Menu overslaan

Flagey

Flageyplein
De vijvers
Pakketboot Flagey
De Ter Kamerenabdij
Het Kindermuseum

De wijk rond het Flageyplein onderscheidt zich door haar multiculturele karakter: in de Maria Malibranstraat vind je Marokkaanse slagers, in de Brouwerijstraat tal van Portugese cafés... In de omgeving van het plein liggen de volkscafés er naast hippe bars.

Veel artiesten bezoeken de wijk regelmatig, of zijn er zelfs komen wonen. Het is niet uitzonderlijk op een terrasje een beroemdheid te spotten.... Of tijdens de markt elke zondag en zaterdag van 8 tot 14.30 uur. In de lente is er jaarlijks een leuke kermis voor de kinderen, een traditie die al honderd jaar leeft.

Oorspronkelijk waren er in Elsene vier vijvers, gevormd door de Maalbeek. Een van de vijvers was gelegen op de plaats waar nu het Flageyplein ligt en een tweede vijver dichter naar Ter Kameren. Door de verstedelijking werd een deel van de vijvers drooggelegd.

Het gehucht Elsene ontstond rond de handel in bier dat werd gebrouwen op basis van het water in de vijvers. De vele straatnamen in de buurt getuigen daar nog van: de Brouwerijstraat, Kuipstraat, Spiraalbuisstraat, Mouterijbrug... Ook de traditie van het bier is nog steeds aanwezig in de vele cafés.

In de jaren 1930 waren er plannen om het gemeentehuis te verhuizen van het Fernand Cocqplein naar het Flageyplein. Er werd een monumentaal art deco-project uitgewerkt waar uiteindelijk van werd afgezien.

Het gebouw van het Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep (NIR) ziet halverwege de jaren dertig het licht, op de hoek van de vijvers, naast de Heilig-Kruiskerk. In deze modernistische pakketboot zijn er tegenwoordig concert- en filmzalen, kantoren en een hippe bar op de benedenverdieping. De Ecole nationale supérieure des arts visuels de la Cambre, een kunsthogeschool, is ook gehuisvest in het gebouw.

Parking Cinéma Théâtre Musée Se loger

Map - Tekst

Laatste verandering: 2019-02-26 14:59:00