Menu overslaan

Duurzame voeding

Een gezonde, evenwichtige en duurzame voeding is belangrijk voor de volksgezondheid. Sinds december 2018 voert de gemeente Elsene een proactief beleid inzake duurzame voeding, met name in schoolkantines, gemeentelijke sociale restaurants en kinderdagverblijven.

Een primeur in het Brusselse gewest!

Elsene is de eerste gemeente in Brussel die haar eigen Adviesraad voor duurzame voeding (ADV) heeft, dankzij subsidies van het Gewest, via Leefmilieu Brussel.

De doelstellingen van de ADV stroken met die van de regionale strategie Good Food 2.0 en die van de algemene politieke beleidsverklaring van de gemeente Elsene.

De ADV is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een lokale voedselstrategie in overleg met lokale actoren, burgers en verenigingen die actief zijn in de duurzame voedselsector in Brussel.

Een laboratorium voor stadslandbouw

Het is zinloos om over duurzaamheid te praten zonder in de toekomst te investeren. Daarom heeft de gemeente een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren naar de oprichting van een laboratorium voor stadslandbouw. Er is een locatie vastgesteld in Laag-Waver, op een gemeentelijk terrein waar de kinderen van Elsene tijdens de zomer- en schoolvakanties komen.

De gemeente heeft een projectoproep van Leefmilieu Brussel in de wacht gesleept om gedurende twee jaar een deeltijdse tuinder in dienst te nemen. Het doel? Beginnen met de teelt van groenten en fruit voor gebruik in gemeentelijke restaurants en crèches gedurende het jaar, en voor gebruik op de vlaktes van Laag-Waver gedurende de zomer. Daartoe zijn kleine en grote fruitbomen toegevoegd aan de reeds op het terrein aanwezige beplanting.

Meer biologische voeding in de kantine!

Dit is ook een belangrijke doelstelling van de ADV: de kwaliteit van schoolkantinemaaltijden verbeteren door onder meer het aandeel biologische voeding in de aan kinderen aangeboden maaltijden te vergroten. Elsene heeft besloten samen te werken met Les Cuisines bruxelloises, een openbare dienstverlener die bestaat uit verschillende Brusselse gemeenten, waarin Elsene is vertegenwoordigd. Deze dienstverlener biedt momenteel menu's aan die voor 50% uit biologisch voedsel bestaan (met uitzondering van vlees).

De ambitie is uiteraard om de kwaliteit van de dagelijkse maaltijden te blijven verbeteren en zo goed mogelijk aan de wensen van ouders en kinderen tegemoet te komen.

Om de nieuwe consumptiegewoonten te respecteren, steunt Elsene ook het verzoek voor een toevoeging van een 100% vegetarische optie. Weet dat de soep in alle scholen gratis is, net als de warme maaltijden in het gedifferentieerd onderwijs.

Gemeentelijke restaurants met een label

Elsene wil de kwaliteit van de maaltijden in haar restaurants verbeteren, zodat zoveel mogelijk mensen, ook de meest kansarmen, ervan kunnen genieten, met plezier goed kunnen eten en voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde kunnen ontdekken.

De gemeente heeft het label "Good Food" gekregen voor twee gemeentelijke restaurants.

Biologische week en lokale producentenmarkt

Sinds 2021 organiseert de gemeente een biologische week, met een markt van lokale producenten.

Laatste verandering: 2023-02-01 10:38:35