Vragen en antwoorden over het Coronavirus - Live UpdateFermer-Gesloten

Vragen en antwoorden over het Coronavirus - Live Update

Vogels voederen: daarom stop je er beter mee

Het is een vertrouwd zicht in het stadsbeeld: wandelen in de parken en rond de vijvers om er de wilde vogels te voederen. De gemeente wil eraan herinneren dat deze gewoonte niet zonder gevolgen is en het een negatieve impact heeft voor zowel de wilde dieren als voor het leefmilieu.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het voederen van wilde dieren niet goed voor hun welzijn. Door ze eten te geven, maken we de dieren afhankelijk, ze verliezen de reflex om zelfstandig naar voedsel te zoeken en stellen ze zich tevreden met wat we hen geven. De toenemende verarming in afwisseling van hun voeding kan eetstoornissen in de hand werken, tekorten met zich meebrengen en zelfs ziektes veroorzaken.

Het is dus belangrijk om de vogels geen brood te geven. Brood is niet aangepast aan hun noden, het bevat teveel zout, wat hen vaker doet drinken. Als het opzwelt, kan het broodkruim het spijsverteringskanaal belemmeren. Bovendien kan brood dat rijk is aan proteïnen en koolhydraten een syndroom bevorderen waarbij de vleugels misvormd raken en de pluimen slecht groeien. De vogel is niet meer in staat om te vliegen en de levensduur is sterk verminderd.

Het voeden bevordert de voortplanting en de concentratie van het aantal vogels. Een te grote concentratie kan nefast zijn voor de fauna en voor het leefmilieu. Niet alleen groeit de competitiviteit en het daarmee gepaard gaande agressieve gedrag, ook het risico op het verspreiden van ziektes neemt toe. De uitwerpselen van de vogels en de overblijvende voedselresten verstoren het ecosysteem van het water en verslechteren de waterkwaliteit. De overdaad aan voedingsstoffen veroorzaakt een wildgroei aan algen en de ontwikkeling van ziekteverwekkende bacteriën, zoals de veroorzaker van botulisme. De kunstmatige toevoeging van voedsel trekt ook andere diersoorten aan die als schadelijk beschouwd worden: ratten, duiven, zwarte kraaien, zwerfkatten etc. De toename van die populaties heeft als gevolg dat het evenwicht van de populaties wilde diersoorten verstoord geraakt.

Laatste verandering: 2019-08-13 10:32:22