Menu overslaan

Boondaal

Kapel van Boondaal
Poppentheater Peruchet
De Voltawijk

Deze rustige en groene woonwijk ligt in het zuiden van de gemeente en grenst aan het Zoniënwoud en de prestigieuze Franklin Rooseveltlaan, waar vele ambassades gelegen zijn. De open wijk is minder verstedelijkt dan andere delen van de gemeente.

De Oude-Lindesquare vormt de historische kern en het middelpunt van dit deel van Elsene. Je vindt er een kapel, een herberg en het oude postkantoor (nu een tennisclub en restaurant), drie beschermde monumenten. Er wordt gezegd dat Keizer Karel zijn paard nog heeft vastgebonden aan de oude lindeboom naast de kapel in 1556... Het is de eerste boom in het Brussels Gewest die wettelijk beschermd werd.

Iedere donderdagnamiddag is er markt op de Oude-Lindesquare. Het gehucht Boondaal is ontstaan in de 14de eeuw. Er werd toen aan bierbrouwen gedaan. De ontwikkeling van Elsene verlegde het zwaartepunt van het heerschap, in het nadeel van Boondaal.

Vanaf 1903 kwamen er belangrijke veranderingen in Elsene, zoals de verlenging van de Louizalaan tot aan de toekomstige Franklin Rooseveltlaan, de organisatie van de Wereldtentoonstelling aan de rand van het Terkamerenbos en de aanleg van een spoorlijn in het oosten van het dorp.

In aanloop naar de Wereldtentoonstelling van 1910 liet de gemeente Elsene oude huizen slopen, werd een watertoren gebouwd aan de rand van de begraafplaats en werd de waterput van de huidige Oude-Lindesquare vervangen door een fonteintje.

Tussen 1930 en 1960 verdween het landelijke karakter van het gehucht door de versnelde verstedelijking. Enkele gebouwen getuigen echter nog van het dorpsverleden, de kapel en twee oude hoeves: L'auberge de Boondael en het voormalige Café-Laiterie du Vieux Tilleul.

Théâtre Musée

Map - Tekst

Laatste verandering: 2019-02-26 14:56:30