Menu overslaan

Een dorp voor wilde bijen

Honingbij - wilde bij?

In België zijn er 370 bijensoorten. Slechts een soort, de honingbij, produceert honing en wordt hiervoor gekweekt. De andere bijensoorten leven in de wilde natuur, maar ook... in de stad!

Wilde bijen produceren geen honing maar spelen wel een belangrijke rol in de bestuiving en dus de voortplanting van wilde planten en sommige groenten en fruit.

In tegenstelling tot de grote afstand die honingbijen afleggen (1 tot 3 km in de stad), is de reikwijdte van wilde bijen heel klein (100 tot 500 m). De kleine oppervlakte maakt het dus nog belangrijker om wilde bloemen en planten in onze tuinen, op balkons en rond bomen te zetten, zodat de bijen er hun nest kunnen maken en zich voeden in de grote stadsjungle. Sommige soorten halen hun nectar zelfs maar van een soort plant, waardoor ze afhankelijk zijn van de aanwezigheid ervan en dus kwetsbaarder zijn en dreigen uit te sterven.

Vanaf juni kan je het wilde bijenparcours volgen in het Viaductpark, de uitvalsbasis voor een duurzamer beheer van de groene ruimte in Elsene .

Kom de wilde bijen ontdekken, zie waar ze leven, wat ze graag eten en vooral hoe jij ze kan beschermen!