Menu overslaan

Actualiteit

Gemeenteraad

 • Nieuw: Gids voor Dierenwelzijn

  Hoe adopteer je een dier onder de best mogelijke omstandigheden? Waar kun je je hond los laten lopen? Wat moet je doen als je een gewond of ziek wild dier vindt? Aan wie kun je je hond of kat toevertrouwen op vakantie? En welke premies zijn er voor het identificeren of steriliseren?

   

  De antwoorden op deze en vele andere vragen kun je terugvinden in de Gids voor Dierenwelzijn van de diervriendelijke gemeente Elsene. 
  Je kunt hier een digitaal exemplaar van deze gids downloaden.

 • Uitrol van glasvezel

  Net als in andere Brusselse gemeenten is een nieuwe telecomoperator momenteel bezig om glasvezel uit te rollen in Elsene, en gaat daarbij te werk door op bepaalde voorgevels technische apparatuur (kabels, behuizingen) te plaatsen. 🏤🏣🏩 

  Nadat jullie een informatieflyer van deze operator in de bus hebben ontvangen, hebben jullie ons massaal aangeschreven. 👉 Om met name gevels die architecturaal van belang zijn in hun oorspronkelijke staat behouden of van buiten werden geïsoleerd te beschermen, kunnen gebouweigenaren hun onenigheid kenbaar maken bij de operator, om die er zo toe te bewegen voor EEN ANDERE TECHNISCHE OPLOSSING te kiezen (bijvoorbeeld door glasvezel onder het voetpad en niet over de gevel te laten lopen). 

  In deze context stelt de gemeente aan haar inwo·o·n·st·ers een standaardbrief ter beschikking die zij aan operatoren kunnen sturen om bezwaar aan te tekenen tegen eventuele werken aan de gevel van hun goed.

  Wil je de operator aanschrijven? Download de standaardbrief dan hier en stuur die naar het e-mailadres dat zich op de flyer bevindt: care@digi-belgium.be 

  Als je deze stap doeltreffender wilt maken, vergeet dan niet om het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) (klachtenbeheer@bipt.be) en de gemeente in cc te zetten bij verzending van je brief: espace.public@ixelles.brussels

 • Gezocht: archieven over de bevrijding

  Op de tachtigste verjaardag van de bevrijding van de hoofdstad organiseert de dienst Erfgoed van Elsene een kleine tentoonstelling voor bezoekers. We zijn op zoek naar archieven van onze gemeente (oude foto's, voorwerpen, ansichtkaarten, brieven, kranten, notitieboekjes, enz.) die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en dan vooral de bevrijding op 3 september 1944.

  Heb je interessante archieven die niet eerder het daglicht zagen? Neem dan voor 1 juni 2024 contact op met de afdeling Erfgoed: erfgoed@elsene.brussels

  Als je wil, kunnen we je schatten opslaan in een gemeentelijk archief of ze inscannen en ze meteen teruggeven.

 • Fresco-feest!

  Kom op 3 april 2024 van 18u tot 21u naar de Viaductstraat 14 om het Klimaatfresco te ontdekken!

  Op het programma: een speelse workshop voor iedereen vanaf 14 jaar om de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering te bespreken en in kaart te brengen. Aan het einde van de bijeenkomst kunnen we onze gevoelens en indrukken na de workshop delen onder het genot van een hapje en drankje. 

  Inschrijven is gratis en verplicht. Schrijf je hier in

 • Hier begint de zee 2024

  In het kader van de campagne Hier begint de zee 2024 worden gedurende de maand maart tags opgehangen naast rioolputjes. Maar waarom "Begint de zee" in Brussel, zo ver van de kust? Omdat alles wat in de riolen terechtkomt, via onze rivieren en kanalen ook in zee kan belanden.

  Meer informatie en actie ondernemen? Klik hier!

 • TIJD OM TE STEMMEN!

  We gaan stemmen voor het participatief budget
  En dat betekent dat het tijd is om je 3 projecten "naar je hart" te kiezen die de gemeenschap in beweging brengen.
  Ter herinnering: het participatief budget is een bedrag van100.000 euro dat ter beschikking wordt gesteld aan de Brusselse bevolking en non-profitorganisaties om nieuwe ideeën voor solidariteit te ontwikkelen. Die ideeën zijn al daar, de projecten zijn afgerond, en je hoeft dus alleen nog maar te kiezen welke je in de gemeente uitgevoerd wilt zien ...
  Hoe stem je? 

  • rechtstreeks op het "burgerparticipatieplatform van Elsene" door op de volgende link te klikken en u in te schrijven: https://ixelles.monopinion.belgium.be/
  • met een papieren stembiljet via de stembussen die op 5 plaatsen in de gemeente te vinden zijn:
  1. Gemeentehuis in de Elsensesteenweg 168
  2. Franstalige gemeentelijke bibliotheek van Elsene in de Mercelisstraat 19
  3. Nederlandstalige Bibliotheek Sans souci in de Sans soucistraat 131
  4. Wijkhuis Malibran in de Damstraat 10
  5. Solidariteitshuis in de Viaductstraat 13

   Wie een presentatie van de projecten wil horen en meteen daarna wil stemmen, kan terecht bij het solidair café van het gemeenschapscentrum LA SERRE op dinsdag 12 maart om 14.00 uur in de Graystraat 171
   Je hebt tot 22 maart om je keuze te maken.
   Kies met je hart!
 • Doe mee aan de Veggie Challenge 2024!    

  Onder het motto "Alles kan veggie!" gaat op 1 maart 2024 de vijfde editie van de Veggie Challenge van start.

  Doe mee aan dit gratis online avontuur dat je inspireert om de hele maand maart, ofwel 31 dagen, minder vlees te eten. Veggie Challenge ondersteunt je daarbij, of je nu kiest voor een volledig vegetarische of veganistische uitdaging, of gewoon besluit om doordeweeks minder vlees te eten. Het is goed voor je gezondheid, de planeet en je smaakpapillen!

  Schrijf je in op: https://veggiechallenge.be

 • Zin om je straat groener te maken?

  Wil je je straat groener maken? Elsene moedigt de vergroening van haar gemeente aan door burgers te steunen die eraan willen meewerken. Wil je je gevel en je straat verfraaien met een klimplant, een geveltuin, een plantenbak? Vraag dan je Plantenpaspoort aan! De enige voorwaarde is dat je inwoner bent van Elsene.

  De gemeente zet zich in voor de aanleg van kuilen voor klimplanten en voortuinen! Dien hier je aanvraag in. Meer info? clim@ixelles.brussels

  Meer info...

 • PHISHING-ALERT!

  Je hebt misschien een e-mail ontvangen van de gemeente Elsene waarin staat dat het bankrekeningnummer is gewijzigd. Het is duidelijk een grove vervalsing.

  Het doel van de oplichters is om de belasting die je verschuldigd bent aan de gemeente Elsene door te sluizen naar hun eigen rekening.

  Antwoord vooral niet op dit soort brieven.

 • Mededeling van algemeen belang

  🗣 Naar aanleiding van de schietpartij die Brussel gisteren opschrikte en de neutralisatie van de verdachte vanochtend door de politiediensten, wordt door de gemeente Elsene hier meegedeeld wat de premier en de minister van Binnenlandse Zaken als maatregelen en aanbevelingen hebben aangekondigd:

  ⏺ in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft dreigingsniveau 4 gehandhaafd, en ook de federale fase blijft van kracht;
  ⏺ er is verhoogde waakzaamheid geboden aan de politiediensten in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
  ⏺ voor de Zweedse belangen in België is verzocht om specifieke maatregelen;
  ⏺ tot slot worden alle Brusselaars gevraagd om in het licht van de situatie eveneens waakzaam te zijn.

  Uiteraard zijn deze feiten wederom bijzonder schokkend. De gebeurtenissen baren zorgen en creëren een gevoel van onveiligheid, wat heel begrijpelijk is. In dit stadium worden op gemeentelijk niveau geen specifieke maatregelen verwacht, behalve verhoogde waakzaamheid. De Franstalige scholen blijven open en het openbaar vervoer rijdt zoals gewoonlijk.

  De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, heeft de politiediensten gevraagd de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen.

  Wij laten jullie het zo snel mogelijk weten als specifieke maatregelen zouden moeten worden genomen.

 • De Lokale Cel Schoolbegeleiding gaat weer aan de slag

  Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! De Lokale Cel Schoolbegeleiding (LCS) staat paraat voor de ondersteuning van ouders en leerlingen uit Elsene. De dienst is gratis en vertrouwelijk. De LCS staat voor je klaar, of het nu is voor een schoolinschrijving, loopbaankeuze, je moeite hebt om motivatie vast te houden, je de oorzaken van je slechte schoolresultaten wilt begrijpen of voor de oplossing van andere problemen. 

  Dit jaar staat opnieuw in het teken van veranderingen in het Franstalige onderwijssysteem, met de komst van het nieuwe Parcours de l'Enseignement Qualifiant (PEQ), uitbreiding van het vrij onderwijs tot het 2e jaar van het lager onderwijs, etc. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren op het nummer 02 643 65 62!

  Openingsuren LCS: woensdag van 14u tot 17u in de Graystraat 221 in Elsene.

  Meer info...

 • NAAR DE STEMBUS!

  De volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 13 oktober 2024. De burgers kiezen dan de leden van de gemeenteraad en hebben zo inspraak in de besluitvorming die hen rechtstreeks aangaat!  

