauwlettend op toe dat alle kinderen gebruik kunnen maken van de maaltijden in de schoolkantine: financiële problemen, tijdelijk of structureel, mogen een gezonde voeding in onze scholen niet in de weg staan. Daarom staat de dienst Sociale Zaken altijd klaar om gezinnen in Elsene te helpen! Aarzel niet om hen zo snel mogelijk te contacteren om hulp te vragen bij het bestellen van schoolmaaltijden: de gemeente kan een verlaagd tarief of gratis maaltijden aanbieden. Alle aanvragen worden vertrouwelijk en zo snel mogelijk behandeld.

Maaltijdverdeling en kwaliteitscontrole

De maaltijden worden geleverd door Les Cuisines Bruxelloises volgens de "koude keten"-methode, die een optimale kwaliteit van de maaltijden garandeert, en opgewarmd in de keukens van de schoolrefter door het personeel.

Eetzaalbedienden zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van maaltijden, het bewaren en verversen ervan en het organiseren van een hoogwaardige bediening aan tafel in een aangename omgeving en sfeer, zowel wat betreft de ontvangst als de hygiëne van de bediening.

Er wordt soep geserveerd aan de kinderen die hun picknick opeten, en een volledige maaltijd aan de anderen.

Alle medewerkers van de maaltijdservice worden regelmatig getraind, vooral op het gebied van hygiëne. Alles wordt in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de kinderen een goede maaltijd krijgen en op een prettige manier worden ontvangen.

De controle over de maaltijden werd toevertrouwd aan Brulabo. Dit betekent dat de lokale overheid effectief toezicht kan houden op alle productie en actie kan ondernemen als dat nodig is.

Laatste verandering: 2024-01-03 10:34:19