Menu overslaan

Paspoort

Een paspoort is een identiteitsbewijs dat je nodig hebt om te reizen naar landen waar de gewone Belgische identiteitskaart niet volstaat. Om sommige landen in te mogen, heb je bovendien een visum nodig en eventueel een vaccinatieboekje. Voor je naar het buitenland vertrekt, is het dus een goed idee om contact op te nemen met de ambassade van dat land in België of met een reisbureau. Je paspport moet natuurlijk geldig zijn, maar sommige landen eisen een geldigheid voor een periode van minstens 6 maanden ná de datum van de terugreis.

Voor meer Inlichtingen.

Een paspoort moet je zelf aanvragen, in de gemeente waar je in het bevolkingsregister ingeschreven bent. Je moet je aanmelden met je identiteitskaart en 1 recente kleurenfoto van je gezicht, op een witte achtergrond en zonder glimlach.

Aangezien je als Belg in principe maar één geldig paspoort mag bezitten, moet je je oude paspoort voorleggen om het te laten annuleren en/of vernietigen. Indien je oude paspoort nog geldige visums bevat, wordt het geannuleerd, maar krijg je het wel terug.

Indien je je oude paspoort niet kunt voorleggen omdat het gestolen werd of omdat je het verloren hebt, moet je een verklaring van verlies of diefstal afgeven. Dit document wordt opgesteld door de politiediensten van de gemeente waar de feiten plaatsvonden en waar je je verklaring aflegde, of door de politiediensten van de gemeente waar je woont. Deze verklaring van verlies of diefstal moet je zo snel mogelijk afleggen. Bij verlies of diefstal in het buitenland moet je de verklaring afleggen bij de plaatselijke politie (en een kopie van het proces-verbaal vragen) of als dat niet mogelijk is, bij de politie van je thuisgemeente.

Opgelet:
  • De gewone procedure duurt 7 werkdagen.
  • Een spoedprocedure is ook mogelijk, dan duurt het maar 24 uur.
Volwassenen
Geldigheidsduur Gewone procedure Spoedprocedure
7 jaar €100 €270

Als een kind naar een "niet-Europees" land reist, moet het een eigen paspoort hebben.

Dat paspoort moet aangevraagd worden door één van de ouders indien het huishouden samenwoont of, bij gescheiden ouders, door degene die het hoederecht heeft. In dat laatste geval wordt de andere ouder of voogd(es) verwittigd dat er een paspoort afgeleverd wordt. Het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag.

Kinderen (jonger dan 18 jaar)
Geldigheidsduur Gewone procedure Spoedprocedure
5 jaar €70 €240
Hoe het paspoort te bestellen?

Aan het loket op afspraak bij de dienst Bevolking:

Hoe het reeds bestelde paspoort op te halen?

Aan het loket zonder afspraak bij de dienst Bevolking:

Vereiste documenten?

- Identiteitskaart

- Vorige Paspoort of Verklaring van verlies of diefstal

- In principe moet de persoon die de aanvraag heeft ingediend het paspoort zelf afhalen. Als dat niet mogelijk is, mag een ander persoon dit in zijn plaats doen, voorzien van een schriftelijke en getekende volmacht, een kopie van de identiteitskaart van de aanvrager en het betalingsbewijs.

Zie ook: Bevolkingsdienst

Laatste verandering: 2022-09-05 14:54:14