  Wie mag stemmen? Alle Belgen die 18 jaar zijn en op de dag van de verkiezingen burgerlijke en politieke rechten hebben, hebben het recht... en de VERPLICHTING om te stemmen! Niet-Belgen, al dan niet onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie, mogen ook stemmen, maar ze moeten zich eerst inschrijven op de kiezerslijst om een uitnodiging te ontvangen voor de stemming van oktober 2024. 

  Ben je een niet-Belgische inwoner van Elsene en wil je je stem laten horen voor je gemeente, vergeet dan niet om je vóór 31 juli 2024 in te schrijven om jouw kiezersbrief te ontvangen! Hier vind je alle informatie

  Meer info...

 • Oranje zak vanaf 15 mei verplicht in Elsene

  Voor inwoners van Elsene wordt het gebruik van de oranje zak voor organisch afval vanaf 15 mei 2023 verplicht.

  Waar kan je oranje zakken kopen?
  Oranje zakken zijn te koop in de meeste voedingswinkels en supermarkten in het Brussels Gewest. Je vindt ze in rollen van 15 zakken van 30 liter voor de prijs van 1,5 euro.

  Bron: Net Brussel

  De kleine oranje container
  Om het sorteren van voedingsafval makkelijker te maken, heeft Net Brussel kleine oranje containers die heel handig zijn en die je gratis kan verkrijgen.

  Je kan zo'n container in je keuken houden en buiten zetten voor de ophaling.

  In de keuken kan je er je dagelijks voedingsafval in werpen, altijd in een oranje zak. Die zak kan je goed dichtmaken, zodat je geen geurhinder of last van insecten krijgt.

  Deze containers zijn verkrijgbaar bij:

  Elsene - Dienst Openbare Netheid

  Openingsuren
  Op afspraak: bellen naar 0800 85- 150 of 02 515 68 68
  De container kan worden opgehaald in de Vandenbroeckstraat 56-58 - 1050 Elsene (bellen aan de parlofoon) of in de Opperstraat 38 - 1050 Elsene, van maandag tot vrijdag van 8 tot 15 uur (behalve op feestdagen).

  Nieuwe sortering blauwe zakken

  Vanaf 15 mei 2023 wordt ook de sortering van plastic verpakkingen en ander plastic afval in de blauwe zak verplicht. Voor een gedetailleerd overzicht van wat wel en niet thuishoort in de blauwe zak verwijzen wij u naar Net Brussel.

  Gelieve voor de ophaaldagen van de oranje zak de kalender te raadplegen via de website van Net Brussel. Hier kunt u ook terecht voor al uw andere vragen in verband met de ophaling. 

 • Flagey, rustig aan!

  Vanaf aanstaande dinsdag 2 mei 2023 wordt een verkeersproef uitgevoerd in de wijk Flagey-Vijvers. Wat betekent dit concreet? 

  • Het Gedachtenissquare wordt éénrichtingsverkeer (behalve voor fietsen), van de Louizalaan tot de Hippodroomlaan.
  • Eénrichtingsverkeer (behalve voor bussen en fietsen) op de Vleurgatsesteenweg, tussen het Flageyplein en de Lannoystraat
  • Eénrichtingsverkeer op de Vilain XIIII-straat, tussen de Louizalaan en de Meerstraat

  Maar ook de uitvoering van de "Promenade van Maalbeek": de omgeving van de vijvers, het Flageyplein en het Heilig-Kruisplein zullen steeds meer ruimte laten voor zachte mobiliteit en wandelen.

 • De Adviesraad voor Handicapaangelegenheden (ARHA) zoekt nieuwe leden!

  De Adviesraad voor Handicapaangelegenheden (ARHA)is een groep mensen die 5 keer per jaar samenkomt in Elsene.

  In deze groep zitten mensen met een handicap, mensen die werkzaam zijn op het gebied van handicaps, verenigingen en mensen met een kind of familielid met een handicap.

  In deze groep praten we over school, je kunnen verplaatsen, een woning kunnen vinden, sporten of activiteiten doen, ...

  Kortom, we praten over alle belangrijke zaken voor mensen met een handicap. Om deel te nemen moet je 18 jaar oud zijn, in Elsene wonen of werken, naar de vergaderingen komen en een document invullen. 

  Vragen? Hulp nodig bij het invullen van het document? Bel 02.515.74.04 of stuur een e-mail 📨 gelijkheid@elsene.brussels

  Meer info...

 • Haal je stepbrevet!

  De komst van de lente is een gevoelige periode voor ongevallen met steps, vooral omdat het gebruik van dit vervoermiddel in Brussel toeneemt. De ongevallencijfers verdrievoudigden tussen de lente van 2021 en de lente van 2022! Brussel Mobiliteit wil deze trend doorbreken en lanceert een advies- en sensibiliseringscampagne. 

  Sinds 1 juli 2022 gelden nieuwe verkeersregels voor elektrische steps, gebruikers worden met name gelijkgesteld met fietsers en moeten dus op de fietsinfrastructuur en de weg rijden. Het Gewest streeft naar nul doden en gewonden tegen 2030, zoals vastgelegd in het Actieplan Verkeersveiligheid. In deze context lanceert Brussel Mobiliteit een sensibiliseringscampagne om de gebruikers van deze nieuwe vervoermiddelen te herinneren aan enkele eenvoudige regels. Test je kennis met een korte quiz over de verkeersregels!

  • Rode lichten respecteren
  • Gebruik de fietsinfrastructuur of de rijbaan en niet het voetpad
  • Rijd niet onder invloed van drugs en/of alcohol
  • Niet in en uit het verkeer te weven.              

  Meer info...

 • Herontdek de wijk Flagey-Vijvers!

  Pro Velo en de gemeente Elsene slaan de handen in elkaar om de verkeersdrukte in je wijk te luwen! 

  In het kader van het Lokaal Mobiliteitscontract Flagey-Vijvers lanceert Pro Velo in samenwerking met het Gewest en met de gemeente Elsene een fietsagenda om je wijk op een andere manier te (her)ontdekken! Van april tot september organiseren ze tal van activiteiten om vanop het zadel te genieten van de nieuwe fietsvoorzieningen!

  Ze begeleiden zowel beginnende als meer ervaren fietsers met theoretische en praktische opleidingen voor alle niveaus. Zo win je wat vertrouwen op je fiets en zal het verkeer weldra geen geheimen meer voor je hebben, of je nu alleen of met je kinderen fietst. Heb je nog geen fiets? Geen zorgen, je kan bij Pro Velo verschillende soorten fietsen testen en misschien vind je wel je volgende trouwe metgezel of tik je een tweedehands exemplaar op de kop tijdens de fietsbeurs. Is er wat werk aan je fiets? Dan kan je je fiets ook zelf repareren in het DIY-fietsatelier, of leren repareren en een echte expert in fietsmechanica worden!

  Herontdek je wijk met de gegidste fietstochten (rond de thema's natuur in Elsene, street art en art deco), fietsparades en feestelijke events die in de smaak zullen vallen van jong en oud. 

  Ontdek de fietskalender en het programma.

  Meer info...

 • Denk aan de vogels...

  Ook al staat de lente voor de deur en is het misschien verleidelijk om je haag een "lenteknip" te geven... Dit is niet het moment om bomen te snoeien! Van maart tot augustus is het verboden bomen te snoeien, om de wilde dieren tijdens het broedseizoen te beschermen. 

  Bomen en hagen spelen een essentiële ecologische rol: ze zijn een broedplaats voor vogels en bepaalde kleine zoogdieren. Om de biodiversiteit te beschermen is het belangrijk de broed- en nestperiode van vogels, die loopt van maart tot augustus, niet te verstoren! 

  Voor meer informatie, klik hier.

  Meer info...

 • HET HUIS VAN ERNEST EN CELESTINE

  Op 6 maart 2023 werd op de gevel van het Kasteleinsplein 20 een gedenkplaat aangebracht. Het is in dit huis dat Monique Martin (1928-2000), pseudoniem voor Gabrielle Vincent, de moeder van de personages "Ernest en Célestine", woonde. 

  De kleine muis Célestine en de grote beer Ernest zijn bekend van New York tot Tokio, en werden in 1981 in Elsene geboren. Meer nog, de decors van de boeken van Gabrielle Vincent zijn geïnspireerd door onze Elsense straten, net zoals de decors van het huis van Ernest & Célestine replica's zijn van het interieur van het huis van hun schepper! Je kan niet door de wijk lopen zonder aan deze schattige helden uit onze kindertijd te denken... Wil je meer weten over het werk van Monique Martin? Bezoek dan de website van de Stichting.

  Meer info...

 • Syrië - Turkije 12-12. Samen, om meer levens te redden.

  Sinds de aardbevingen die het grensgebied tussen Turkije en Syrië op 6 februari troffen, is het dodental blijven stijgen tot maar liefst 33.000 doden en tienduizenden gewonden. Ook de behoefte aan humanitaire hulp voor honderdduizenden overlevenden neemt dagelijks toe. Geconfronteerd met deze noodsituatie doet het Consortium 12-12 een oproep tot solidariteit om geld in te zamelen voor de financiering van de activiteiten van de 7 aangesloten organisaties die noodhulp organiseren voor de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden.  

  De 7 leden van dit 12-12 Consortium zijn Caritas International, het Belgische Rode Kruis, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Belgium, Plan International Belgium en UNICEF Belgium die hun krachten bundelen om de slachtoffers van deze tragedie te helpen.

  Je kan helpen door hier een donatie doen. 

  Meer info...

