Menu overslaan

Het hart van Elsene

Fernand Cocq
Gemeentehuis
Museum van Elsene
Viaductpark

Het hart van Elsene strekt zich uit vanaf het midden van de Elsensesteenweg tot aan het Fernand Cocqplein, waar het Gemeentehuis staat. De wijk is geliefd omwille van haar voedingswinkels (banketbakkers, kruidenierszaken, slagers) en haar bars en restaurants waar je kan lunchen of iets eten of drinken na het werk of na een voorstelling. Het is een wijk met een opmerkelijke diversiteit, zowel qua bewoners als qua aanbod.

Er zijn verschillende scholen in de kern van Elsene, je ziet er dan ook veel kinderen, maar ook studenten van het INSAS, de hogeschool voor theater en audiovisuele kunsten.

Lang voor de televisie haar intrede maakte in de huisgezinnen, waren er talrijke cinema's, theaters en concertzalen in het hart van Elsene. De oude bioscopen moesten plaats ruimen voor handelszaken of huizen. Slechts één zaal hield stand. In de Gewijde-Boomstraat, op enkele passen van het Fernand Cocqplein, vind je de kleinste bioscoop van de hoofdstad de Styx. Het zaaltje werd opgericht in 1967 en vertoont enkel artistieke en experimentele films.

Het Klein Mercelistheater in de Mercelisstraat is een theaterzaaltje waar ook optredens en lezingen worden gegeven. Op de benedenverdieping is er een polyvalente ruimte waar tentoonstelling plaatsvinden. Je ziet er regelmatig foto- of striptentoonstellingen of werk van artists in residence. Op hetzelfde adres vind je ook de spelotheek.

Jazzliefhebbers vinden ongetwijfeld hun gading in de Tulpstraat in de Sounds Jazz Club.

Op de laatste zondag van mei sluit de Jazz Marathon af op het Fernand Cocqplein met het solidariteitsfestival Solidar XL.

In april neemt het Brussels Short Film Festival het plein over.

Sinds 2010 is dit deel van de gemeente volop in verandering. Tal van projecten zien er het licht, zoals onder meer het nieuwe administratieve gebouw rond het Malibranpaviljoen. Zo wordt het hart van Elsene alleen maar gezelliger om te vertoeven.

Parking Cinéma Théâtre Musée Se loger

Map - Tekst

Laatste verandering: 2019-02-26 15:00:47