Fietsen zit in de lift en dat brengt meer fietsdiefstal met zich mee. Hieronder staan een paar tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen en eventuele stappen die je kunt nemen als het toch gebeurt. p>
Ga na aankoop van je fiets meteen naar de website mybike.brussels, waar je je fiets kunt laten registrereren en een sticker krijgt die je op je frame kunt plakken. Bij diefstal zal je fiets identificeerbaar zijn aan de hand van de QR-code op de sticker.
Noteer het framenummer van je fiets ergens voor het geval dat die wordt gestolen en bewaar het certificaat van overeenstemming en de aankoopfactuur van de fiets/e-bike.
Maak je fiets ALTIJD vast: zelfs als je maar een paar minuten moet afstappen, zelfs als het een plek die als veilig bekendstaat, die niet aan de openbare weg ligt of zich op privéterrein bevindt.
Bevestig je fiets aan een stevig vast object (zoals een fietsaanleunbeugel, paal, hek...): zorg dat het anti-diefstalslot niet van het bevestigingspunt kan worden losgemaakt en dat het bevestigingspunt steviger is dan het slot.
Maak je fiets eerst aan het frame vast, maar probeer ook meteen je voorwiel vast te maken.
Gebruik een solide fietsslot van goede kwaliteit: de beste manier om dieven te ontmoedigen is een goed slot. We raden U-sloten aan. Neem die altijd mee (vaak zijn er bevestigingspunten voor je fiets voorhanden).
Sloten met sleutel genieten de voorkeur boven een slot met cijfercode.
Vermijd cilindersleutels (waar mastersleutels voor bestaan).
Zorg dat het slot niet op de grond of een verhoging rust: het is veel gemakkelijker om een slot open te breken met een zwaar voorwerp als het slot op een hard, vlak oppervlak rust.
Zorg dat het sleutelgat van het slot zoveel mogelijk omlaag hangt om zo te vermijden dat er regen in kan komen en het minder makkelijk toegankelijk voor dieven te maken.
Gebruik een ringslot waarmee je het achterwiel kunt blokkeren: het is een goede aanvulling op een U-slot die diefstal ontmoedigt of bemoeilijkt.
Vermijd verlaten en slecht zichtbare plaatsen: het is een stuk makkelijker voor een dief om aan de slag te gaan op een verlaten plek of op een gunstig moment. Parkeer je fiets dus liever aan een laan dan in een steegje.
Laat nooit makkelijk verwijderbare voorwerpen van waarde op je fiets zitten: vervang de snelbevestigingen van je voorwiel en zadel door schroeven en neem je oplaadbare lampjes, fiettassen, fietscomputer en kinderzitje met je mee.
Doe aangifte bij de politie. Het is ook mogelijk om online aangifte te doen. Daarvoor heb je de volgende documenten nodig:
Als je geen factuur of het framenummer bij de hand hebt, wil dat niet zeggen dat de politie zal weigeren om je klacht in behandeling te nemen.
Na je aangifte krijg je een bewijs van aangifte.
Vraag tijdens je aangifte om het PV-nummer van je aangifte van diefstal. Als je fiets wordt teruggevonden op de markt of een fietsenwinkel hem voor je terugvindt, kan dit PV-nummer heel nuttig zijn om je fiets terug te krijgen.
Vergeet niet om je verzekeringsmaatschappij te contacteren als je fiets verzekerd is.
Op de site gevondenfietsen.be kun je naar fiets zoeken in een centrale database. Fietsen die in het Brussels Gewest werden teruggevonden door de politie- of gemeentediensten worden in een opslagdepot bewaard, waar hun beschrijving in de database wordt bijgehouden.
Ook nog:
Wees solidair en koop geen gestolen fiets
Meer tips kun je vinden onderaan de pagina van dit artikel van Brussel-Mobiliteit
Laatste verandering: 2024-09-04 17:20:58
Gemeente Elsene • Copyright 2022 • Wettelijke vermeldingen • Transparentie