 • Duurzaam Wijkcontract Klein-Zwitserland

  De Klein-Zwitserland wijk krijgt een "Duurzaam Wijkcontract"! Een duurzaam wijkcontract is een actieplan, beperkt in tijd en ruimte. Het wordt afgesloten tussen het Gewest, de gemeente en de bewoners van een Brusselse wijk. Het bevat een programma van maatregelen die met een bepaald budget moeten worden uitgevoerd om de leefomgeving van een wijk te verbeteren.

  Het betrokken gebied wordt begrensd door de Generaal Jacqueslaan, de Kroonlaan, de Boondaalsesteenweg, de Brillat-Savarinlaan en de Adolphe Buyllaan.

  Ga mee op de verkenningswandelingen om de wijk en haar problemen beter te begrijpen. We organiseren er 3: 

  • 26 januari - 12u-14u : voor iedereen
  • 28 januari - 14u-16u : enkel voor vrouwen
  • 30 januari - 18u-20u : nachtwandeling

  Wil je je mening geven over de uit te voeren projecten in deze wijk? Doe dan mee aan de enquête! Meer informatie over het project vind je hier

   

  Meer info...

 • Het Flageyplein en het Heilig Kruisplein worden binnenkort groener!

  Op 22 december 2022 stemde de gemeenteraad over het voorlopige project voor de vergroening van het Flageyplein en het Heilig Kruisplein. Ter herinnering: het doel is deze pleinen te verfraaien door ze te vergroenen, en tegelijk de biodiversiteit te verbeteren. Dit gebeurt door bomen te planten die bijdragen tot de bestrijding van de klimaatverandering, te zorgen voor hitte-eilanden in de zomer, en door de waterdoorlaatbare gronden te vergroten voor een beter regenwaterbeheer. 

  Het voorontwerp gaat vooraf aan de aanvraag voor een bouwvergunning (begin 2023), de werken zijn gepland voor eind 2023, begin 2024.

  Dit project maakt deel uit van het Bomenplan van Elsene, en wordt uitgevoerd door de diensten Groene Ruimten-Beplantingen en Stedenbouw van de gemeente, in samenwerking met het Brussels Gewest en Brussel-Mobiliteit.  

  Meer info...

 • ADVIES EN STEUNMAATREGELEN VOOR ONDERNEMINGEN, HANDELAARS EN ZELFSTANDIGEN

  Veel bedrijven lijden zwaar onder de energiecrisis, die volgt op een gezondheidscrisis die al veel schade heeft aangericht. Welke maatregelen worden er genomen om deze crisis tegen te gaan? Hoe kan je je energieverbruik en je rekeningen verlagen? 

  Wij willen je hier informeren over de manieren, acties en instrumenten die je kunnen helpen. We nodigen iedereen uit om de website 1819 te raadplegen, die voortdurend wordt bijgewerkt met de nieuwe maatregelen die onder impuls van de Brusselse regering en de minister van Economische Transitie genomen worden.

  Deze website biedt een antwoord op een groot aantal vragen, zoals: 

  • Hoe kan je je verbruik snel verminderen? Advies, praktische hulpmiddelen en ondersteuning 
  • Energie-efficiëntie: wat voor soort steunmaatregelen? 
  • Welke belastingaftrek voor hernieuwbare energie in Brussel?
  • Federale en regionale financiële steun voor bedrijven en zelfstandigen 

  Meer info...

 • De Info Elsene herfst-wintereditie is er!

  In het november-decembernummer van Info Elsene hebben we aandacht voor de energiecrisis en de maatregelen die de overheid heeft genomen om deze aan te pakken. Verder gaan we dieper in op de onzichtbare handicaps, een nieuw wijkcontract, de 50e verjaardag van bus 71, goede raad voor het onderhoud van je tuin in de winter, een metaforisch verhaal over de kinderkoning en de plaats van de literatuur in Elsene.

  Straks in je brievenbus, nu reeds online beschikbaar!

  Meer info...

 • Lokaal Mobiliteitscontract Flagey-Vijvers

  Vanaf maandag 24 oktober 2022 worden er nieuwe verkeersmaatregelen ingevoerd in de wijk Flagey-Vijvers.

  • De Graystraat wordt eenrichtingsverkeer (behalve voor bussen en fietsen) van de Tweebruggenstraat tot de Kerckxstraat (van Jourdan tot Flagey).
  • De Generaal de Gaullelaan wordt doodlopend gemaakt tussen het Gedachtenissquare en het Rode-Kruissquare, met toegang via de Braambosstraat.
  • De Maesstraat wordt eenrichtingsverkeer, van de Van Volsemstraat tot de Malibranstraat.
  • Er komt een verkeersfilter in de de Henninstraat.

  Deze veranderingen worden tijdens de herfstvakantie ingevoerd. De maatregelen zijn van toepassing zodra de reglementaire borden zijn geplaatst.

  Meer info...

 • Beveilig je huis tegen ongewenste bezoekers   

  De gemeente Elsene kent premies toe voor het beveiligen van je woning tegen inbraken. Deze premie maakt de terugbetaling mogelijk van een percentage van de kosten voor de aankoop en/of installatie van veiligheidsmaatregelen (versterkte sloten, gepantserde deuren, enz.), met uitzondering van elektronische beveiliging (alarm, camera). De premie bedraagt 25% van de gemaakte kosten, met een maximum van 250 euro.  

  De aanvraag kan online worden ingediend via het E-loket van de gemeente. 

   

  Meer info...

 • Het fietsknooppuntennetwerk, eindelijk in Elsene

  Brussel sluit zich aan bij het netwerk van Vlaanderen en Wallonië. Je hebt de laatste tijd wellicht overal in het Brusselse Gewest wegwijzers zien opduiken, ook in Elsene. Deze leiden de fietsers langs de 233 kilometer en 66 knooppunten van het netwerk.

  De "knooppunt"-bewegwijzering is een systeem van nummers die aan strategische kruispunten zijn toegekend, gekoppeld aan richtingborden. Zo kunnen fietsers hun eigen fietsroutes samenstellen.

  Meer informatie:

   

   

   

   

  Meer info...

 • Elektrische steps : nieuwe regels

  Elektrische steps komen steeds vaker voor in het straatbeeld. Het vlotte vervoermiddel is bij verkeerd gebruik echter gevaarlijk. De onderstaande regels zijn geldig vanaf 1 juli 2022 voor alle gemotoriseerde voortbewegingstoestellen.

  Gebruikers van elektrische steps gelijkgesteld met fietsers

  • Voortaan worden gebruikers van elektrische steps of andere gemotoriseerde voortbewegingstoestellen gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee ze zich verplaatsen. Ze zullen dan ook steeds de regels voor fietsers moeten volgen. Concreet betekent dit dat ze gebruik moeten maken van de fietspaden of op de weg moeten rijden, en dat ze dus niet langer op het trottoir mogen rijden.
  • Er zijn echter uitzonderingen voor personen met beperkte mobiliteit die gebruik maken van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen die uitsluitend voor hen bestemd zijn, en die zich stapvoets verplaatsen: zij worden gelijkgesteld met voetgangers.
  • In voetgangerszones wordt met verkeersborden aangegeven of fietsers (en dus ook elektrische steps) al dan niet toegelaten zijn. Zo ja, dan moeten zij stapvoets (5 km/u) rijden en altijd voorrang verlenen aan voetgangers. 

  Meer info...

 • Autoluwe wijk Flagey-Vijvers

  Ontdek het nieuwe circulatieplan voor de autoluwe wijk Flagey-Vijvers!       
  De infosessie vindt online plaats op 27 juni 2022 van 18-20 uur.
  Inschrijven: https://fr.surveymonkey.com/r/Flagey_Vijvers

  In het kader van het lokaal mobiliteitscontract, een instrument om het verkeer in de wijk af te remmen door voorrang te geven aan actieve verplaatsingen en openbaar vervoer en de levenskwaliteit van de bewoners te verbeteren.

  Meer info...

 • Sorteren, weggeven, weggooien

  Het Mobiel Recypark komt opnieuw naar je toe van 20 t.e.m. 24 juni van 9 tot 18 uur. 

  20/06 Brillat Savarinlaan
  21/06 Guillaume Stocqstraat
  22/06 Maliestraat
  23/06 Alphonse De Wittestraat
  24/06 César Franckstraat
  Opgelet: sorteer vooraf je afval per categorie! 

  Er is ook een weggeefhoek die open is van 9 tot 17 uur, vlak naast het Recypark waar je spullen in goede staat kan afzetten die anderen nog kunnen gebruiken.

  Contact en info via 0800 85 150 of netheid@elsene.brussels 
  Vergeet niet je identiteitskaart mee te brengen!

 • Ervaringen van vrouwen in het uitgaansleven

  Elsene publiceert de resultaten van het Intersectioneel diagnostisch onderzoek naar de ervaringen van vrouwen en geslachtsgebonden en geracialiseerde personen en de LGBTQIa+ gemeenschap in het uitgaansleven en stelt haar Nachtraad opnieuw in werking. Die zal de uitvoering begeleiden van de maatregelen die geïde ntificeerd werden tijdens het onderzoek met als doel de onveiligheid in het uitgaansleven die vorig jaar aan het licht kwam, te bestrijden.

  Meer info...

 • Albert Demuyter : geef je mening!

  De toekomstige ontwikkeling van het Albert Demuyter-sportcentrum gebeurt in overleg met de gebruikers, de omwonenden en iedereen die bij het sportcentrum betrokken wil zijn.  

