Menu overslaan

Brugmann

Het Brugmannplein
Winkelen
Lepoutre / Molière

De Berkendaalwijk strekt zich uit rond het Brugmannplein. Wandelaars en fans van architectuur en bouwkundig erfgoed vinden er zeker hun gading. Beroemde architecten gaven er hun creativiteit de vrije loop. In de wijk vind je opmerkelijke voorbeelden terug van de stijlen die de voorbije twee eeuwen tekenden: art nouveau, art deco, Beaux-Arts, modernisme. De Berkendaalwijk strekt zich uit over ongeveer 110 hectare en drie gemeentes: Ukkel, Vorst en Elsene.

De aanleg van deze woonwijk in landelijk gebied werd in 1899 goedgekeurd door de gemeenteraad. Dit was een belangrijke stap in de verstedelijking van Elsene en het zuiden van Brussel.

Het project ging uit van een groep privé-investeerders onder leiding van Georges Brugmann. Deze bankier en investeerder met Duitse roots, droeg zijn steentje bij aan de snelle groei van zijn stad en zijn land in het begin van de 20ste eeuw. Hij financierde de aanleg van de Brugmannlaan en de aanleg van Ukkel als residentiële wijk (de Albert- en Messidorlaan). Hij stapte mee in het wetenschappelijke avontuur van Ernest Solvay: de Stad van de Wetenschap in het Leopoldspark. Ook steunde hij de expeditie van Adrien de Gerlache naar Antarctica. De Berkendaalwijk is in de eerste plaats een woonwijk waar veel vrije beroepen worden uitgeoefend. Er wonen en werken dan ook veel dokters, advocaten, kunstenaars en schrijvers...

Parking

Map - Tekst

Laatste verandering: 2019-02-26 14:57:32