  Geef je mening! We houden er rekening mee bij het opstellen van een inventaris van de toekomstige ontwikkelingsbehoeften en -mogelijkheden.

  Het invullen van de vragenlijst duurt maar een paar minuten!

  Al je antwoorden op deze enquête zijn uiteraard persoonlijk en vertrouwelijk.

  Meer info...

 • Solidariteit Oekraïne

  De oorlog die Rusland sinds 24 februari 2022 tegen Oekraïne voert, heeft tot nu toe geleid tot menselijke tragedies en de vlucht (binnen het land en over de grenzen heen) van bijna 11 miljoen Oekraïners. De meeste vluchtelingen bevinden zich nog in de buurlanden in afwachting van hun verdeling over andere landen. De Europese Unie heeft op 4 maart besloten de richtlijn betreffende de tijdelijke bescherming van alle personen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten, voor de eerste maal te activeren. Datzelfde statuut wordt in de gehele Europese Unie toegekend.

  Om hun aankomst in België te vergemakkelijken, geven we hier op onze website de belangrijkste informatie mee in verband met de te nemen administratieve stappen.

  We willen iedereen bedanken die bereid is om vluchtelingen op te vangen. We beantwoorden ook de meest gestelde vragen in een FAQ.

  Voor bijkomende info kan je terecht op:

  de website van de federale overheid: info-ukraine.be
  de website van het gewest: helpukraine.brussels
  Je kan ook bellen naar het call center van de gemeente op 0800.350.58 (ma-vrij van 9 tot 12 uur) of mailen naar solidariteit.oekraine at elsene punt brussels

  Meer info...

 • Beveilig je woning tegen inbraak  

  De gemeente Elsene kent haar burgers premies toe voor de beveiliging van hun woning tegen inbraak.  

  Deze premie maakt de terugbetaling mogelijk van een percentage van de kosten voor de aankoop en/of installatie van veiligheidsmaatregelen (versterkte sloten, gepantserde deuren, enz.) met uitzondering van elektronische beveiliging (alarm, camera). Het bedraagt 25% van de gemaakte kosten, met een maximumbedrag van 250 euro.

    De aanvraag kan online worden gedaan via het E-loket van de gemeente.

    Info op 02 643 65 56 of via technoprevention@ixelles.brussels

  Meer info...

 • Opvang van Oekraïense vluchtelingen

  Velen onder jullie vragen zich af hoe het staat met de Oekraïense vluchtelingen die in België aankomen. 

  Een Europese richtlijn die in Belgisch recht is omgezet, voorziet in minimumnormen voor het verlenen van tijdelijke bescherming in geval van massale toestroom van ontheemden op het grondgebied van de Europese Unie.

  Klik hier voor alle formaliteiten die vervuld moeten worden. 

  Als je zelf Oekraïense vluchtelingen opvangt, kan je hen vertellen dat hun situatie iets minder dringend is; mensen die al onderdak in België hebben gevonden, hoeven voorlopig niet naar het registratiecentrum te gaan. Hun verblijf is gedekt voor 90 dagen.

  Anderzijds moeten mensen die onderdak nodig hebben, nu naar Paleis 8 van de Heizel gaan, aangezien het Bordet-centrum (Waterloolaan) overvol is.


   

  Meer info...

 • Zij gaven hun naam aan een straat

  Naar aanleiding van 8 maart 2022, de internationale dag van de vrouwenrechten, organiseert de dienst Gelijkheid en Mensenrechten een bijzondere podcastwandeling langs de Elsense straten die genoemd zijn naar een vrouw. Het gemeentehuis zal voor de gelegenheid een week lang baden in een zachtpaars licht, de kleur die symbool staat voor deze zaak.

  Heb jij enig idee hoeveel straten in onze gemeente de naam dragen van een vrouw? Zeventien straten, lanen en pleinen. Met het Audrey Hepburn-park en de Agnès Varda-moestuinen erbij, zijn dat er negentien. Van de 324 straten en pleinen kreeg iets meer dan de helft (53%) een eigennaam. In 90% van de gevallen is dat de naam van een man. Slechts 10% is genoemd naar een vrouw, wat overeenstemt met 5% van het totale aantal straatnamen.
   
  Marie, Clementine, Eliza, Ernestine, Audrey, Lucienne, Johanna, Maria, Maria-Hendrika, Marie-José, Stefania, Agnès, Juliette, Marguerite... Ze waren prinses, danseres, wetenschapper, kunstenaar, weduwe, rijke erfgename... Wil je graag meer weten over deze bijzondere vrouwen? Dat kan! Als je langs één van deze straten komt, kijk dan even omhoog naar het straatnaambordje, scan de QR-code die je bovenaan rechts vindt, kies uit de lijst de straat waarover je meer wil weten en laat je meevoeren op een reis door de tijd van enkele minuten.

  Waar wil je heen? Het Bourgondië van Maria in de 15de eeuw? Luister je liever naar de lotgevallen van de prinsessen van Saksen-Coburg en Gotha? Of wil je meer weten over de twee Nobelprijzen van Marie Skłodowska-Curie?
   
  Geef je oren de kost in onze straten of volg de link. Veel luisterplezier!

  Meer info...

 • Solidariteit voor Oekraïne  

  Elsene steunt mensen die de Russische invasie ontvluchten, met name door giften en het aanbieden van onderdak. Wil je de mensen uit Oekraïne helpen, samen met de gemeente? Dat kan, door onderdak, kleding, niet-bederfelijk voedsel of basisproducten (medicijnen, hygiëneproducten...) aan te bieden!

  Aarzel niet om ons jouw voorstellen te sturen via :

  Onze diensten nemen contact met je op!

  Meer info...

 • Info Elsene in je brievenbus

  Vers van de pers en binnenkort in jouw brievenbus: de Info XL van maart-april staat vol lentekleuren en vitaminerijk nieuws!

  In dit nummer hebben we het onder meer over Matongé, broedplaats van het Brusselse culturele leven, de nieuwe Nederlandstalige school in de Graystraat, de nieuwe kunstenaarsateliers in de Abdij van Ter Kameren, het succes van het autodelen, en de solidariteit van de EPEP-leerlingen.

  En nog veel meer... Veel plezier bij het lezen!

  Meer info...

 • Een energiegemeenschap tussen buren

  Wil je deel uitmaken van een energiegemeenschap tussen buren in Elsene? Dat kan, door de fotovoltaïsche elektriciteit die je buren produceren, te delen, lokaal te verbruiken en zo bij te dragen tot de strijd tegen de klimaatverandering. 

  Een eerste energiegemeenschap is gepland in Elsene! Wil je tegen een betaalbare prijs van deze energie profiteren? Woon je in één van deze straten? Mercelisstraat, Gewijde Boomstraat, Kruisstraat, Kloosterstraat, Elyzeese Veldenstraat of aan het F. Cocqplein? 

  Of je nu huurder of huiseigenaar bent, kom naar de videoconferentie-informatiesessie op donderdag 17 februari om 19.30 uur! Inschrijving (verplicht) en informatie via clim@ixelles.brussels

  Meer info vind je hier (in het Frans). Deze actie maakt deel uit van het Klimaatplan van de gemeente Elsene.

  Meer info...

 • Data huishoudelijk chemisch afval

  Gebruikte olie, verfblikken, detergenten of andere cosmetische flessen... Dit huishoudelijk chemisch afval mag niet zomaar in de vuilniszak worden gegooid - je riskeert een administratieve boete die kan oplopen tot 350 euro!

  De Proxy Chimik-wagens van Net Brussel bevinden zich om de twee maanden op verschillende plaatsen in de gemeente, en om de maand op het Flageyplein: je kan er terecht om je ecologisch giftig afval te verwijderen.

  Raadpleeg de handige kalender voor de dichtstbijzijnde locatie met de data en tijdstippen van inzameling van je huishoudelijk chemisch afval. 

  Je kan ook contact opnemen met de dienst Netheid op het gratis nummer 0800 85 150 - netheid@elsene.brussels

  Meer info...

 • Intimidatie - Reageer!

  De hele week lang baadt het gemeentehuis van Elsene in oranje licht. Sinds 2014 symboliseert deze kleur de strijd tegen elke vorm van geweld tegen vrouwen - fysiek, psychologisch, seksueel.

  Elk jaar in de periode van 25november, de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, focust onze gemeente op een ander aspect van dit soort geweld.
  Dit jaar is dit het thema intimidatie. Of het nu is op straat, op school of online, intimidatie is ook een vorm van geweld tegen vrouwen.

  Geweld tegen vrouwen gaat ons allemaal aan, ook als we geen rechtstreeks slachtoffer zijn. Blijf geen toeschouwer wanneer je getuige bent van intimidatie: creëer afleiding, praat met het slachtoffer, zoek hulp bij de mensen rondom je.

  Reageer tegen intimidatie!
  Noodnummers vind je hier.
  #stopgeweldtegenvrouwen #OrangeTheWorld

  Meer info...

 • Schoolbegeleiding

  Na twee verstoorde schooljaren, en met de huidige gezondheidsmaatregelen, ziet de start van het nieuwe schooljaar er uitdagend uit.

  Heeft je kind moeite om weer in een schoolritme te komen? Om een werkmethode te (her)vinden? Voelt hij/zij zich overweldigd ?

   Je bent niet alleen! Aarzel niet ons te contacteren!

  Meer info...

 • Nationale rouw

  Vandaag, dinsdag 20 juli, brengt het college van burgemeester en schepenen samen met het gemeentebestuur hulde aan de slachtoffers van de overstromingen en hun familie. Dit gezamenlijke herdenkingsmoment kadert binnen de dag van nationale rouw die de federale regering heeft afgekondigd en zal plaatsvinden op het Fernand Cocqplein om precies 12 uur 's middags.

 • Beleef de Stad 30 Tours!

  Brussel is nu een Stad 30. Maar wat wil dat zeggen? Waarom is dat goed? Of juist niet?

  Ga gratis mee uit op onderzoek in je gemeente en kijk, meet en beleef of trager verkeer de stad veiliger en leefbaarder maakt. De begeleide wandeling start met een fotokwis, die je spelenderwijs door de theorie leidt. Daarna ga je op verkenning in je buurt, gewapend met een speedgun, decibel- en roetmeter. Je wandelt langs straten waar auto's 30 of 50 mogen rijden en je ervaart en meet de verschillen. Na de wandeling overlopen we samen de resultaten en geven punten voor de leefbaarheid van jouw stadsdeel.

  De Stad 30 Tour is ideaal voor gezinnen, jeugdgroepen, collega's en iedereen die zin heeft in een leuke buitenactiviteit en tegelijkertijd meer te weten wil komen over de Stad 30 die sinds 1 januari 2021 in Brussel van kracht is.

  De wandelingen kunnen plaatsvinden in elk van de 19 Brusselse gemeenten. De begeleide wandeling duurt ongeveer 2u30. Voor wie? Voor iedereen, vanaf 9 jaar! Families, vrienden, collega's, jeugdorganisaties en alle geïnteresseerden... Wanneer? Voor enkele wandelingen liggen de data vast, maar ben je een groep (tussen 4 en 8 personen), aarzel dan niet contact met ons op te nemen om een geschikte datum te kiezen.

  Inschrijving via onderstaande link!

  Meer info...

 • Zoek de juiste studierichting!

  Het is niet altijd makkelijk om te weten welke opties je op de middelbare school moet kiezen, voor welke studie en/of welk carrièrepad je later moet kiezen. 

  De dienst Schoolbegeleiding (LCS) heeft een programma opgezet om de jongeren te helpen een en ander beter te begrijpen: "Parcours ton orientation" (in het Frans) : 

  Meer informatie? Volg onderstaande link. 


   

  Meer info...

 • Vermijd energieonderbrekingen!

  Vanaf 01/06/2021 eindigt de winterbescherming voor gas en elektriciteit. Tot op heden werden de Covid-maatregelen niet uitgebreid.  

  Waar moet je op letten?

   • Heb je geen contract met een commerciële leverancier?
   • Heeft de rechter de afsluiting bevolen?
   • Hulp nodig bij het krijgen van een nieuw contract? Weet je niet of je een contract hebt?
   • Kun je je rekeningen niet betalen?   

  Bel naar Infor GazElec (02 209 21 90 - info@gazelec.info) of vraag hulp aan je lokale OCMW.

  Alle informatie is te vinden op deze pagina.

  Dankzij de campagne "Pas op voor de afsluitingen" kan je flyers en posters in je omgeving uitdelen, en alle nodige adviezen vinden om het risico op stroomuitval te voorkomen.

  Heb je nog vragen? Heb je hulp nodig? Neem contact op met het gratis nummer voor sociale steun: 0800 35 243.

   

   

  Meer info...

 • Pleeggezinnen voor kinderen en volwassenen met een handicap

  De vzw La Vague is op zoek naar pleeggezinnen voor kinderen en volwassenen met een handicap (alle handicaps, lichamelijk, geestelijk of zintuiglijk).   

  Voor kinderen werkt La Vague alleen onder het mandaat van de jeugdrechter of de adviseur van de het Comité voor bijzondere jeugdzorg (CBJ).

  Wie kan een pleeggezin worden? Je kan alleenstaand zijn of een stel, met of zonder kinderen, wonend in een appartement of een huis. Gastgezin worden betekent vooral een kind of een volwassene opnemen, zijn/haar dagelijks leven delen, van hem/haar houden en hem/haar helpen op te groeien en onafhankelijker te worden.
    

  Meer info...

 • Elsene krijgt het Gouden Label "Diervriendelijke Gemeente"

  Op 30 maart kreeg Elsene voor de allereerste keer het Gouden Label voor de Brusselse gemeente die het meest heeft gedaan om het dierenwelzijn te bevorderen. De prijs werd door de regionale minister voor dierenwelzijn, Bernard Clerfayt, overhandigd aan schepen Yves Rouyet, die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn in de gemeente. Dankzij deze prijs, die het resultaat is van talrijke inspanningen en projecten ten voordele van dieren, kon Elsene zich onderscheiden van de 15 Brusselse gemeenten die in de running waren.  

  Het Gouden Label beloonde met name de volgende maatregelen:

  • De oprichting van een adviesraad voor dierenwelzijn, met diverse werkgroepen (vogels, honden, katten...)
  • De openstelling van de kwestie van het dierenwelzijn voor de wilde stadsfauna
  • De opening van de reflectie over de vragen van het recht op leven en voedsel
  • De premie voor de sterilisatie van katten
  • De premie voor de adoptie van een asieldier
  • De verbetering en aanleg van "hondenlosloopgebieden" in bepaalde parken (met Audrey Lhoest, schepen van Groene ruimten en Beplantingen)
  • Het project "1.000 nestkastjes", dat tot doel heeft het aantal schuilplaatsen voor vogels overal te vergroten (scholen, openbare gebouwen, particuliere woningen en tuinen, enz.)
  • Een virtuele tentoonstelling van "La Minute Sauvage" om de aandacht te vestigen op de wilde stadsfauna
  • De lancering van een beleid ter bestrijding van de duivenpopulatie met respect voor het dierenwelzijn (met Nabil Messaoudi, schepen van Netheid)
  • Het partnerschap met de Koninklijke Belgische Liga voor de Bescherming van Vogels
  • De lancering van een kunstwedstrijd over het thema dieren (met Ken Ndiaye, schepen van Cultuur)
  • Het "dieren in de stad" festival
  • De brochure "Toutourisme"

  Meer info...

 • Adviesraad voor duurzame voeding

  De Adviesraad voor duurzame voeding is een plaats voor reflectie en debat over kwesties in verband met biologische landbouw, stadslandbouw, banden met plaatselijke producenten, vermindering van voedselverspilling, enz.

  Heb je interesse in deze thema's en wil je ze promoten in Elsene?

  Dien dan voor 1 april je aanvraag in om lid te worden van de Adviesraad!

  Meer info...

 • Covid: vaccinatie is gestart

  Na een enigszins moeilijke start ligt de Covid-19 vaccinatiestrategie nu op schema. 

  Na de bewoners en het personeel van rusthuizen, na het ziekenhuispersoneel, zijn het nu de mensen van 75 jaar en ouder die in het Brussels Gewest worden uitgenodigd om zich te laten vaccineren. 

  Daarna zijn 65-plussers en mensen met ernstige comorbiditeit aan de beurt.

  - Hoe moet het nu verder?
  - Waar kan ik me laten vaccineren?
  - Ik kan me moeilijk verplaatsen, hoe kom ik naar het vaccinatiecentrum?

  Alle antwoorden zijn hier te vinden:

  Meer info...

 • Hulp voor eenoudergezinnen

  De vzw HAMAC, opgericht in 2018, wil duurzame, verrijkende en structurerende banden creëren tussen eenoudergezinnen, hun kinderen en mantelzorgers, bewoners van dezelfde wijk.

  De vrijwilliger of begeleider verbindt zich ertoe regelmatig tijd door te brengen met het kind van een alleenstaande ouder gedurende een periode van één jaar.
  Als tegenprestatie biedt de HAMAC de follow-up van elk paar, middelen voor eventuele activiteiten in de buurt en punctuele verenigende en ondersteunende evenementen.

  Tot op heden heeft HAMAC 18 paren gevormd, waarvan er 8 effectief zijn en 6 op eigen vleugels vliegen. Zoveel mooie menselijke avonturen.

  Gezien het toenemende aantal eenoudergezinnen waar vraag naar is, zijn ze nu zeer actief op zoek naar vrijwillige begeleiders.

  In Elsene is de VZW op zoek naar eenoudergezinnen die belangstelling zouden hebben voor het project. Verschillende vrijwilligers staan paraat.

  Solo-ouders kunnen hier contact opnemen via onderstaande link of door te bellen naar 0492 43 10 87.

  Meer info...

 • Lokale mobiliteitscontract Flagey-Vijvers

  Het lokale mobiliteitscontract Flagey-Vijvers is een instrument om het verkeer in de wijk af te remmen. Het werd door het Brussels Gewest in het leven geroepen in het kader van het plan Good Move en wil de wijken rustiger maken door het doorgaand verkeer te beperken, een verkeersplan voor te stellen, de voorkeur te geven aan actieve vervoerswijzen en het openbaar vervoer en de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren.

  De gemeente Elsene is geselecteerd voor de uitvoering van het Lokaal Mobiliteitscontract Flagey-Vijvers, een gemeentelijk en regionaal initiatief aangezien het zowel gemeentelijke als regionale wegen betreft.


  Concreet zal de uitwerking van het Lokaal Mobiliteitscontract Flagey-Vijvers in 3 fasen verlopen:

  1° Diagnose van de huidige situatie
  2° Het voorstel van scenario's
  3° De selectie van een voorkeursscenario voor de studie

  De gemeente wil bewoners, bezoekers en gebruikers betrekken bij de verschillende fasen, te beginnen met de diagnose.

  1° De diagnose van februari tot maart 2021

  Tijdens deze fase waarderen wij de expertise van de gebruikers op het terrein en inventariseren wij de behoeften en wensen van iedereen (wat moet er verbeterd worden, wat zijn de beperkingen, ...). Om dit te doen, geven we je een afspraak op :

  - Zaterdag 27/02/21 van 09u tot 12u op de Flagey-markt - voor de architectuurboekhandel van de faculteit Architectuur La Cambre Horta

  - Woensdag 03/03/21 van 11.30 uur tot 14.30 uur Blyckaertsplein

  - Dinsdag 09/03/21 van 15u tot 18u Adolphe Saxplein (voor het ziekenhuis van Elsene)

  - Donderdag 11/03/21 : Zoom-avond van 19u tot 21u - Inschrijven kan hier.

  Wij zullen daar aanwezig zijn om te luisteren naar je voorstellen voor het verbeteren van de openbare ruimte en het delen van het wegennet en om je meer informatie te geven over het potentieel van dit project.

  In onze enquête kan je ons ook je mening geven over je buurt. Deel ze met je buren en vrienden! 

  Wij zullen ook de tijd nemen om verschillende strategische mobiliteitsactoren te ontmoeten (MIVB, burgergroeperingen, op mobiliteit gerichte verenigingen) om de lopende diagnose te bevestigen en te vervolledigen.

  Daarna worden alle meningen geanalyseerd en bestudeerd, zodat de technische werkgroep (bestaande uit technici van de gemeente, Brussel Mobiliteit en een onafhankelijk adviesbureau) een zo goed mogelijk overzicht krijgt om scenario's voor te stellen die gebaseerd zijn op de realiteit op het terrein.

  En dan...

  2° Voorstel van scenario's (april - mei 2021)

  Wij zullen eind april en in de loop van mei bij je terugkomen met verschillende mobiliteitsscenario's voor het netwerk Flagey-Vijvers. Tijdens workshops en via een online-enquête wordt iedereen uitgenodigd om commentaar te leveren op de scenario's die op basis van de diagnose zijn opgesteld.

  Er zullen ook workshops worden georganiseerd om iedereen de kans te geven om met didactische hulpmiddelen, voorstellen te doen voor de ontwikkeling van belangrijke kruispunten of bepaalde wegen. Deze instrumenten zullen de aandacht vestigen op de complexiteit van het mobiliteitsvraagstuk en op de noodzaak rekening te houden met het standpunt van alle gebruikers. 

  De resultaten van deze burgerraadplegingen zullen worden geanalyseerd door het voor het project verantwoordelijke ontwerpbureau. Aan de hand daarvan zullen de sterke punten van elk scenario worden geïdentificeerd om te komen tot het definitieve scenario waarmee de gestelde doelen kunnen worden bereikt: verhoging van de levenskwaliteit in de wijk door vermindering van het transitoverkeer en herinrichting van een openbare ruimte die beantwoordt aan de behoeften van elk vervoermiddel.

  3° Uitvoeringsprogramma (juni - september 2021)

  Dit nieuwe verkeersscenario zal in juni worden voorgesteld, samen met een concreet uitvoeringsprogramma in september.

  De uitvoering van het nieuwe verkeersscenario zal het voorwerp uitmaken van een tweede fase van het lokale mobiliteitscontract Flagey-Vijvers.

  Meer info...

 • CO-vergiftiging voorkomen

  CO-vergiftiging is de belangrijkste oorzaak van sterfte door vergiftiging in België, vooral in periodes van extreme koude.

  CO is een reukloos en kleurloos gas dat wordt gevormd bij de onvolledige verbranding van gas (aardgas, butaan of propaan), steenkool, stookolie, olie of hout.

  Verwarmings- en warmwatertoestellen zijn mogelijke bronnen van koolmonoxide in huis. Zorg ervoor je schoorsteen regelmatig te laten onderhouden. Denk ook aan het ventileren van je huis.

  De signalen van CO-vergiftiging zijn niet erg specifiek. Als je niet aan CO denkt, is het makkelijk om de diagnose te missen. Het zijn de omstandigheden waarin de symptomen zich voordoen die de mensen rondom je moeten waarschuwen:

  • Een familielid voelt zich niet goed in een badkamer met een gasboiler.
  • Veel mensen klagen in huis over hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid, en deze symptomen doen zich altijd voor in dezelfde ruimte, en verdwijnen wanneer men die plaats verlaat.

  Meer info...

 • Met het oog op de koude breidt Elsene haar programma voor daklozen uit

  Als aanvulling op de regionale maatregelen om de huidige koudegolf het hoofd te bieden, heeft de gemeente Elsene besloten haar programma ten behoeve van daklozen uit te breiden met de hulp van het OCMW.

  Concreet word er elke dag van 11 tot 15 uur een verwarmingsruimte ingericht in de lokalen van het OCMW, Boondaalsesteenweg 94. Warme dranken, soep en ver-snaperingen zullen door de gemeentediensten worden aangeboden, evenals toegang tot de toiletten.

  Deze maatregel vormt een aanvulling op het winterplan, dat reeds voorziet in een soortgelijke ontvangst in de gemeentelijke restaurants, Vandenbroeckstraat 58 en Boondaalstraat 482, elke dag van 11.00 tot 13.30 uur, alsmede in de organisatie van een dagreceptie in het wijkhuis Malibran, Damstraat 10, op dinsdag en donderdag van 8.30 tot 17.30 uur. Overdag kunnen de mensen zich douchen en gebruik maken van een kledingdienst (kleding laten wassen en schone kleding ontvangen).

  Als je een dakloze tegenkomt, aarzel dan niet om hem of haar naar deze structuren door te verwijzen.

  Als je vragen hebt over de voorwaarden van het winterplan, kan je contact opnemen met het plaatselijke callcenter op 0800.35.058 (van 9.00 tot 12.00 uur).

  Meer info...

 • Winterplan: Elsene schiet in actie

  Er is een reeks maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de meest behoeftigen tijdens deze winterperiode worden ondersteund, vooral in de context van de gezondheidscrisis die we doormaken:

  - Bejaarden, hulpbehoevenden of personen met beperkte mobiliteit die hun woning niet kunnen verlaten, kunnen op verzoek een maaltijd aan huis ontvangen bij de dienst Sociale Zaken via telefoonnummer 02/515.60.04. Zij kunnen in deze crisisperiode ook een verzoek indienen bij het gratis telefoonnummer 0800/350.58.

  - Mensen die in een precaire situatie leven of op straat leven, kunnen van maandag tot vrijdag van 11.30 tot 13.30 uur in onze gemeentelijke restaurants terecht voor een warme drank (Resto-club Boondael, Boondaalsesteenweg 482 en Restaurant Vandenbroeck, Vandenbroeckstraat 58).

  - De maatschappelijk werkers van de Dienst Sociale Zaken en de Dienst Sociale Bemiddeling werken nauw samen met de teams van straathoekwerkers, burgerwachten en nachtbemiddelaars om de nodige sociale en administratieve steun en begeleiding te verlenen aan mensen die op straat leven.

  - De diensten Solidariteit en Preventie organiseren de ondersteuning van de dagopvang in samenwerking met een heel netwerk dat actief is op het gemeentelijk grondgebied, waar mensen die op straat leven, gebruik kunnen maken van :

  v warme dranken, soep, brood en versnaperingen (direct aan tafel geserveerd) bereid door Sociale Zaken;
  v douches, met de steun van het Rolling Douche vzw team;
  v een verschoning in de sociale garderobe van de diensten voor solidariteit en preventie, op basis van de ontvangen giften;
  v de mogelijkheid om hun persoonlijke bezittingen te laten reinigen dankzij de mobilisatie van Bulles vzw;
  v Eerste hulp van een Rode Kruis team;
  v begeleiding door een multidisciplinair team van beroepsmensen uit verschillende gemeentelijke diensten (sociale bemiddeling, straathoekwerkers, vredestichters, preventie, sociale dienst van het OCMW).

  - De diensten van straathoekwerkers en nachtbemiddelaars begeleiden, bieden een luisterend oor en delen warme dranken uit (met name via de vzw Refresh).

  - De diensten voor preventie, gemeentelijk eigendom en stadsvernieuwing worden ingeschakeld bij de uitvoering van overeenkomsten van precaire bewoning, ten einde mensen in moeilijkheden in huis te kunnen houden in afwachting van een oplossing voor hun administratieve en sociale situatie.

  - De coördinatie door de afdeling Preventie van het "Elsens overleg voor de bestrijding van dakloosheid", waarin verschillende gemeentelijke en regionale diensten zijn verenigd, blijft zeer actief met het oog op de uitvoering van acties om de oorzaken van dakloosheid aan te pakken.

  - De gemeente werkt uiteraard samen met het OCMW, onder meer voor de verdeling van voedselpakketten, de dagopvang waar maatschappelijk werkers van het OCMW aanwezig zijn en zorgen voor de follow-up van de hulpvragers. Het OCMW heeft ook een gezinsondersteunende dienst die mensen thuis kan helpen door dagelijkse hulp te bieden (administratieve handelingen, boodschappen doen, routineonderhoud van de woonst, enz.).

  Meer info...

 • PMD-blauwe zakken veranderen vanaf 18 januari

  De nieuwe blauwe zakken zijn voortaan geschikt voor alle plastic verpakkingen (yoghurtpotten, schalen, trays, folies en zakken), niet alleen voor plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons (melk, sap, soepen, enz.).
  Deze verandering maakt het mogelijk om veel meer verpakkingen te recyclen, de hoeveelheid benodigde nieuwe grondstoffen te verminderen, energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken.
  De nieuwe blauwe zakken zijn tegen dezelfde prijs verkrijgbaar in dezelfde verkooppunten als de oude. Ze zijn misschien nog niet in alle winkels verkrijgbaar. Je kan echter nog steeds oude PMD-zakken kopen: deze blijven onbeperkt geldig.

  Meer info...

 • Maak online een afspraak met onze diensten

  Een kleine nieuwigheid maakt je leven in 2021 gemakkelijker: het is nu mogelijk om online een afspraak te maken met de dienst Bevolking en Burgerlijke Stand dankzij Irisbox, via de link onderaan dit artikel !

  Telefonische afspraken zijn nog steeds mogelijk voor mensen die geen internetconnectie hebben of liever geen digitale tool gebruiken.

  Meer info...

 • Parking.Brussels verhuist

  Parking.Brussels verhuist vandaag naar de Kroonlaan 39. De openingsuren blijven dezelfde.
  Het Gewestelijk parkeeragentschap vraagt echter wel om hen via de elektronische weg te contacteren zo lang de gezondheidsmaatregelen van kracht blijven. Dat kan via parking.brussels.

  Meer info...

 • Stad 30

  Vanaf 1 januari 2021 geldt STAD 30 in het hele Brusselse Gewest, met een standaard maximumsnelheid op alle wegen van 30 km/u. De enige uitzondering zijn de structurele assen waarop de snelheid op 50 of 70 km/u wordt gehouden.

  Doelstellingen: vermindering van het aantal ongevallen, lawaai, verkeersopstoppingen, vervuiling, stress, enz. In een notendop: de kwaliteit van het leven in de stad te verbeteren. In Elsene blijven de volgende hoofdwegen met 50 km/u bestaan: de Generaal Jacqueslaan, een deel van de Kroonlaan, een deel van de Triomflaan, evenals de Louizalaan en de kleine ring.

  Meer info...

 • Werkzaamheden zwembad Elsene

  De werkzaamheden aan het zwembad van Elsene zijn op 3 augustus begonnen. Voor dit project combineert Beliris respect voor het erfgoed met een verhoogd comfort en gebruiksgemak voor de bezoekers. Het omvat een nieuwe ontvangstruimte voor mensen met beperkte mobiliteit, collectieve kleedkamers, een voetbad, een sporthal...

  Meer info...

 • Gemeente aan huis

  Naar aanleiding van de COVID-19-epidemie werkt de gemeente enkel op afspraak. Graag herinneren we je er ook aan dat je heel wat administratieve verrichtingen 24/24 en 7/7 van thuis uit kunt regelen, zonder naar het gemeenteloket te komen.

  Enkele muisklikken volstaan om documenten op te vragen, online zaken te regelen...

  Zo kan je snel en eenvoudig een onlineaanvraag tot adreswijziging indienen of de volgende documenten opvragen:

  Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verrichtingen die je van thuis kan regelen. Op onze website vind je een volledig overzicht van onze onlinediensten.

  Hoe ga je te werk?

  Surf naar de website van de gemeente en ga naar de rubriek e-Loket.

  • documenten die j meteen kan downloaden
  • documenten die per post verstuurd worden
  • formulieren die je kan invullen en doorsturen naar onze diensten

  Aarzel niet om ons te contacteren indien je meer informatie wenst omtrent onze onlinedienstverlening of onze dienstverlening op afspraak.

   

 • Een monumentale fresco ter ere van alle beroepen in de ziekenhuissector

  Je zag het ongetwijfeld als je langs de site van het Ziekenhuis Etterbeek-Elsene wandelde... Een monumentale fresco, ter ere van alle beroepen in de ziekenhuissector, siert nu de muren van een voormalig OCMW-gebouw in Elsene.

  Een mooi initiatief van een collectief van kunstenaars - onder leiding van Amandine LEVY - dat hulde brengt aan het zorg-, onderhouds- en keukenpersoneel, ambulancechauffeurs, onderzoekers... zij die onvermoeibaar hebben gewerkt tijdens de epidemie.

  Een initiatief van Juliette Greindl en CosMotion, uitgevoerd met de steun van het OCMW en de gemeente Elsene en de Iris Ziekenhuizen Zuid.

 • Orgaandonatie

  Vanaf 1 juli kan iedereen die orgaandonor wil worden na overlijden dit doorgeven op het online gezondheidsportaal Mijngezondheid (met de elektronische identiteitskaart of via itsme). Het is dus niet meer nodig om je wilsbeschikking aan het gemeenteloket door te geven, maar dit blijft wel mogelijk. Je kan de verklaring ook bij je huisarts in orde brengen.

  Meer info...

 • Premie voor de adoptie van een huisdier

  Als je de wens en de mogelijkheid hebt om een huisdier te verwelkomen: denk aan adoptie!

  Om de adoptie binnen de erkende opvangcentra van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan te moedigen, heeft de gemeente Elsene, met de steun van Leefmilieu Brussel, beslist om een premie toe te kennen die 50% van de adoptiekosten dekt (met een maximum van 200,00 euro).

  Meer info...

 • #MaZone - een online platform voor lokale Elsense handelaars

  Verre van de modellen van het type "Amazon", mobiliseren de gemeente Elsene, Groupe One en urbike zich om #MaZone te lanceren, een e-commerce platform gewijd aan de lokale economie.

  #MaZone biedt kleine lokale handelaars de mogelijkheid om hun krachten te bundelen en hun producten via één aanspreekpunt te verkopen. De levering per fiets wordt gezamenlijke georganiseerd in lokale rondes.

  Heb je een bedrijf in Elsene en wil je je producten verkopen?

  Schrijf je in via het onderstaande formulier (in het Frans).

  Meer info...

 • Take-away of levering aan huis!

  Terwijl de meeste winkels gesloten zijn om het virus beter te kunnen bestrijden, blijft TAKE-AWAY en soms ook thuislevering mogelijk. Een kans om onze lokale handelaars te steunen in Elsene! Volg de link om de lijst met handelaars te kennen.

  Meer info...

 • Laten we onze trottoirs proper houden !

  De trottoirs en bermen moeten worden onderhouden ongeacht het seizoen, dat betekent onkruid verwijderen, dorre bladeren bijeenrapen en zout strooien op de trottoirs in de winter. Bent u eigenaar ? U bent verplicht het trottoir en de berm van uw gebouw te onderhouden, het maakt niet uit of het gebouw bewoond is of niet. Indien er meerdere bewoners in uw gebouw zijn, dient u iemand aan te duiden die voor de schoonmaak zal instaan of u kunt die taak overdragen aan een conciërge, bewaker of een andere persoon belast met het dagelijkse onderhoud van het gebouw. Bent u mede-eigenaar ? Tijdens een vergadering van mede-eigendom dient over de modaliteiten voor het onderhoud van het trottoir beslist te worden. Bent u huurder ? Opgelet, het is niet noodzakelijk de huurder van de benedenverdieping die voor het onderhoud van het trottoir moet instaan. Vraag de eigenaar om inlichtingen. Bent u handelaar, eigenaar of gerant van een horecazaak ? U dient er met alle gepaste middelen (vuilnisbakken, asbakken, schoonmaak, ...) op toe te zien dat de openbare ruimte rondom het gebouw niet bevuild wordt door bezoekers (klanten en personeelsleden). Indien u het Politiereglement van Elsene niet naleeft, riskeert u een boete tot 350 euro!

 • Richtplan Van Aanleg " Hermann-Debroux "

  Openbaar onderzoek 10 oktober 2019 > 9 december 2019

  Van 10 oktober tot 9 december 2019, wordt het project van Richtplan van Aanleg "Hermann-Debroux" voorgelegd voor een openbaar onderzoek in de gemeenten Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Ukkel, Etterbeek en Stad Brusse.

  Tijdens dit openbaar onderzoek, kunnen alle bewoners en geïnteresseerde personen kennismaken met het project en hun opmerkingen of observaties bekendmaken aan de daarvoor bevoegde personen bij de gemeenten, via post of via de site van perspective.brussels : https://perspective.brussels/

  Meer info...

 • Terkamerenboslaan wordt "Schoolstraat"

  Na de Cansstraat is het de Terkamerenboslaan die "Schoolstraat" wordt. Sinds 30 september is de laan gesloten voor alle verkeer tijdens de aankomst van kinderen, elke weekdag van 8:00 tot 8:40 uur.

  De Terkamerenboslaan is de thuisbasis van de gemeentelijke scholen 7 en 8. Dit initiatief is bedoeld om de verkeersveiligheid rond deze scholen te verbeteren en alternatieve vervoerswijzen dan de auto te promoten, zoals fietsen of wandelen. Tegelijk gaan we zo de luchtvervuiling in de buurt tegen. Dit is een pilootproject tot half november, die aan het einde van deze periode geëvalueerd wordt.

  Meer info...

 • Belgische première van de documentaire "TERRA LIBRE"

  Op 15 oktober kan je naar een uitzonderlijke avond gewijd aan de catastrofale situatie van de Amazone.

  In de bioscoop Vendôme is er de Belgische première van de documentaire "TERRA LIBRE", in aanwezigheid van regisseur Gert-Peter BRUCH, oprichter van Planète Amazone, een NGO die de inheemse volkeren verdedigt. De screening zal worden gevolgd door een ontmoeting met de regisseur en specialisten uit Brazilië om de balans op te maken van een zeer ernstige ecologische, sociale en politieke situatie.

  Plaatsen zijn te koop bij Cinema Vendôme elke dag van 14 tot 20 uur, of te reserveren per e-mail : info@cinema-vendome.be

  Meer info...

 • Zwembad gesloten tot 2021!

  Het gemeentelijk zwembad is tot 2021 voor belangrijke renovaties gesloten. Het doel is te zorgen voor een betere circulatie van groepen kinderen (scholen, enz ...), om de toegang voor mensen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken, om te voldoen aan de behoeften van de sportclubs en om de technische installaties te moderniseren. Voldoen aan de huidige hygiënenormen, zonder de "ouderwetse" werking van individuele cabines rond het bassin te veranderen.

  Meer info...

 • Ontvang gratis uw plastic vuilnisbak!

  In de zomer zijn er meer dieren die zich voeden met afval: eksters, duiven, vossen en huisdieren. Dit veroorzaakt veel overlast op het gebied van netheid (op straat uitgestrooid afval, afvoer, onaangename geur, etc.).

  Om sommige mogelijke ongemakken te verlichten, kan je bij de dienst Openbare Netheid terecht voor een GRATIS :

  - plastic bak van ongeveer 100 liter voor witte zakken, licht wijd uitlopend en zonder deksel

  - oranje bak voor voedselafval in oranje zakken. Zodra onze medewerkers de oranje zakken hebben opgehaald, moet u ook uw bakken terug binnen plaatsen.

  Interesse? Neem contact op met de afdeling Openbare Netheid Elsene op 0800 / 85.150 of per e-mail op proprete@ixelles.be

 • Label Resto Good Food!

  Als onderdeel van de Good Food-strategie die Brussel sinds 2015 ontwikkelt, heeft de Good Food Jury reeds 53 restaurants in Brussel beloond voor hun werk rond duurzame voeding.

  Het Resto Good Food-label omvat : het promoten van verse, lokale en seizoensgebonden voeding ; producten van de biologische landbouw; alternatieven voor dierlijke eiwitten ; minder voedselverspilling...

  Om te genieten van de gratis ondersteuning voor uw restaurant, vul het aanvraagformulier in en stuur het terug naar restogoodfood@leefmilieu.brussels.

  Alle restaurants kunnen genieten van een gratis en op maat gemaakte ondersteuning: actieplan voor duurzaam voedsel, technische en administratieve ondersteuning voor labelisering, culinaire training met experts van Good Food, leveranciersbijeenkomsten...

  Smakelijk!

  Meer info...

 • Meerderheidsakkoord 2018-2024

  De nieuwe meerderheid stelt haar bestuursakkoord voor de komende zes jaar voor.
  Je kan het online lezen of een exemplaar aanvragen via info at elsene punt brussels

  Meer info...

 • Inhuldiging Elsensesteenweg

  De vernieuwde Elsensesteenweg wordt op zaterdag 7 juli ingewijd met een stoet, livemuziek, kinderanimatie en een feestelijke straatpicknick. Vanaf 13 uur. Gratis.

  Meer info...

 • Scholen 'Bois de la Cambre - Marinette De Cloedt'

  Het College van Burgemeester en Schepenen heeft tijdens de vergadering van maandag besloten om de scholen 7 en 8 'Bois de la Cambre' te vernoemen naar Marinette De Cloedt, de Elsense Schepen van Openbaar Onderwijs die vorige donderdag is overleden.

  De keuze voor de naamsverandering is niet willekeurig aangezien Marinette er zelf naar school ging tijdens haar kinderjaren en een bijzondere band had met de schoolsite.

  Marinette De Cloedt was zeer betrokken bij de Elsense leerlingen en zette zich volop in om hun kwalitatief onderwijs te bieden en te voorzien in infrastructuur die hun ontwikkeling mogelijk maakte in een verwelkomend kader waar ze zich kunnen ontplooien.

  Met trots opende ze samen met haar collega's een gloednieuwe ruimte in scholen 7 en 8 in september vorig jaar. Daarmee werd de eerste fase van de renovatiewerken in scholengroep 'Bois de la Cambre' afgerond.

  Na de naamsverandering zal de schoolsite 'Bois de la Cambre - Marinette De Cloedt' heten.

  "Het was voor ons vanzelfsprekend dat de school de naam van Marinette zou krijgen", verklaart Dominique Dufourny, burgemeester van Elsene. "Ze was gepassioneerd en zette zich onvoorwaardelijk in voor anderen en voor de Elsense leerlingen. Voortaan draagt de school, die ze graag 'haar school' noemde, haar naam. Het is een belangrijk symbool en ze krijgt ermee het eerbetoon dat ze verdient."

  De beslissing zal bekrachtigd worden tijdens de gemeenteraad van 26 april. De naamsverandering zal in de maand mei geofficialiseerd worden met een inauguratie.

 • Overlijden Marinette De Cloedt

  Het College van Burgemeester en Schepenen van Elsene meldt u met droefheid het overlijden van Marinette De Cloedt.
  Als schepen van Openbaar Onderwijs en Gezondheid zette Marinette De Cloedt zich volop in voor het bestuur van de Elsense scholen.
  Sinds 1988 en het begin van haar politieke loopbaan in de Elsense gemeenteraad ging haar engagement uit naar kinderen.
  Bovenal vond ze het belangrijk dat de kinderen in de gemeentescholen zich kunnen ontplooien en respect leren opbrengen voor de andere en zijn anders-zijn.
  Marinette De Cloedt plaatste kunst en cultuur in het middelpunt van het pedagogische project.
  Als humaniste en liefhebster van poëzie en piano was haar werk doordrongen van haar grote gevoeligheid, die ook zal voortleven in de herinneringen die we aan haar koesteren.

  In de hal van het gemeentehuis is vanaf vandaag een rouwregister geopend.
  Op 19 april om 11 uur wordt in het gemeentehuis een huldigingsplechtigheid gehouden.

 • Campagne 'All Genders Welcome'!

  Het RainbowHouse Brussels heeft samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Federatie Wallonië-Brussel en 12 Brusselse gemeenten, waaronder de gemeente Elsene, de campagne 'All Genders Welcome' gelanceerd!
  Het doel van de campagne is erop te wijzen dat alle koppels en gezinnen welkom zijn, dat elk individu het recht heeft haar/zijn genderidentiteit in volle vrijheid te beleven en dat de openbare ruimte van alle Elsense inwoners/inwoonsters is.

  Meer informatie:
  kabinet Solidariteit - Gelijke kansen : 02/ 515 61 20
  dienst Solidariteit - Gelijke kansen : 02/515 72 80

 • Aanslag in Barcelona

  Naar aanleiding van de aanslag in Barcelona op donderdag 17 augustus wil het college van burgemeester en schepenen de slachtoffers van deze terreurdaad eer betonen en steun betuigen aan hun familie en naasten. "De herhaling van deze verschrikkelijke aanslagen op onze waarden en onze levenswijze doet ons meeleven met iedereen die persoonlijk geraakt wordt door terreur. Een open, kosmopolitische stad als Barcelona herinnert ons aan een gevoel van menselijkheid waar haatpredikers niet tegen op kunnen."

  Het college van burgemeester en schepenen

 • Roger Lallemand is overleden

  Oud-senator en minister van Staat Roger Lallemand is overleden. Hij was van 1982 tot 2006 gemeenteraadslid in Elsene.
  Als politicus spitste hij zich toe op ethische thema's zoals het recht voor vrouwen om over hun eigen lichaam te beschikken en het recht op waardig sterven.
  Als advocaat verdedigde hij de arts Willy Peers in 1973 in een zaak rond abortus en anticonceptie. Lallemand schreef geschiedenis met het wetsvoorstel dat abortus onder voorwaarden niet langer strafbaar maakte.
  Hij lag aan de basis van ethische en progressieve wetten die ons de dag van vandaag zeer dierbaar zijn, zoals de abortus- en euthanasiewet, het homohuwelijk...
  Het college van burgemeester en schepenen van Elsene biedt zijn innige deelneming aan de familie en naasten van Roger Lallemand, een groots politicus met duidelijke overtuigingen.

 • Aanslag van Nice

  Naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen van afgelopen nacht in Nice wil het college van burgemeester en schepenen van Elsene hulde brengen aan de slachtoffers van deze afschuwelijke daad. "Onze diepe solidariteit en vriendschap gaan in het bijzonder uit naar de personen die rechtstreeks getroffen worden door dit drama. We voelen ons meer dan ooit verbonden met de Franse bevolking en delen haar leed."
  Het college van burgemeester en schepenen

 • Aanslagen Brussel - Rouwregister

  We zijn allemaal heel erg aangeslagen na de afschuwelijke aanslagen gisteren in de luchthaven van Brussel-Nationaal en de Brusselse metro. Onze gedachten van solidariteit gaan naar de slachtoffers, hun families en aan alle hulpdiensten voor hun toewijding, professionalisme en moed. We nodigen alle Elsenaars uit om blijk te geven van kalmte en solidariteit tijdens deze bijzonder moeilijke momenten voor ons land.

  We houden vandaag om 12:00 uur een minuut stilte op het Fernand Cocqplein, voor het gemeentehuis. Iedereen kan vanaf vandaag 23 maart ook het rouwregister tekenen in de zaal Les pas perdus in het gemeentehuis.

  Het college van burgemeester en schepenen


Zie ook: Dienst communicatie

Laatste verandering: 2021-09-29 09:30:07